Paylaş
Uzun zamandır düşük seyreden altın fiyatlarında güvenli liman talebi bir süre daha devam edebilir. Sudi Arabistan- İran gerginliği kısa sürede çözülemeyecek gibi. Hem ekonomik anlamda hem de siyasi anlamda İran’ın rahatlamasını istemeyen siyasi kanat baskıların artmasına sebep olabilir. Sudi Arabistan’da ise petrol fiyatlarının düşük kalması sebebiyle ekonomi önemli derecede sıkıntıya sürükleniyor. Pazar payını kaybetmemek adına fiyatların aşağı çekilmesinde başrol oyuncusu olan Sudi Arabistan, iç pazardan bu zararı karşılamak adına zamlara başvuruyor. Ancak ilerleyen dönemde İran’ın da petrol pazarına dahil olacak olması Sudi Arabistan’ın Pazar payını kaybetmesine sebep olabilir. Bu yüzden İran’ın baskı altında kalması ve bölgede güçlü hale gelmemesi adına siyasi krizler bir süre daha gündemde olacağa benziyor. İran petrol pazarında önemli bir yere sahip olabilir. bu da ekonomik anlamda uzun zamandır beklediği fırsatı yakalamasına sebep olacaktır. OPEC kararlarında üretim konusunda herhangi bir adım atmayan ya da atmama kararında en büyük etkisi olan Sudi Arabistan ise şu an zarar ettiği gibi elindeki pazarları da kaybetmek durumunda kalabilir. Kuzey Kore’de ise yönetim küresel arenada gerginliğe sebep oluyor. Hidrojen Bombası denemesinin ardından bir çok ülkeden kınama alan Kuzey Kore siyasi arenada gündemden düşmeyecek gibi.
Diğer yandan altını besleyen bir diğer taraf FED oldu. Aralık toplantısında faiz artırımı kararının ardından 2016 yılı için güvercin bir tutum sergileyen kurul, tutanaklarda daha fazla güvercinleşti. Oy birliği ile alınan faiz artırımı kararına ilişkin FED üyelerinden bazıları halen tedirgin. Özellikle istihdam piyasasında yaşanan düzelmenin enflasyon görünümüne yansımayabilecek olması 2016 yılı için bazı endişelere yoıl açıyor. Düşük petrol fiyatları ve değerli dolar ABD’nin enflasyonundaki canlanmanın önündeki en büyük engel. Dolardaki değerlenmenin devam edebileceğini düşünürsek FED bu yılı daha güvercin geçirebilir. Ayrıca küresel ekonominin en büyük endişesi Çin’de ise borsada işlemler 2 gündür erken sonlandırılıyor. Yüzde 7’nin üzerindeki sert düşüşte işlemlerin sonlandırılması çöküşün önüne geçemiyor. Çin’in krize sürüklenmesine engel olamayan Merkez Bankası gelecek dönem Yuan konusunda adım atabilir. Yeni bir devalüasyon hamlesi beklediğimiz banka böylece yeniden piyasaya girerek büyüme konusundaki kararlılığını da gösterebilir.
Tüm bu gelişmeler altının son dönemdeki en büyük destekçisi. ONS tarafından yeniden 1100 dolara gelen altın yükselişine bir süre daha devam edebilir. 1100 doların üzerinde tutunmamız halinde 1120 dolar ilk hedef seviyemiz olarak ön plana çıkıyor. Gram altında ise sert bir yükseliş var. Daha önce dikkat çektiğimiz 97 TL seviyesinden başlayan yükseliş hareketi hedef seviyemiz 105 TL’ye ulaşmış durumda. 105 TL ise kritik seviye. Güçlü direnç olan 105 TL’nin kırılması durumunda yukarı yönlü hareket bir süre daha devam edebilir. Siyasi gerginliklerin hızlı bir şekilde çözülemeyeceğini düşünürsek ilerleyen günlerde altına talep artabilir. 106,80 TL seviyesinin geçilmesiyle 108 TL takip edilebilir. 110 TL seviyelerinden ise kar realizasyonu yaşanabilir. Şu anki ortamda Dolar kanadında 3 TL’nin üzerinde kalıcılık var. Ancak bir satış baskısı oluşursa gram altında da 103 TL seviyelerine çekilme olabilir. şu an için altın kanadı en güvenli yatırım aracı olarak ön plana çıkıyor. Dolarda realizasyon gelse bile ONS kanadı yükseliş potansiyelini sürdürüyor. Ancak bu pozitif hava ABD’den gelebilecek olumlu verilerle bozulabilir.
Paylaş