2014’ün 2. yarısında altın fiyatı nereye gidecek ?

Altın 2013 yılında uzun süreden sonra ilk kez düşüş yaşamıştı ve 2013’ü $1205’te yaklaşık %30 ekside tamamladı

Haberin Devamı

Altın 2013 yılında uzun süreden sonra ilk kez düşüş yaşamıştı ve 2013’ü $1205’te yaklaşık %30 ekside tamamladı.

Sinan Eralp
İş Portföy Yönetimi - Portföy Yöneticisi

2014’ün ilk yarısında geçen senenin kayıplarını toplama hareketine girmesine rağmen altında bulunan aşağı yönlü baskı sürmekte. 

Altın Ukrayna-Rusya gerginliği, Orta Doğu’daki belirsizlikler sayesinde $1300 seviyesinde tutundu ancak bu destek seviyesi Golden Cross’un kırılmasıyla ( 50 günlük hareketli ortalamanın 200 günlük hareketli ortalamayı aşagı yönlü kırmasıyla)  $1300 seviyesinden gerilemesine neden oldu ve yeni destek noktası $1240 ile $1265 aralığına yerleşti. Irak endişeleriyle 1277 dolara şimdilik yükseldi.

Türkiye altın talebinde önemli bir noktada bulunsa da dünyada talebin en yüksek seviyede bulunduğu Çin ve Hindistan’da taleplerde düşüş görünüyor. Çin’in Hong Kong’tan ithal ettiği altın miktarında geçen senelere göre önemi bir düşüş görünüyor. Bu da Çin Merkez Bankası’nın elinde yeteri kadar altın olduğunu daha fazla altın ithalatı yapmayı tercih etmediğini işaret ediyor.

Dünya toplam 2014 1. Çeyrek talebi 1074 ton ile geçen seneki 1077 ton’a çok yakın gerçekleşti ancak Merkez Bankaları net alımı ilk çeyrekte 122.4 ton oldu. 

13 çeyrek üst üste Merkez Bankalarının net alıcı olmalarına rağmen ilk çeyrek rakamları geçmiş ilk çeyrek rakamlarıyla kıyaslandığında düşüş trendinin sürdüğü görülüyor. 

Taleb dinamikleri dışında ABD’nin parasal şıkılaşmaya geçişine kesin gözüyle bakılsa da bu sıkılaşmanın tahminlerden geç gerçekleşmesi altın fiyatlarında destek etkisi yarattı. 

Ancak FED’in tahvil alımlarını azaltmaya devam etmesi , ABD’nin 2008’de yaşadığı krizden çıktığına dair gelen veriler ile güvenli liman olan altında aşağı yönlü baskıyı devam ettiriyor. 

Yıl sonu hedefleri altında yönün hala aşağı olduğunu gösteriyor. Ancak bulunduğumuz global konjontürde yaşanan ülkeler arası anlaşmazlık fiyatta sürpriz bir zıplama yaratabilir.

Yazarın Tüm Yazıları