Paylaş
Beklentilerin üzerinde gelmesinde Altın ithalatının hızlanmasının etkisi olduğu söylenebilir. Mayıs ayı dış ticaret veriler zaten önceden açıklanmıştı bu nedenle beklentiler içerisinde bulunuyordu. TÜİK’in açıkladığı dış ticaret açığı mayıs ayında 7.307 milyon $ olarak açıklanmıştı. Merkez Bankası cari açık verisinde dış açığı 5.645 milyon $ olarak alıyor ve daha farklı hesaplıyor. Ancak Merkez’in verdiği dış ticaret açığı rakamları da şubat ayından bu yana artış eğiliminde.
Yıllık cari açık yükseliyor
Bu verilerle birlikte Yıllıklandırılmış cari açığımız 35.340 milyon $ düzeyine ulaştı. Geçen yıl mayıs ayında 29.255 milyon $ seviyesindeydi. Yıllık verilerde %20 artış var. Bu veri ile beraber uzun zamandır 32-33 milyar $ bandında olan cari açığımız bandın dışına çıkarak 35 milyar $ seviyelerine sıçramış oldu.
Ocak-Mayıs dönemi cari açığımız ise geçen yıl aynı döneme göre %19 yükselişle 16.849 milyon $ seviyesine ulaştı. Artıştaki bu %19-20 temposu korunursa 2017 yılını 38-39 milyar $ gibi bir cari açık ile kapatacağız görünüyor. Yılın geri kalanında geçen yılki rakamlarla aynı açıklar gelse bile 35.5 milyar $ cari açığımız olacak. Bu da GSYIH’nın %4.2 ile %4.6 ‘sı oranında 2017 yılında bir cari açığa işaret ediyor.
Sıcak paraya bağımlı finansman devam ediyor
Finansman tarafında ise güçlü portföy girişlerinin etkisi görülüyor. Marty ayında hızlanmaya başlayan portföy girişleri mayıs ayında 5.528 milyon $ olurken, 944 milyon $ doğrudan yatırımlardan giriş almışız. Diğer yatırımlar kaleminde 444 milyon $ çıkış oluşmuş. Bu üç kalem ile zaten 6.028 milyon $ döviz girişi olurken, cari açığın üzerinde bir finansman sağlamışız. Net hata noksan kaleminden gelen 1.660 milyon $ tutarı da eklediğimizde, finansman tarafında oluşan fazlalığı Merkez Bankası rezervlerine ekleyebilmişiz. Mayıs ayında Merkez Bankası rezervlerine 2.447 milyon $ ekleme yapabilmişiz.
Yılın ilk beş ayında Merkez’den 5.4 milyar $ rezerv kullandık
İlk beş aylık verilere bakarsak, 3.312 milyon $ doğrudan yatırım almışız. Doğrudan yatırımlarda geçen yıl aynı döneme göre önemli bir fark yok. En önemli fark portföy yatırımlarında görülüyor. Geçen yıl aynı dönemde 7.395 milyon $ portföy girişi olurken, bu yıl 13.204 milyon $ portföy girişi mevcut. Bir diğer fark ise diğer yatırımlar kaleminden geçen yıl 5.325 milyon $ döviz girişi sağlanırken, bu yıl ilk beş ayda 376 milyon $ gibi hafif bir çıkış görülüyor. Geçen yıl bankaların yurtdışında kredi kullanımları bu yıl azalmış görünüyor. Sonuç olarak bu yılın ilk beş ayında doğrudan yatırım, portföy yatırımı ve diğer yatırımlar kalemlerinden toplam 16.140 milyon $ döviz girişi sağlarken, 4.652 milyon $ net hata noksan kaleminden bir çıkış görülüyor. Oluşan finansman açığını ise Merkez Bankasından 5.368 milyon $ rezerv kullanarak kapatabilmişiz.
Mayıs ayındaki portföy girişleri haziran ve temmuz aylarında da devam edecek görünüyor. Ancak yıllık görünümde sıcak para finansmanına odaklı görünüm devam ediyor. Ancak bu görünümün sürdürebilir olmadığını söylemeye gerek yok. Portföy girişleri kesildiğinde ya da azaldığında cari açığı finanse edecek tek kalem Merkez Bankası rezervleri kalacak. Şimdilik %4.5 cari açık sürdürülebilir bir oran.
Paylaş