Seda Yalçınkaya Özer
Seda Yalçınkaya Özer
Seda Yalçınkaya ÖzerYazarın Tüm Yazıları

Geçtiğimiz hafta neler konuştuk?

Geçtiğimiz hafta oldukça hareketli gelişmeler karşımıza çıktı.

Haberin Devamı

Öncelikle Avrupa’da yaşanan üzücü Paris terör saldırısı küresel piyasalarda olumsuz fiyatlandı. Saldırıların olumsuz yansıması Euro üzerinde sınırlı kaldı ancak hisse varlıklarına ne ölçüde yansıyacağını göreceğiz. Diğer yandan geçtiğimiz hafta içi piyasaların dikkatlice takip ettiği Fed FOMC üyelerin açıklamaları oldukça dikkat çekiciydi. Fed üyelerinin çoğu temkinli ifadeler kullanmasına karşın ABD ekonomisinin Aralık ayında faiz artırmaya uygun olduğunu dile getirdi.

Geçtiğimiz  hafta konuşma yapması beklenen Fed Başkanı J. Yellen ise para politikası üzerine bir açıklama yapmaması piyasalardaki tansiyonu azalttı. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı M. Draghi, hemen hemen her açıklamasında Aralık ayında ek teşvik yapılabileceği vurgusunu yineledi. 

Haberin Devamı

Gelişen ülkelerde esen olumlu rüzgar devam ediyor. Fed’in keskin bir dille Aralık ayını işaret etmemesi gelişen ülkelerin rahat nefes almasını sağlıyor. Zaman zaman dalgalanma olsa da GOP’lara gelen sermaye akışı, çoğu gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kazanmasını destekliyor.

Bununla birlikte yurt içerisinde uzun zamandır verdiğimiz cari açık tablosu cari fazla görünümünü alınca Türk Lirası dolar karşısında diğer gelişen ülke para birimlerinden pozitif ayrışmayı başardı. Aynı zamanda siyasi cepheden ekonomi reformlarına ilişkin net ifadelerin gelmesi de TL’yi pozitif yönde destekleyen diğer bir unsur oldu.

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

Hiç kuşkusuz ki bu haftanın en önemli gelişmesi Çarşamba günü 28 Ekim tarihinde gerçekleştirilen Fed FOMC toplantısının tutanakları olacak. Aynı zamanda geçtiğimiz hafta olduğu gibi bu hafta da Fed üyelerinin açıklamalarını almaya devam edeceğiz.

Fed üyelerinden alacağımız açıklamalar Aralık ayında faiz artırımına piyasaları hazırlama mahiyetinde olursa dolar cephesinde hareketlilik yaşanabilir. Aynı şekilde toplantı tutanaklarının satır aralarında da Aralık ayı ya da faiz artırımına ilişkin tarih arama çabaları devam edecek. Buna ek olarak salı günü ABD’de de Ekim ayına ait enflasyon rakamları açıklanacak.

Haberin Devamı

Hatırlanacağı üzere enflasyon ve istihdam dataları Fed’in öncelikli olarak takip ettiği datalar arasındaydı ve Fed’in enflasyon için %2’lik hedefi halen daha devam ediyor. Yıllık çekirdek enflasyona ait piyasada oluşan beklenti %1,9 oranında oluşmuş durumda. Açıklanacak olan enflasyon oranı Fed’in projeksiyonuna yakın bir seviyede gelirse, Fed’in faiz artırımına ilişkin eli daha da rahatmış olacak. 

Fed Başkanlarının yapması beklenilen açıklamalarının yanında Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı M. Draghi’nin ve Japonya Merkez Bankası  (BoJ) Başkanı Kuroda’nın açıklamaları da takip edilecek. Bilindiği üzere her iki ülke de para politikası olarak genişleyici para politikasını benimsemiş ve piyasa üzerindeki aksiyonlarını bu doğrultuda almışlardı. Bu noktada Fed’in faiz artırımına gitmesi beklenilen piyasa koşullarında ECB’nin ve BoJ’un alacağı aksiyon oldukça önemli olacak. Diğer yandan bu hafta İngiltere’de enflasyon, üretici fiyat endeksi ve perakende satışlar gibi önemli veriler açıklanacak. 

Haberin Devamı

TEKNİK BAKIŞ

BİST 100 / BIST 100 endeksinde 81000 seviyesi üzerinde seyirler korunuyor. Tepkilerde 82800 seviyesini direnç olarak izlerken, asıl ana direnç seviyemiz 83600 seviyesi olmaya devam etmekte. Endeks 81000 seviyesi üzerinde seyrini koruduğu sürece yukarı yönlü tepkiler görülebilir. Strateji olarak mevcut pozisyonlar korunabilir. Yeni alım için endeksin 84500 direncini aşmasını beklemek doğru olabilir. Stop loss olarak 81000 endeks referans alınabilir. 
 

USD/TRY - USD/TRY paritesi, 2.8850 seviyesinin altında seyrini sürdürüyor. Hafta sonu, Fransa'da yaşanan terör olayları EUR/USD paritesinde negatif bir etki yaratmışken bu etkiyi USD/TRY üzerinde de görüyoruz. Kurda, 2.8850 seviyesinin üzerine ataklarda kalıcılık sağlaması durumunda güçlenmeden bahsedebiliriz. Kurda, güçlenme görülmesi durumunda 2.90-2.93 direnç aralığına doğru ivmelenme oluşabilir. Ancak, 2.8850'nin altında seyrini koruması kurda satış baskısını hızlandırabilir bu durumda ilk olarak 2.8750 ve ardından 2.8500 destekleri takip edilebilir.
 

Haberin Devamı

EUR/TRY – EUR/TRY paritesini, 3.03-3.13 aralığında izlemeyi sürdürüyoruz. Parite, bu haftanın başında 3.13-3.16 aralığında denge arayışına girmişti ancak yükselişinde ivme kaybederek yeniden 3.03-3.13 aralığına geri dönüş yaptığını izliyoruz. Teknik açıdan, 3.13 seviyesinin üzerinde kalıcı seyirlerde 3.16 ve 3.1850 direnç noktalarına doğru ivmelenme oluşabilir. Geri çekilmelerde ise, 3.0870 seviyesinin altında 3.0770 ve 3.0640 destek noktaları takip edilebilir. 

EUR/USD - EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde, paritede 1,0830 ile 1,0660 seviyeleri arasında fiyat hareketleri devam ediyor. Parite 1,08 seviyesinin üzerine yerleşmekte zorlansa da, 1,0660 seviyesini aşağı yönde kırmakta güçlük çekiyor. Ancak belirtmekte fayda var Euro, Dolar karşısındaki zayıf seyrini sürdürüyor. Paritenin 1,0660 seviyesi altında fiyatlanması satış baskısını öncelikle 1,0520 seviyesine doğru sürdürebilir. Buna karşın 1,08 seviyesi üzerinde yerleşen bir EUR/USD paritesi, 1,09 seviyesine doğru yükseliş potansiyelini sürdürebilir.
 

Haberin Devamı

WTI – Hiç kuşkusuz ki bu haftanın en çok değer kaybeden enstrümanı Amerikan tipi ham petrol oldu. Petrolde 40,00 bölgesindeki psikolojik destek bölgesinin test edildiği görülmekte. Genel görünümde 39,90 - 40,20 bölgesi önemli destek noktası olarak takip edilebilir. Düşüşün devamı açısından bu seviyenin altındaki kalıcılık takip edilmelidir. Düşüşün devamında ise 39,40 ve 38,50 destekleri dikkat çekmekte. Yeni bir yükseliş için de öncelikle 41,65 ve 42,65 dirençleri öne çıkarken, yükselişin kalıcı olabilmesi açısından 43,40 direnci önemli olacaktır.

Seda YALÇINKAYA
ARAŞTIRMA UZMANI,

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
 Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.
 

Çekince: Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Ulukartal Holding A.Ş. ve İntegral Menkul Değerler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. 
Bu rapordaki her türlü iç ve dış piyasa tablo ve grafikler, bu konularda resmi hizmet veren yetkili üçüncü kişi kurumlardan elde edilmiş olup, İntegral Menkul Değerler A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat beklentisi olmaksızın genel anlamda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu raporda bulunan bilgiler belli bir gelirin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir.

Yazarın Tüm Yazıları