Bakan Bolat: Hiçbir firmamıza ön yargımız yoktur

04.06.2024 - 17:23 | Son Güncelleme :
Bakan Bolat: Hiçbir firmamıza ön yargımız yoktur  | Ekonomi Haberleri

Ürün Güvenliği Konferans’ında konuşan Ticaret Bakanı Bolat, “Ürün güvenliği tüketiciler için, sağlığın ve güvenliğin korunması ile zarar görme riskinin azaltılmasını sağlamaktadır. Genel olarak ürün güvenliği, toplumun sağlık ve güvenlik standartlarını yükselterek toplumsal refahı artırır” dedi.

Ticaret Bakanlığı tarafından ‘ürün güvenliği’ konusunda bilincin arttırılması, farkındalık oluşturulması ve ürün güvenliği alanındaki güncel gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla 4-7 Haziran tarihleri arasında ‘Ürün Güvenliği Haftası’ düzenlendi. Haftanın açılışı ise Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşen 'Ürün Güvenliği Konferansı' ile yapıldı.

Konferansta bir açılış konuşması gerçekleştiren Bakan Bolat, ‘Ürün Güvenliği Haftası’ boyunca çeşitli faaliyetlerle, üreticilerin, ticaret dünyasın ve vatandaşların ürün güvenliğine dair farkındalıklarını artırmayı ve sorumluluklarını hatırlatmayı amaçladıklarını belirtti.

“ÜRÜN GÜVENLİĞİ, TOPLUMUN SAĞLIK VE GÜVENLİK STANDARTLARINI YÜKSELTEREK TOPLUMSAL REFAHI ARTIRIR”

Ürün güvenliğinin, yalnızca yasal mevzuat hazırlanıp uygulamaya konulmasıyla değil, aynı zamanda bilinç ve farkındalığın artmasıyla güçlenecek bir kavram olduğuna dikkati çeken Bolat, “Ürün güvenliği, tüketiciden üreticiye, pazarlamacıdan kamu kurumları ve kamuoyuna ve dijital ortamlara kadar çok yönlü ve kritik öneme sahiptir. Ürün güvenliği tüketiciler için, sağlığın ve güvenliğin korunması ile zarar görme riskinin azaltılmasını sağlamaktadır. Üreticiler ve tedarikçiler için, marka güvenilirliğini artırır ve hukukî sorunların önüne geçer çözülmesini sağlar. Pazarlamacılar ve perakendeciler için, müşteri memnuniyetini ve sadakatini artırır. Devlet ve düzenleyici kuruluşlar, kamu sağlığını koruma ve piyasada güvenliği sağlama sorumluluğunu yerine getirir. Genel olarak ürün güvenliği, toplumun sağlık ve güvenlik standartlarını yükselterek toplumsal refahı artırır” açıklamasında bulundu.

“HİÇBİR FİRMAMIZA ÖN YARGIMIZ YOKTUR”

Ürünlerin hatasız oluşunun ticarete kalite ve standart getirdiğini ifade eden Bolat, her kalite standardından dünyada ekonomik, askeri, siyasi söz sahibi olmaya giden bir yol olduğunu belirtti. Üreticilerin de bu bilinçle davranması gerektiğinin altını çizen Bolat, aksi davrananların ise piyasa gözetim ve denetimlerinde elenmekle karşı karşıya kalacağını aktardı.

Ürün güvenliğinin temel amacının vatandaşın güvenli ürünle buluştuğu bir ortamı oluşturmak olduğunu da sözlerine ekleyen Bolat, “Hiçbir firmamıza ön yargımız yoktur. Güven kontrole mani değildir. Ürün güvenliğinin en temel unsurlarından biri de bilinçli tüketicidir anlayışıdır. Bilinçli tüketici; eğitim ve bilgilendirme, ürün araştırma, etiket okuma ve bağımsız kaynaklardan bilgi edinme ile oluşur” diye konuştu.

Vatandaşların kanunlar ve tüketici hakları konusunda bilgi sahibi olup eleştirel düşünme becerileri geliştirerek reklamlar ve pazarlama stratejileri karşısında bilinçli tutum sergilediklerini belirten Bolat, hafta boyunca Ürün Güvenliği Haftası kapsamında farkındalık artırıcı faaliyetlerde bulunacaklarını söyledi.

“TAREKS ÜZERİNDEN YALNIZ GÜVENLİ ÜRÜNÜN YURDUMUZA GİRMESİNE İMKAN SAĞLAMAKTADIR”

Etkin bir ürün güvenliği sisteminin Türkiye’nin refahına hem iç hem de dış piyasada katkı sağladığını dikkati çeken Bolat, “İç piyasada, bu sistemle güvenli ürün üretilmesini ve ürünlerin piyasada etkin denetimini sağlayarak, ayrıca ithalat aşamasında TAREKS üzerinden yalnız güvenli ürünün yurdumuza girmesine imkan sağlamaktadır. Böylece hem Halkımızın sağlığını korumakta, hem de yerli ve milli üretimin yurtdışı kaynaklı güvenilir olmayan ve haksız ticaretin uygulamasının yapıldığı ithalata karşı korunması da sağlanmaktadır. Elektronik ortamda ve risk esaslı olarak yürütülen Dış Ticaret’te Risk Esaslı Kontrol Sistemi yani TAREKS, sadece riskli ürünlerin denetimine yoğunlaşılmasını mümkün kılmaktadır. Ülkemizin ihracat/ithalat dengesine olumlu katkı sağlayan TREKS sistemi, kamu kaynaklarının tasarrufunu da sağlayan ve yapay zekanın kullanımı anlamında emsallerine örnek olmuş öncü ve modern bir sistemdir” ifadelerine yer verdi.

“ÜRÜN GÜVENLİĞİ SİSTEMİ, ÜLKEMİZİN ÜRETİM, YATIRIM, İSTİHDAM VE BÜYÜME HEDEFLERİNE ÖNEMLİ DESTEK VERMEKTE”

Bakan Bolat, ürün güvenliği sisteminin doğru işlemesinin diğer doğal yansımasının da dış piyasalarda olduğunu, sistemin yurt dışında Türk malı algısının güçlenmesine katkı sağladığını dikkati çekerek, “Eğer güvensiz, zararlı bir ürünün Türk malı adıyla ihracını izin verildiği takdir bu Türkiye’nin sadece o üründe değil genel anlamdaki ihracatına da önemli zararlar verebilir. Bunu önlemek de bizim ve diğer bakanlıklardaki arkadaşlarımızın birlikte yapacağı çalışmalarla sağlanmaktadır. Uluslararası düzenlemeler temelinde ve etkin bir kalite altyapısı sisteminde üretilen ürünlerimiz ilave test, belgelendirme ve denetime tabi tutulmadan, bu uyguladığımız sistemler sayesinde başta Avrupa Birliği piyasası olmak üzere diğer ülkelere ihraç edilebilmekte, böylece ürün güvenliği sistemi, ülkemizin üretim, yatırım, istihdam ve büyüme hedeflerine önemli destek vermektedir” şeklinde konuştu.

“İNSAN SATIN ALDIĞI ÜRÜNÜN HANGİ KALİTEDE OLMASINI İSTİYORSA KENDİSİ DE O ŞEKİLDE ÜRETİM YAPMALIDIR”

Ticaret Bakanlığı olarak ürün güvenliği konusunun sıkı bir takipçisi olduğunun da altını çizen Bakan Bolat, “Tedarik zincirinin tüm halkasındaki insanların ve tüketicinin mağdur olmaması için denetimin bir zorunluluk olduğu bilinciyle hareket ediyoruz ve gereğini yerine getiriyoruz. Her üretici aynı zamanda başka ürünlerin tüketicisidir. Dolayısıyla tüm üreticiler için ürün güvenliği konusu büyük önem taşımaktadır. İnsan satın aldığı ürünün hangi kalitede olmasını istiyorsa kendisi de o şekilde üretim yapmalıdır. Bu vicdanî ölçü ile hareket etmelidir. Türkiye, güvenli ticaretin, itibarlı iş insanlarının, sürekli iyileştirilen sistemlerin ve bereketli kazançların olduğu bir ülkedir ve öyle kalacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Konferans, üç farklı panel altında kamu ve sivil toplum kuruluşları ile özel sektörden konuşmacıların, ikiz dönüşüm ve döngüsel ekonomi çerçevesinde Türkiye’de ve Avrupa Birliği’nde ürün güvenliği alanındaki güncel gelişmeleri, yapay zeka alanındaki çalışmaları ve elektronik ortamda piyasaya arz edilen ürünlerin denetlenmesine yönelik mevzuat ve uygulamalarının değerlendirilmesiyle devam etti.

AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş’ın yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcıları ile özel sektör temsilcilerin katıldığı konferansta, “2024 Ürün Güvenliği Ödülleri” ile “Ortaokul ve Liselerarası Güvenli Ürün Güvenli Gelecek Resim ve Karikatür Yarışması”nda kazananlara ödülleri takdim edildi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.771 Değişim: -1,67% Hacim : 73.772 Mio.TL Son veri saati : 17:57
Düşük 9.769 06.09.2024 Yüksek 9.981
Açılış: 9.936
33,9762 Değişim: 0,11%
Düşük 33,8821 06.09.2024 Yüksek 34,0638
Açılış: 33,9376
37,6709 Değişim: -0,39%
Düşük 37,6144 06.09.2024 Yüksek 37,9497
Açılış: 37,8188
2.727,45 Değişim: -0,69%
Düşük 2.714,41 06.09.2024 Yüksek 2.762,79
Açılış: 2.746,46
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.