Paylaş
2013 yılını 1.236 seviyesinden kapatan altın bugünlerde 1.200 seviyesine yakın işlem görüyor.
Volkan KUĞUCUK
ALB Menkul Değerler / Yatırım Uzmanı
Volkan.kugucuk@albmenkul.com.tr
twitter.com/vkugucuk
Bu açıdan bakıldığında 2014 yılı içinde kabaca 1.400 – 1.130 bandı arasında dalgalanan bir görüntüye tanık olduk. Fakat bu dalgalanma sonrasında yeni bir trendin başlamadığını gördük.
2015 yılı ile birlikte önümüzdeki takvimde önemle takip edilen malumun ilanı bir Fed konusu var.
Faiz artırımı noktasında Nisan sonrasında görüşelim diyen Fed yönetiminin 2015 yılında başlatmayı planladığı faiz artırımının piyasalarda daha önceden fiyatlanma ihtimalini unutmamak gerekiyor.
Altın fiyatları hakkında tahmin yaparken bir çok veriyi baz almak durumunda kalıyoruz. Özellikle güvenli liman efekti, enflasyona karşı korunma durumu vs. gibi konuların ön plana çıkmasıyla birlikte talep gören altının bu koşulların dışında dar bant arasında dalgalandığını görüyoruz.
Genel beklenti itibariyle Fed’in faiz artırımı sonrasında para musluklarının kısılacağı beklentisi ile altın fiyatlarının 1.000 $ seviyelerine kadar gerileme ihtimali gündemde.
Ancak ABD tarafında para muslukları kısılsa da dünyanın geri kalanında musluklar açık kalmaya devam edecek. Bir taraftan Japonya bir taraftan Çin diğer taraftan da Avrupa ekonomilerindeki para muslukları 2015 yılı içinde piyasalara para akıtmaya devam edecek gibi.
Genel görüntü itibariyle 2015 yılı piyasalar açısında oldukça hareketli geçmesi bekleniyor. Altının 2012 Ekim ayından bu zamana kadar satış baskısı altında kaldığını düşünürsek aşağı yönlü hareketin devamı için satıcıların bir kez daha güçlü bir şekilde piyasa gelmesi gerekiyor. Satıcılar yeniden güçlü bir şekilde piyasaya gelmez ise bu durumda diplerden toparlanma ihtimali piyasaların önüne gelebilir.
Sonuç itibariyle önümüzdeki zaman dilimi içinde altında teknik olarak bakıldığında 1.000 $ seviyeleri teknik anlamda masada kalmaya devam ediyor. Tabii ki bu fiyat ekseninden kurtulabilmemiz adına 1.180 seviyesinden yukarı yönlü uzaklaşmamız altın cephesine kısmen nefes aldırabilir.
Fakat bu etkinin kalıcı olabilmesi fiziki talep veya fonlarında alış yönünde devreye girmesi gerekiyor gibi.
Teknik Rakamlar;
Altında Ekim 2012 tarihinden başlayan aşağı yönlü harekette fiyatların geldiği dip seviye 1.132 olarak göze çarpıyor. Altın tarafında kritik bir noktadayız.
Fiyatların 1.180- 1.150 seviyelerinden tepki alımlarına tanık olmaktayız. Ancak bu tepkilerin anlamlı hale gelebilmesi adına 1.250 – 1.280 bandı üzerinde kalmamız büyük öneme sahip.
Önümüzdeki zaman dilimi içinde (Ocak ayı içinde) 1.230 -1.250 bandı üzerinde hareket edilmesi altın üzerindeki baskıyı azaltabilir.
Aksine fiyatlar 1.230-1.250 bandı üzerinde kalamıyorsa bu noktada kırılgan sürecin devamı beklenebilir. Bu doğrultuda 1.180 – 1.130 bandının altına gerileme olması durumunda alım yönünde acele edilmemelidir.
Bu koşullarda altın için yeni bir düşüş koridoruna girme ihtimali artabileceği gibi fiyatların yaklaşık olarak 100-120 $ daha gerilemesi muhtemel olabilir. Bu noktada 1.030 ve 980 bölgelerini izleyeceğiz.
Sonuç itibariyle altın fiyatları Ocak ayı içinde 1.180 üzerinde kalma gayreti göstermesini kısmen olumlu karşılayabiliriz. Bu noktada 1.230-50 bandı üzerinde 1.330 seviyeleri önem kazanacak. Altında 1.330 üzerindeki aylık kapanış altında aşağı yönlü baskının azalmasına yol açabilir.
Gram Altın 24 Ayar:
Gram altında 2015 yılı içinde yükseliş beklentisinin sürebilmesi için ons fiyatlarındaki artışın gerçekleşmesi gerekiyor. Mevcut senaryoya göre doların yeni zirveler yapması gram altın fiyatlarını 95-96 lira seviyelerine kadar yükseltir. Dolayısıyla ons fiyatlarında yükseliş yaşanmadan altında mevcut zirveler 95-96 lira gibi görünüyor.
2015 yılının tüm yatırımcılarımıza mutluluk, sağlık ve güzellik getirmesini diler her şeyin gönlünüzce olmasını temenni ederim.
Paylaş