Güncelleme Tarihi:
Dolar ve euro TL karşısında, Merkez Bankası`nın sert faiz artırımı sonrası hızlı düşüşler gösterdi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) dün geceki olağanüstü ara topğlantısında, bir haftalık repo faiz oranını yüzde 4.5`ten yüzde 10`a yükseltirken, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 7.75`ten yüzde 12`ye, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 3.5`ten yüzde 8`e, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını yüzde 10.25`ten yüzde 15`e, APİ borçlanma faizini ise yüzde 6.75`ten yüzde 11.50`ye yükseltti.
Bu karar sonrası, dolar-TL kuru, 2,2550 civarından 2,1640`a kadar geriledi. Benzer hareketler euro-TL ve sepet kurda da görüldü. Euro-TL 3,0850 civarından 2,9545`e kadar inerken, sepet kur 2,6680`den 2,5577`ye kadar düştü.
Ancak sabah saatlerinde kurlar bir miktar yukarı hareket yaptı. Dolar-TL 2,18`e doğru yükselirken, euro-TL 2,9850`ye ve sepet kur 2,58 seviyelerine doğru çıktı.
Bloomberg HT canlı yayınına katılan ING Trading Grup Müdürü Murat Yardımcı, Merkez Bankası`nın bu kararla arka koltuktan ön koltuğa geçtiğini kaydederek, Üst banttaki 225 baz puanlık artış bekleniyordu ve fiyatlanmıştı. Ancak Merkez`in kontrolü almaya başlaması ve tek faize doğru yönelmesi önemli. Bunun etkisi uzun vadeli tahvillerde gördük. Uzun vadeli tahvil faizlerinde düşüşler oldu. Ancak kısa vadeli faizlerde bir miktar yükseliş olur. Dövize bu seviyelerden kurumsal talep gelebilir. Bu nedenle, dövizde neden düşüşün başlamadığı tartışılabilir dedi.
ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...
DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Tacirler Menkuıl Değerler Pazarlama Müdürü Mert Yılmaz, Bloomberg HT`ye yaptığı değerlendirmede, Geç kalınmış bir karar ama piyasanın beklentisinin üzerinde. Kurda biraz yukarı hareket olur ve dengelenir. İşin bu noktalara gelmesi siyasi alandaki gerginlik. Bu sürerse, kurlar etkilenmeye devam eder. Kurdaki aşağı hareket Borsa için olumlu, ama maliyetlerin yükselmesi bankacılık sektörü hisselerini olumsuz etkileyecektir. Büyümenin faiz artışından olumsuz etkilenmesi ise Borsa için uzun vadede olumsuz şeklinde görüş bildirdi.
ABank Başekonomisti Serdar şenol, Bloomberg HT canlı yayınında, Merkez!in nereden fonlayacağı önemli. Faizi yüzde 7.75`ten yüzde 10`a çıkardı ve yukarı yönde kendine potansiyel yarattı. Koridoru yüzde 8-10`a getirerek paralellik sağladı. Merkez artık yüzde 10 ile fonlayacak. Bu Merkez Bankası`nın kredibilitesi için önemli faktör. Enflasyonda artış Nisan-mayıs dönemine kadar sürer, ancak ikinci yarıda düşüş olabilir dedi.
Ekonomist Sengül Dağdeviren, Merkez`in kararı şaşırtıcıydı ve piyasanın önüne geçti. Amaç enflasyonu yükseltmeden TL`ye destek sağlamak. Şimdi biraz önümüzü görüypruz. Faizde reaksiyon gelir, ama kurdaki gelişmeler bence daha önemli dedi.