Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz sanayiciyle buluştu… ‘Zorluklar geçici’

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz sanayiciyle buluştu… ‘Zorluklar geçici’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2025 04:00

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbullu sanayiciyle buluştu. ‘Enflasyonun çok üzerinde kredi faiziyle haksız bedel ödediğini’ söyleyen sanayiciye şu mesajı verdi: “Zorlukların farkındayız ancak hangi politikaları uygularsanız uygulayın yan etkileri oluyor. Bu zorluklar geçici, kazanımlar ise kalıcı.” Yılmaz, yeni Meclis döneminde yapısal reformların hızlanacağını söyledi.

Haberin Devamı

 

İSTANBUL Sanayi Odası’nın (İSO) ağustos ayı meclis toplantısında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile sanayici bir araya geldi. Toplantıya sanayicilerin üretim ve rekabet koşullarıyla ilgili talepleri damga vurdu. Cevdet Yılmaz ise sanayicilere ‘Önemli olan bu zorlukların geçici, iyileşmelerin ise kalıcı olması’ mesajını verdi. “İçinden geçtiğimiz dönemde zorluklar olduğunun farkındayız” diyen Yılmaz, “Hangi politikaları uygularsanız uygulayın yan etkileri oluyor. Zorluk olmayan politikalar keşke olsa. Önemli olan şu: Bu zorluklar geçici, elde edilen kazanımlar ise kalıcı. Zorluklara katlanıp kalıcı iyileşme sağlıyorsanız, bu zorlukları çekmeye değer” dedi.

Gelecek yıl, bu zorlukların önemli bir kısmının geride kalacağını da söyleyen Yılmaz, “2026, yatırım ortamının çok daha iyi olacağı bir yıl olacak” değerlendirmesinde bulundu. İhracatçıların uzun süre yatay seyreden döviz kuru nedeniyle rekabet açısından zorlanması konusuna da değinen Yılmaz, “Bazen neden-sonuç ilişkisini karıştırabiliyoruz. İhracatçımızı kurdan ziyade ticari ortaklarımızın büyümesi etkiliyor. Gelecek yıl maalesef ticaret ortaklarımızın yüzde 2 civarında büyümesi bekleniyor” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

‘YAPISAL REFORMLAR HIZ KAZANACAK’

İSO’nun dün gerçekleşen ağustos ayı olağan toplantısında öne çıkan bir diğer konu da yapısal reformlar oldu. Doğrudan yabancı yatırımcıların önemsediği düzenlemelerden, adalet sistemindeki değişikliklere kadar pek çok çalışma yürütüldüğünü söyleyen Cevdet Yılmaz, hem gelecek ay güncellenecek Orta Vadeli Program’da (OVP) hem de yeni Meclis döneminde yapısal reformlara hız vereceklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz sanayiciyle buluştu… ‘Zorluklar geçici’

“OVP’yi güncelleme çalışmalarına devam ediyoruz. Bu sabah da yine OVP ile ilgili bakanlarımızla bir toplantı gerçekleştirdik” diyen Yılmaz, “Biliyorsunuz, OVP’yi her yıl eylül ayı ortasında güncelliyoruz. Üç temel başlıktan biri de yapısal reformlar oluyor. Bu kapsamda yapısal reformların çok önemli görüyoruz. Güncellediğimiz OVP’de de buna güçlü bir vurgu yapmak istiyoruz. Aynı zamanda yeni Meclis dönemi de yapısal reformlar üzerinde daha fazla duracağımız bir dönem olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Başarı, bütüncül ve koordineli bir programla gelir” diyen Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir taraftan Merkez Bankası’nın uyguladığı enflasyonu düşürmeye yönelik politikalar; diğer yandan bunu destekleyici maliye politikaları ve bir de yapısal reformlar... Reform yapabilen bir ülke olmak geleceğe dair beklentileri iyileştiriyor ve yatırımlara katkı sağlıyor.”

Dünya ve Türkiye ekonomisinin mevcut seyrine yönelik de değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı, salonda bulunan sanayicilere ticaret savaşları ve yeni ticari anlaşmaları iyi okumak gerektiğini söyledi.

‘ŞAHISLAR DEĞİL DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ’

Yaşanan değişimlerin sadece ticareti değil lojistikten yatırım kararlarına ve finansal akışa kadar dünya ekonomisini yeniden şekillendireceğine vurgu yapan Yılmaz, “Üretim merkezleri yer değiştiriyor. Kurumların zayıfladığı bir dünyadayız. Güç odaklı politikaların merkeze alındığı, şahıslara değil, yapısal dönüşümlere odaklanılması gereken bir dönem. Türkiye de hem ekonomik hem siyasal olarak yeni dönemdeki riskleri fırsata çevirmek durumunda” diye konuştu.

Haberin Devamı

Öte yandan, enflasyona yönelik de mesajlar veren Yılmaz, yıllık enflasyonda son 14 ayda 42 puanlık iyileşme kaydedildiğini; dezenflasyon sürecinin devam edeceğini; yıl sonunda ise yüzde 20’li rakamlara gerileyeceğini vurguladı.

SANAYİCİ ‘ÜST LİG’ İÇİN REFORM BEKLİYOR

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise konuşmasında ilk olarak finansman sıkıntısına değindi. Uzun süredir yüksek seyreden reel faizler ve banka kredilerine yönelik kısıtlamaların, finansmana erişimde ciddi sıkıntı yarattığını belirten Bahçıvan, sanayi sektörünün tüm sorunlarının kesişiminde kârsızlık olduğunu belirtti. İSO Başkanı şöyle konuştu: ‘Gerçek sorun başlıkları ölçek yapısı, sermaye ve özkaynak yeterliliği, bilanço sağlamlığı. Sanayimiz tüm bu kulvarlarda atılım
yaparak bir üst lige çıkmalı. Bunun için hem sanayicilerimizde hem de politika yapıcılarımızda önce genel bir zihniyet değişimine, ardından da bunu bütüncül bir reform çerçevesine dönüştürerek hayata geçirecek mekanizmalara ihtiyacımız var. Bu bir tercih değil, bu bir zorunluluk.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz sanayiciyle buluştu… ‘Zorluklar geçici’

‘KREDİ KOMİSYON FATURASI KABARDI’

BAHÇIVAN, son günlerde bankaların Eximbank kredileri için teminat mektuplarına uyguladıkları komisyon oranlarının giderek arttığına ve önemli bir maliyet haline geldiğine de dikkat çekti. “Bankaların komisyon oranlarına bir tavan getirilmesinin gerekli olduğunu değerlendiriyoruz” diyen Bahçıvan, şöyle devam etti: “Adeta bir üretim vergisi hale gelen KDV modelinden daha reformist bir yapıya dönülmesi gerekiyor.”

 

BAKMADAN GEÇME!