Hibe desteğiyle rekor dönüşüm

Güncelleme Tarihi:

Hibe desteğiyle rekor dönüşüm
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2026 04:00

İnşaatçılar ve Gayrimenkul Geliştiricileri Derneği (İNDER), ‘2026 İnsan Odaklı Dönüşüm Yılı’ vizyonu çerçevesinde 1. Kentsel Gelişim Zirvesi’ni düzenledi. Kamu, inşaat sektörü, akademi ve sivil toplumun temsilcilerini bir araya getiren zirvede, dönüşümün insan odaklı yapılması gerektiği mesajı verildi.

Haberin Devamı

Zirvenin konuşmacılarından Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Sezayi Köse, “İstanbul ölçeğinde zaman kritik, sorumluluğumuz büyük” diyerek söze başladı. İstanbul’da 1.5 milyon bağımsız birimin riskli olduğunu belirten Köse, “Bugüne kadar 1.2 milyon bağımsız birimin dönüşümü tamamlandı. Yüzbinlerce bağımsız birimin aktif bir şekilde çalışması devam ediyor. Kentsel dönüşümde yaşanan tıkanıklıkları çözmek için gerekli mevzuat düzenlemeleri yapıldı. Finansman noktasında da Yarısı Bizden kampanyası devreye alındı” dedi.

Kampanya ile her bir konut için 875 bin TL hibe, 875 bin TL kredi ve 125 bin TL taşınma desteği olmak üzere toplam 1 milyon 875 bin TL’lik finansman sağlanmasının vatandaşı cesaretlendirdiğini anlatan Köse, 2025’te İstanbul’da riskli yapı tespitinde rekor kırıldığını kaydetti. Köse, “İstanbul’da, dönüşüm yasasının çıktığı 2012’den bugüne kadar geçen sürede en çok riskli yapı tespiti 2025’te yapıldı. Bugün her sokakta bir dönüşüm çalışması görüyoruz. Şu an İstanbul’da 85 bin bağımsız birim bu kampanya ile dönüşüyor. 155 bini de yolda” dedi. Köse, uluslararası finansman kuruluşlarıyla kredi ve hibe görüşmeleri yaptıklarını ekledi.

Haberin Devamı

METREKARE DEĞİL İNSAN MERKEZLİ

“Artık yapı yenilemeye sıkışmış, rantsal tartışmalarla, metrekarelerle daraltılmış bir dönüşüm anlayışının ötesine geçmek zorundayız” diyen İNDER Başkanı Engin Keçeli, dönüşümde metrekare hesabının değil insanın merkeze alınması gerektiğine dikkat çekti. Keçeli, gettolaşma yaratmayan vatandaşı yaşadığı yerden uzaklaştırmayan anlayışa ihtiyaç olduğunu ifade etti. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise yapı denetim sistemini eleştirdi, “Denetimi devlet yapar ya da akredite olmuş müşavirlik firmaları yapar. Türkiye’deki sistem mühendise, mimara hakaret. Masa başında kişiler gidip denetliyor. Sistemi ıslah etmek lazım” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!