Rusya sonrası piyasalar

Rus uçağının hava sahamızı ihlalinin ardından düşürülmesiyle başlayan süreç endeks tarafında hızlı satışa sebep olurken Doların yeniden 2.90 seviyesine yükselmesine sebep oldu. Etkisi ise uzunca bir süre daha devam edecek. Özellikle Rusya ile ticari ilişkilerin bozulması durumunda ekonomik anlamda önemli sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Haberin Devamı

Rusya ihracat yaptığımız ülkeler içerisinde ilk onda 7. Sırada yer alıyor. Kalemler içerisinde hazır giyimden tutunda mücevhere kadar hemen hemen her türlü kalemde ticari ilişkimiz mevcut. Kriz sonrası Rusya bir çok ürünün ihracatını durdurma kararı aldı. Özellikle imzalanmış sözleşmelerin dondurulması ve turist akışının kesilmesi sıcak para girişinde yavaşlamanın olmasına sebep olacak. ithalatta ise enerji kaleminde Rusya’ya bağımlılığımız önemli ölçüde büyük.

Doğalgaz kaleminde Rus gazı Türkiye için hayati önem taşıyor. Gazın şu an için kesilmesi mümkün değil. Ancak daha önce yaşanan sorunlarda Rusya teknik arızaları bahane göstererek gaz akışını yavaşlatmış ya da kısa süreli kesintiler yapmıştı. Aynı süreç tekrarlanabilir. Siyasi arenada yaşanan bu sorun içeride de piyasaları vurmuş durumda. Endeks kanadında hızla geçilen 80 bin seviyesi seçim sonrası oluşan GAP’in kapanmasını sağladı. Daha önceki yazılarımızda seçim sonrası oluşan boşluğun kapanacağını belirtmiştik. Ancak Rusya sorunu bu hareketin hızlı olmasına sebep oldu. Kurda ise yeniden 2.90 seviyelerindeyiz.

Haberin Devamı

Siyasi sorunlar ekonomik veriler kadar hızlı bir şekilde halledilemediği için bu süreç bir süre daha devam edebilir. Özellikle bu süreçte Rusya ile sözleşmesi bulunan ve ihracat kaleminde önemli paya sahip olan şirketler sıkıntılar yaşayabilir. Endekste gerileme de bu şirketler başı çekecektir. Aynı zamanda ilerleyen günlerde gaz akışına ilişkin bir söylem olması durumunda endekste yeniden 72 bin 74 bin aralığına gerileme görülebilir. bu seviyelere gelmemiz halinde ise kalıcılık oluşabilir. Çünkü siyasi sorunların çözülmesi kısa sürede gerçekleşmeyecektir.  Dolar kanadında ise 2.91 seviyesi yeniden test edilebilir.

Türk Lirasının seçim sonrası kuvvetlenme çabasına vurulmuş en önemli darbe olan bu gelişme yeniden 2.91-2.93 aralığında seyri kalıcı kılabilir. Aynı gün açıklanan kabinenin fiyatlamasını henüz gerçekleştirmemiş olan piyasalar ilerleyen dönemde FED faiz artırımı sonrası harekete geçecek olan Merkez Bankası’nın takip edecek. Merkez Bankası Aralık ayında FED’in ardından faiz artırabilir. Ancak daha önceki sürece göre farklı bir durum söz konusu. Ali Babacan kabine de yok. Merkez Bankası üzerinde uzunca süre devam eden faiz indirimi söylemleri ve ardından yaşanan “tatlıya bağlama” süreci yeniden gündeme gelirse Dolarda baskı artabilir. Merkez Bankası’nın FED’e ayak uydurabilmek adına atacağı adımlarda hızlı reaksiyon alması ve bu adımlara siyasi kanattan destek gelmesi Türk Lirasını korumak adına önemli bir gereklilik. Aksi taktirde atılacak adımların da anlamı kalmayacaktır. Ekonominin koordinasyonundan sorumlu olan Mehmet Şimşek ise bu süreçte Merkez Bankası’nın en büyük destekçisi haline gelebilir.

Haberin Devamı

İlerleyen dönemde Avrupa Merkez Bankası ile destek bulma ihtimalimiz yüksek olsa da siyasi sorunların halledilmesi uzun sürerse pozitif seyir görmemiz pek mümkün olmayacaktır. Aralık ayı başında parasal genişlemenin artırılması ve de faizlerin düşürülmesi konusunda ECB’den adım bekleyen piyasalar destek bulabilir. Hemen ardından ise FED’in yüksek ihtimal ile gerçekleştireceği faiz artırımı adımı gelişmekte olan ülkeleri yavaşlatacak önem önemli etken olacaktır. Böyle bir süreçte siyasi arenada yaşanan sorun Türkiye’nin risklerini maksimumum seviyeye çıkardı. Sorun ne kadar çabuk çözülürse endeks tarafında da kayıpların telafisi o kadar kolay olur. Aksi taktirde 72 bin seviyelerinde kalıcı seyir uzunca bir süre devam edebilir. 

 

Yazarın Tüm Yazıları