Dışarıdan bir Brexit analizi

14.07.2016
Şevin EKİNCİ
Geçenlerde bağımsız bir global ekonomik araştırma şirketi olan Trusted Sources’un İngiltere referandumunda Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı (Brexit) çıkması neticesinde beklentilerini yeniledikleri bir raporu twitterdan duyurmuştum.

İngiltere merkezli bu kuruma göre, referandum sonucu, gelişmekte olan ülke piyasalarının lehine olacak. Şöyle ki: Brexit sonucunda ABD Merkez Bankası’nın nispeten daha gevşek bir para politikası uygulayacak olması gelişmekte olan ülkelerde yerel bono piyasalarına yarayacak.

Brexit sonrasında gerçekleşen, piyasalardaki yüksek volatilite ve daha güçlü doların, Fed tarafında daha güvercin açıklamaları beraberinde getirmesi bekleniyor. Aynı şekilde Japonya Merkez Bankası’nın da Japon Yeni’ne yönelen güvenli liman kaçışını dengelemek için, para politikasını gevşetmesi bekleniyor. Gerçekten de bu hafta başında Japonya Başbakanı Abe’den genişlemeci yönde yeni adımların atılacağı duyuruldu. Zayıflayan Euro para birimi de, Euro bölgesinde çoktan para politikasının gevşek olduğunu gösteriyor. Global merkez bankalarının görece olarak daha genişleyici para politikalarının, gelişmekte olan ülke bonolarına olan talebi artırması bekleniyor.

Haberin Devamı

Trusted Sources (TS)’a göre Brexit sebebiyle Fed faiz artırımları artık bu sene masada değil. Hatta 2017 yılı boyunca da masada olamayacak. Hem Avrupa Birliği-İngiltere arasındaki anlaşmaların belirsizlik yaratacak olması, hem de bunun global büyüme koşullarını olumsuz yönde etkileyecek olması, Fed’in faiz artırımları konusunda elini daha sıkı tutmasına sebep olacaktır.

Fed faiz artırımının yapılmayacak olması demek, daha fazla dolar likiditesi, anlamına geliyor. Böyle bir durum, gelişmekte olan ülkeler için, doların gücünden çok daha önemli. 

Brexit’e ilk tepkiler

Brexit oylamasının gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisi ülkeden ülkeye değişiklik gösterdi. Orta ve Doğu Avrupa’daki ülkeler diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla çok daha fazla darbe yedi. BRIC olarak adlandırılan bölgede Rusya ve Brezilya hisse senedi piyasası iki gün içerisinde yüzde 6 satış yedi. Ancak bu durum uzun sürmedi. Petrol fiyatlarında görülen istikrar Rusya’ya yaradı, akabinde Brezilya’da yerel bonolara ciddi bir yönelim oldu. Yine BRIC olarak adlandırılan bölgede Çin ve Hindistan hisse senedi piyasası yüzde 2 değer kaybetti. Diğer gelişmekte olan ülkeler arasında ise Brexit’in en büyük etkisi Güney Afrika, Türkiye ve Meksika üzerinde oldu. Güneydoğu Asya piyasaları görece daha az bir oranda etkilendi. Güney Afrika, Türkiye ve Meksika’da düşüşler yüzde 6 ile yüzde 12 arasında gerçekleşti. Ancak buralar da kısa sürede toparlandı. 

Haberin Devamı

“Gelişmekte olan ülke bonoları yeni güvenli limanlar olabilir “ TS

Trusted Sources’a göre gelişmekte olan ülkelerdeki politik riski fiyatlamak, Avrupa bölgesindeki politik riski fiyatlamaktan daha karlı. Önümüzdeki dönemde daha düşük bir faiz ortamı dünyayı beklerken, gelişmekte olan ülkelerin bonoları daha pozitif bir getiri olanağı sunabilecek. Öte tarafta, Trusted Sources, Türkiye’de büyük bir politik volatilite beklediği için Türkiye piyasaları için önerisini hala negatifte tutuyor. 

Benim görüşüme göre, Brexit konusu yarattığı ilk etkiyi, Fed’in 21 Eylül’deki toplantısına kadar, sürdürecek. Bu dönem içerisinde dalgalanmalar olsa dahi sterlin zayıf kalmaya devam edecek, altının ons fiyatı ise 1300 dolar seviyesinin aşağısın ancak uzun vadede görebilecek.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.461 Değişim: -0,67% Hacim : 27.404 Mio.TL Son veri saati : 11:46
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,5869 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7856 Değişim: 0,15%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.498,60 Değişim: 0,57%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.