Bursalı ‘Panda’ sinyali

Güncelleme Tarihi:

Bursalı ‘Panda’ sinyali
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2025 04:003dk okuma

Tofaş, geçen hafta Rekabet Kurumu’nun ‘yatırım şartlı’ onayının ardından yaptığı açıklama ile Egea’nın yerini alacak modelle ilgili ilk önemli sinyali verdi. 2026 yılında üretimine başlanacak model için en güçlü aday, Fiat Panda’nın ‘Fastback’ gövde tipine sahip versiyonu gibi gözüküyor. Adı konulmasa da hem Tofaş’ın hem de Fiat’ın açıklamaları bu modele işaret ediyor. Modelin elektrikli, hibrit ve içten yanmalı motorlu seçenekleri olacak.

Haberin Devamı

TOFAŞ’ın dünyanın en büyük otomotiv gruplarından Stellantis’in Türkiye’deki tüm satış faaliyetlerini yönetmek üzere Stellantis Otomotiv’i 400 milyon Euro’ya satın alma hamlesine çok uzun bir aradan sonra izin çıktı. Rekabet Kurumu, geçtiğimiz hafta yaptığı yazılı açıklamayla tarihinde ilk kez bir satın almaya ‘yatırım şartlı’ olarak onay verdiğini duyurdu. Açıklamada, tarafların ikinci taahhüt paketinde, yerli üretimi ve istihdamı destekleyecek bir yatırım planını Rekabet Kurumu’na sunduğu anlaşıldı. 

Hemen ardından Tofaş’ın yaptığı yazılı açıklama, bu yılın sonunda üretimi sona erecek Fiat Egea’nın yerini alacak yeni modelle ilgili ilk resmi sinyalleri de vermiş oldu. Egea’nın yerini alacak en güçlü aday şimdilik, yeni Grande Panda’nın daha büyük ve Fastback gövde tipine sahip bir versiyonu gibi duruyor. 

2026’DA BAŞLAYACAK

Hatırlatmak gerekirse, Tofaş’ın uzun yıllardır ürettiği Doblo ve Fiorino modellerinin üretimi geçen yıl sona ermiş, ticari araç tarafında bu modellerin yerini Stellantis’in “K0” kodlu yeni orta boy hafif ticari araçları (Fiat Scudo, Opel Vivaro, Citroen Jumpy, Peugeot Expert) almaya başlamıştı. Ancak, Bursa fabrikasında 450 bine yakın yıllık üretim kapasitesi bulunan Tofaş için sadece bu modeller yeterli olmaycaktı. Egea’nın 2025’te biteceği düşünüldüğünde Tofaş’ın bir model daha üreteceğine kesin gözüyle bakılıyordu. İşte geçen hafta yapılan açıklama ile Tofaş’a yeni bir modelin geleceği resmileşti.

Bursalı ‘Panda’ sinyali

Fiat CEO’su Olivier François, “Bursa’ya Egea’nın yerine yeni bir model gelecek mi?” sorumuzu “Üzerinde çalışıyoruz” şeklinde yanıtlamıştı.

Açıklamada, “Belirli bir kısmı MEA (Orta Doğu ve Afrika) ülkelerine ihraç edilmesi öngörülen yeni bir hafif araç modelinin 2026 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren Şirketimiz tarafından Türkiye’de çoklu enerji platformunda üretilmesine ilişkin yatırım yapılacağını, böylece 2027 itibarıyla devam eden diğer projelerle birlikte Şirketimizin ihracat üretim kapasitesinin 200.000 - 220.000 adede ulaşacağı...” ifadeleri kullanıldı. 

ELEKTRİKLİ, HİBRİT VE BENZİNLİ

Tofaş, otomobil veya hafif ticari araç yerine, otomobil ve hafif ticari araçları kapsayan “hafif araç” ifadesine yer verdi. Bu henüz adı konulmamış bir proje için kafaları karıştırsa da, gerek Stellantis’in vizyonu gerekse Fiat CEO’su Olivier François’in anlattığı yeni ürün planı, Türkiye’de üretilecek Fastback gövde tipinde bir Panda ihtimalini artırıyor. 

NEDEN PANDA ÖN SIRADA

Tofaş’ın açıklamasında özellikle vurguladığı “çoklu enerji platformu” üzerinde yükselen ilk model bu sene tanıtılan Grande Panda oldu. Bu platform aynı modelde elektrikli, hibrit ve içten yanmalı versiyonların üretilmesini mümkün kılıyor. Fiat, 2027 yılına kadar her yıl, bu yeni platformda yükselecek bir yeni modeli tanıtacağını duyurmuştu. Bu strateji, Tofaş’ın üretim başlangıcı için 2026’yı işaret etmesi ile örtüşüyor.

Fiat, yeni ürün gamını konsept olarak City Car, Pick-Up, Fastback, SUV ve Camper olarak sıralamıştı. City Car; B-SUV segmentindeki yeni Grande Panda olarak geçtiğimiz aylarda tanıtıldı. Henüz detayları netleşmeyen Fastback’in ise Orta Doğu ve Afrika’daki Fiat Tipo’nun (Egea) varisi olacağının altı çizilmişti. Modelin, Latin Amerika, Orta Doğu ve Afrika ve Avrupa’da küresel düzeyde kendini kabul ettirmeyi hedeflediği açıklanmıştı. İşte bu strateji de Tofaş’ın “belirli bir kısmı MEA (Orta Doğu ve Afrika) ülkelerine ihraç edilmesi öngörülen” ifadelerini karşılıyor.

EN BÜYÜK OTOMOTİV GRUBU ARTIK TOFAŞ

REKABET Kurumu’nun onayının ardından Türkiye’de Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Maserati ve Ferrari gibi markaları temsil eden Tofaş; Peugeot, Citroen, Opel ve DS markalı araç ve yedek parçalarının ithalat ve satış hakkını da üstlenecek. Böylece, Ocak-Mart 2025 verilerine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarının yaklaşık yüzde 25’ini tek başına temsil edecek. Bu pazar payı, Tofaş’ın en yakın rakipleri Doğuş ve Oyak Grubu’nun iki katında daha büyük bir alanı kapsayacağı anlamına geliyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DEKİ OTOMOTİV GRUPLARI

Grup          Pazar Payı
Tofaş*        %25.8
DOĞUŞ        %13.2
OYAK           %12.8
ALJ              %11.4
BORUSAN   %3.4

(*Stellantis Otomotiv’in payları da Tofaş’a eklenmiştir. Ocak-Mart 2025 otomobil ve hafif ticari araç satışlarına göre oluşturulmuştur.)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!