Borsa “Düzeltme” sürecinde…

Endekste kâr satışları görülürken gösterge bono faiz oranlarında düşüş ve döviz kurlarında ise yatay seyir devam ediyor

Endekste kâr satışları görülürken gösterge bono faiz oranlarında düşüş ve döviz kurlarında ise yatay seyir devam ediyor. Son günlerin gündemi ağırlıklı olarak, merkez bankası başkanı Başçı’nın bakanlar kuruluna yapacağı sunumdu.

Zeynel BALCI
Meksa Yatırım / Stratejist
 

Sunum sonrası acaba hükümeti uyguladığı politikaya inandırabilecek miydi? Ayrıca, Mayıs enflasyon verileri ve bu verilere bağlı olarak faiz indirimi gelecek mi? gibi bir çok soru ve bekleyiş vardı. Bu sorular kısmen cevap bulmaya başlayabilir.

Başçı’nın sunumu sonrası hükümet sözcüsünün yaptığı açıklamalardan Başçı’nın hükümeti uygulanan politikalara ikna ettiği izlenimi çıkıyor. Faiz indirimini için ağırlıklı olarak enflasyonu baz alan ve enflasyon ile mücadelede faizi önemli bir araç olarak göre politika kabul görmüş gibi. Mayıs enflasyonu beklentilerin hafif altında geldi. Gıda fiyatlarının da etkisiyle Nisan ayından daha düşük gelmesine rağmen Mayıs verileriyle enflasyon yüzde 9.66 seviyesine yükseldi ve çift haneye yaklaştı. Enflasyondaki yükselişin ivme kaybetmesi merkez bankasının faiz düşürmesi için yeterli olur mu? Zaten merkez bankası Haziran sonrası enflasyonda düşüş beklemiyor mu? Bu açıdan sunum sonrası biraz hafiflese de merkez bankasının üzerindeki siyasi baskıyı da dikkate alırsak, önümüzdeki toplantılarda faiz indirim konusunda daha esnek davranıp kontrollü faiz indirimini sürdürmesi akla yakın geliyor. Diğer yandan gerek siyasette gerilimin düşmesi, gerekse dış piyasalardaki iyimserlik ve Türkiye’nin CDS (risk primi) oranlarındaki ciddi gerileme merkez bankasının elinin daha da rahatlamasına neden olabilir.

Şimdi bir başka soru, faiz indirim beklentileri piyasaları ne kadar taşıyabilir veya beklenti ihtiyacını karşılayabilir mi? Gelen hava olumlu olduğu için piyasaya katkı yapabilir, ama faiz indiriminin çok agresif olmadıktan sonra tek başına piyasayı taşıması veya yukarılara itmesi zor görülüyor.

Endeksin seyrine bakıldığında son günlerde daha çok “Patinaj” görünümü hakim. Yukarı çıkışlarda satışla karşılaşan ama çok da gerilemeyen bir görünüm. Çıkış trendi korunuyor, gelen satışlar bu aşamada “Düzeltme” boyutunda. 77.200-80.400 destek-direnç bandı endeksin yönü ve çıkışının devamı konusunda önemli noktalar. 77 binlerin altına gelinmesi çıkış trendinin güç kaybı ve kâr satışlarının devamı, 80.400 seviyesinin üzerinde kalınması ise çıkışın kaldığı yerden sürmesi açısından önemli referans noktaları. Teknik göstergelerdeki uyumsuzluğun sürmesi ve çıkış açısının ivme kaybetmesi “Yorgunluk” işaretlerini artırıyor.

Son dönemdeki düşüşü ile dikkat çeken “Altın” için de birkaç söz söylemekte yarar var. Temel parametreler olarak bir süredir FED, ABD verileri ve Ukrayna gibi gelişmelerin etkisinde. Teknik açıdan ise 1.290 desteğinin kırılmasıyla yatay hareket yerini düşüş trendine bırakmış görülüyor. İlk destek 1.240 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde gelen tepki alım denemeleri henüz güç kazanmış değil. 1.240 seviyesinin altında düşüşün devamı gelebilir. Ara desteklere rağmen sonraki önemli destek noktaları 1.200-1.180 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyelere olası çekilme söz konusu olursa üçlü dip formasyonu oluşabilir. Tepki yükselişinin dirençleri ise 1.268 ve 1.292 seviyelerinde. 1.292 seviyesi geçilmediği sürece satış baskısı korunabilir. Bu aşamada dalgalı seyirle birlikte destek seviyelerinin öne çıktığı bir görünüm daha ağır basıyor.
Yazarın Tüm Yazıları