Doğalgaz göçü durduruyor

05.04.2021 - 09:45 | Son Güncelleme :
Doğalgaz göçü durduruyor | Ekonomi Haberleri

Pandemi döneminde doğalgaz hattının gittiği yerleşim yerlerinde göçün durduğunu fark ettiklerini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Hatta bu bölgeler tersine göç almaya başlıyor” dedi. Dönmez, hedeflerinin nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelere ulaşmak olduğunu, tatil bölgelerinin de planlarında bulunduğunu söyledi.

Hürriyet gazetesinden Neşe Karanfil'in haberine göre; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, özellikle pandemi döneminde doğalgazın olduğu yerleşim yerlerinde göçün durduğunu farkettiklerini söyledi. Doğalgaz dağıtım sektörüne gaz gitmeyen yerleşim yerlerine ilişkin bir bütçeleme çalışması yapmalarını istediklerini dile getiren Dönmez, “Doğalgazın girdiği yerlerde hakikaten göçü durduruyoruz, hatta tersine de göç almaya başlıyor. Özellikle emekli olup çocukluğu, gençliği ilçesinde geçen vatandaşlarımız doğalgaz olunca sadece yazın değil kışın da orada kalmaya başlıyor. Bunu biz özellikle bu pandemi döneminde çok hissettik” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÖZELLİKLE KÜÇÜK İLÇELER

Enerji Bakanı Dönmez bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, son 20 yılda doğalgaz kullanan il sayısının 5’ten 81’e çıkarıldığını belirterek, nüfusun yüzde 80’ine doğalgaz götürüldüğünü söyledi. Nüfusun yüzde 65-66’sının fiilen doğalgaz kullandığını anlatan Dönmez, 591 ilçe ve yerleşim biriminde doğalgaz kullanıldığını, 2021’de de 35 ilçeye daha doğalgaz götürüleceğini bildirdi. Nüfusu 20 binin üstünde olup henüz doğalgaz kullanmayan ilçelere doğalgaz götürmek için çalıştıklarını kaydeden Dönmez, “Bir sonraki aşamada 15 binin üstündeki ilçelere bakacağız, sonra da 10 bin nüfus ve üzerinde olanlara. Hedefimiz, merkez nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelere doğalgazı götürmek, doğalgazla tanıştırmak. Boru hatlarının uzun olduğu yerlerde belki taşıma yoluyla gaz ihtiyaçlarını karşılayacağız, 86 ilçemizi de CNG/LNG ile besliyoruz” şeklinde konuştu.

70 İLÇE VAR

Doğalgaz dağıtım sektörüne bir çalışma yapmalarını istediklerini ifade eden Dönmez, “Sorumluluk altında olan lisans bölgelerinde bu bahsettiğim nüfus kriterlerine uygun olarak hemen bir projelendirme ve buna bağlı olarak bütçeleme çalışmalarını istedik. Üç hafta içerisinde o çalışmalar bakanlığımıza gelecek. Biz de EPDK ile birlikte bir planlama yapacağız. Yatırımların hem ekonomik, hem sosyal, hem çevresel etkilerini hep birlikte değerlendirmemiz gerekiyor ki rasyonel bir karar alabilelim. Nüfusu 10 bin olup doğalgaza ulaşamayan yerleşim sayımız 70 civarında. Örneğin Konya nüfusunun şu anda yüzde 80’i doğalgaza erişmiş durumda, ilçe sayısı itibarıyla yarısı. Geriye kalan 15-16 ilçe dağınık ve nüfusları çok daha az olan, biraz daha merkezden uzak yerleşim birimleri. Ama doğal olarak vatandaşımız da her gittiğimiz yerde, ‘komşu ilçemizde var, il merkezimizde var, biz de doğalgaz kullanmak istiyoruz’ diyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

TATİL BÖLGELERİ PLANDA

Pandemi döneminde vatandaşın yazın kalmaya gittiği yerlerde doğalgaz varsa kışın da kaldığını gördüklerini söyleyen Dönmez, tatil beldelerine doğalgaz götürülüp götürülmeyeceği konusunda, “Tatil beldelerinin özellikle Akdeniz, Ege’de kış çok sert geçmiyor. Şimdi İç Anadolu’da kış hakikaten çok sert geçer ve tüketim daha yüksek ve onların bütçelerine daha fazla yük getiriyor. Bugüne kadarki yapılan yerlerin kendi içerisinde bir tutarlılığı var. Ama oralardan da talepler gelmiyor değil. 5 yıllık bir yatırım dönemi planlıyoruz, buralara da doğalgazı götürmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

YENİ GEMİ İÇİN SEÇENEKLERİ DEĞERLENDİRİYORUZ

Şu anda Fatih, Yavuz ve Kanuni olmak üzere üç tane sondaj, Barbaros Hayrettin Paşa ve MTA Oruç Reis’le de iki tane sismik araştırma gemisi olduğunu dile getiren Dönmez, “Dördüncü gemiyle ilgili olarak şimdi bizim Karadeniz’deki iş planımıza bağlı olarak bir çalışma başlattık. Çeşitli gemiler var şu anda satışa, devre hazır… 3’üncü şahıslardan bağımsız ekspertiz raporlarının alınması, hem bizim kendi personelimizin teknik değerlendirmeleri, sonrasında da tabii fiyata ilişkin bir değerleme yapılması gerekiyor. Dördüncü gemiyle ilgili planımız var, aynı anda birkaç seçeneği değerlen-diriyoruz. Şartları en uygun hem teknik, hem de ekonomik olarak tercih edip bir tanesinde karar vereceğiz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

MİNİ YEKA GES YARIŞMASI NİSANDA

Dönmez, YEKA GES-3’le (güneş enerjisine dayalı yenilenebilir enerji kaynak alanları) ilgili olarak başvuruları mart ayında aldıklarını belirterek, “700’ün üzerinde başvuru geldi, her bir başvuru önce teknik olarak inceleniyor fiyat zarfları açılmadan. Nisan ayı içerisinde etap-etap, il-il bu yarışmaları yapmak ve yarışmaları tamamlamak istiyoruz” dedi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.142 Değişim: 0,69% Hacim : 93.769 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3925 Değişim: 0,23%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0402 Değişim: -0,07%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,47 Değişim: 0,26%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.