Ağrı’ya gastronomi üssü kurdular

Güncelleme Tarihi:

Ağrı’ya gastronomi üssü kurdular
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2025 04:00

İbrahim Çeçen Vakfı, Ağrı’dan Türkiye’nin dört bir yanına gastronomi ağı kuruyor. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin Gastronomi Bölümü öğrencileri için kampüste kurulan laboratuvar niteliğindeki mutfak, bölgeye de umut oldu. Zirvenin Şefleri projesinde üç yılı tamamlayan vakıf, ülke geneline yetenekli şefler göndermeye hazırlanıyor. Mezunlar IC Holding’e bağlı otellerde işbaşı yapmaya başladı bile.

Haberin Devamı

AĞRI, bin 630 metre rakımda 500 bin nüfuslu doğasıyla etkileyici bir il. Kilometrekareye 47 kişi düşüyor ve nüfusunun yüzde 51’ini gençler oluşturuyor. Birçok Anadolu şehrinde olduğu gibi ‘Ne yapacak bu gençler’ sorusu hep gündemde. İbrahim Çeçen Vakfı’nın katkılarıyla  2007’de kurulan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, bölge gençlerinin tercihlerinde son zamanlarda tırmanışa geçmiş gibi görünüyor. Bunda öğrenciler için atılan adımların rolü büyük. Mesele gençlere hayal kurdurmak. O hayal, yine vakfın katkılarıyla son yıllarda mutfakta şekillenmiş durumda.

Üniversitenin Gastronomi Bölümü öğrencilerine dünya vatandaşı olma hayali kurduran Zirvenin Şefleri projesinden bahsediyorum. Ağrı Dağı nasıl Türkiye’nin zirvesiyse o zirvenin gençleri de bu proje çevresinde bir mutfak sıcaklığında bir araya gelmiş durumdalar.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde İbrahim Çeçen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Çeçen, Antalya’da bu gençlerle bir grup gazeteciyi bir araya getirdi, projenin detaylarını da bu vasıtayla anlattı.

Çeçen, ‘Zirvenin Şefleri’ projesinin nasıl ortaya çıktığını şöyle özetledi:

“Projenin üçüncü yılındayız. Otellerimiz var; 30 yılı aşkın süredir aile olarak bu sektörün içindeyiz. Sadece otel değil; havalimanı işletmesi, havalimanındaki yeme-içme sektörü, aynı zamanda İstanbul’daki restoranlar derken turizm anlamında ciddi bir know-how’ımız oluştu. İçeride çok kıymetli çalışma arkadaşlarımız var. Bu fikirden yola çıkarak, üç yıl önce ‘Biz burada ne yapabiliriz’ dedik. Ağrı bizim ana çalışma yerimiz. Ağrı kalkınmada öncelikli illerin en başında geliyor Ağrı. Ayrıca kurucumuz İbrahim Çeçen’in memleketi. Burada bir kimlik ayrıcalığı yapılıyor olabilir ama bu çok normal ve çok kıymetli. Biz de bir proje yapalım dedik. Önce donanımlı bir mutfak yapalım diye yola çıktık. 500 kişilik bir endüstriyel mutfak kurduk. Turizm grubundaki liderlerimiz bize bu konuda çok destek oldular, yönlendirdiler. Proje adını Ağrı’nın zirvesinden aldı.”

Ağrı’ya gastronomi üssü kurdular

Haberin Devamı

350 ÖĞRENCİ MEZUN OLDU

Çeçen’in verdiği bilgilere göre Zirvenin Şefleri kapsamında gastronomiden mezun olan öğrenciler için gruba bağlı tesislerde görev alan İstanbul ve Antalya’daki şefler üniversitedeki akademisyenlerle ortaklaşa bir program hazırladı. Amaç öğrencileri profesyonel hayatta güçlendirecek eğitim vermek. İki yılda 350 öğrencinin bu programdan faydalandığını belirten Günseli Çeçen, gastronominin son dönemdeki yükselişine dikkat çekerek, “Evet, büyükşehirlerde ve globalde mutfak sanatları çok itibarlı bir meslek ama Ağrı gibi mutfağın sahibinin kadın olduğu yerlerde erkek gastronomi öğrencileri de kendilerine alan yarattı böylelikle. Bugün mutfakta yer alan öğrencilerin yüzde 60’ı kadın. Bu yıl projenin üçüncü yılı. Kendimizi geliştirmek ve güncellemek adına projeyi biraz daha kapsamlı hâle getirmek istedik. Bu sene Türkiye’den ve globalden şeflerin de dâhil olduğu mutfak eğitimleri ve atölyeler olacak. Ayrıca farklı programlar da dâhil ediyoruz: Sadece mutfak değil; yemek fotoğrafçılığı, ürün kullanımı, sosyal medyada markalaşma gibi alanlarda da eğitimler sunacağız” dedi.

Haberin Devamı

Yakın zamanda Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde temelini attıkları turizm meslek lisesine de vurgu yapan Çeçen, burada kapsamlı bir uygulama oteli kurulacakları söyledi.

Zirvenin Şefleri projesinden mezun öğrenciler, IC Holding çatısı altındaki şirketlerde işbaşı yapmaya başladılar. Çeçen, bunun kendi işletmeleriyle sınırlı kalmayacağına inandıklarını belirterek, Türkiye’nin dört bir yanında bu gençlerin mutfaklarda fark yaratacaklarına inandığının altını çizdi.

 

 

21 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Günseli Çeçen Zirvenin Şefleri projesinin üçüncü yılında daha da kapsamlı hale geleceğini belirtti. Bugüne kadar projeye 21 milyon TL’lik yatırım yapıldığını söyleyen Çeçen, yeni planlarını da anlattı.

Haberin Devamı

Planda yeni workshoplarla öğrencilerin farklı mutfak kültürleriyle tanışması önceliklendirilmiş görünüyor. Ayrıca bu yıl, mutfak dışı eğitimler de programa dahil edilmiş. Örneğin yemek fotoğrafçılığı, ürün kullanımı ve sosyal medyada markalaşma gibi derslerle öğrencilerin yalnızca şef olarak değil, gastronomi dünyasında kendi markasını yaratabilecek bireyler olarak yetiştirildiği belirtildi.

BAKMADAN GEÇME!