Seda Yalçınkaya Özer
Seda Yalçınkaya Özer
Seda Yalçınkaya ÖzerYazarın Tüm Yazıları

Euro Bölgesi yıllık enflasyon rakamları moral bozdu

Euro Bölgesi TÜFE verisi Şubat ayında %0.2 oranında açıklandı. Ocak ayı enflasyonun %-1.4 gerileme yaşanmıştı. Yıllık enflasyon rakamında %-0.2 daralma yaşandı ve deflasyon kaygısı tekrar doğmuş oldu.

Haberin Devamı

2016 yılı Şubat ayında Euro Bölgesi enflasyonuna Kıbrıs (%-2.2) ve Romanya (%-2.1) negatif katkı sağlamış. Enflasyona en çok pozitif katkı sağlayan ülkeler ise Belçika (%1.1), Avusturya (%1.0) ve Romanya (%1.0) olmuş. Euro bölgesi yıllık enflasyona en büyük yükseliş etkisini, restoran ve kafelerden (0,13 puan) elde etmiş. 

ENERJİ KALEMİ ENFLASYONU SARSTI

Enerji kalemindeki düşüş yıllık bazda %5.4 seviyesinden %8.1 seviyesine yükselmiş görünüyor. Enerji enflasyonu Eylül ayında yükselmiş olduğu %-8.9 seviyesinden Ocak ayında %5.4’e kadar yol kat etmişti. Şubat ayında bu seviye tekrar %-8.1 seviyesine yükseldi. Şubat ayında enerji kalemlerindeki düşüşte taşıt yakıtları (%-10.7) ve ısınma ihtiyacını gidermek için kullanılan yakıt (%-28.8) negatif etki etmiş durumda. Önümüzdeki günlerde petrol fiyatında görülebilecek olası yükselme enflasyon kalemini pozitif bölgeye doğru çekebilir. Ancak mevcut durumda enerji kalemindeki negatif büyüme enflasyonu olumsuz etkileyen en önemli etken gibi görünüyor.

Haberin Devamı

HİZMET SEKTÖRÜ DESTEK VERMEDİ

Enflasyon kalemleri içerinde en çok katkı hizmet sektöründen geliyor. Ortalama düzeyde %1.1 - %1.2 oranında katkı sağlayan hizmet kalemi Şubat ayında %0.9 oranında geldi. Restoran ve kafelerden %1.5 oranında katkı gelmesine karşın enflasyon düzeyini aşağı çeken etkenlerden bir tanesi de hizmet sektöründeki düşüş olmuş.

SON SÖZ

Genel değerlendirmede, Şubat ayında bir miktar kıpırdanma olsa da, yıllık enflasyon Euro Bölgesi için pozitif bir tablo çizmedi. Hatırlanacağı üzere, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Mart ayı toplantısında hem parasal genişleme miktarını arttırmış hem de faizlerde bir indirime gitmişti. Parasal genişlemedeki en büyük hedef tüketim harcamalarını artırarak enflasyon yaratmak ve Euro Bölgesi üye ülke ekonomik çarkların daha iyi işlemesini sağlamak. Şubat ayı rakamında bu yansımayı pozitif olarak görmek için oldukça erken. Ancak ileriki dönemlerde ECB’nin aldığı kararların ne derecede etkili olacağını göreceğiz. 

Yazarın Tüm Yazıları