Seda Yalçınkaya Özer
Seda Yalçınkaya Özer
Seda Yalçınkaya ÖzerYazarın Tüm Yazıları

Endeks için kritik hafta

Geçen hafta küresel piyasalarda risk iştahı kurunda. S&P500 endeksi haftayı yüzde 1 getiri ile kapatırken, Dow Jones endeksi yüzde 1.3 ve Nasdaq endeksi yüzde 1.5 getiri sağladı.

Haberin Devamı

Yoğun ABD verisinin takip edildiği haftada ABD ekonomisine yönelik güven verici veriler geldi. Bu risk iştahını canlı tutarken ABD Başkanı Biden’ın 2022 mali yılına yönelik 6 trilyon dolarlık ilk kapsamlı bütçe teklifinde altyapı, sağlık ve eğitim gibi harcamalara yönelik finansmanın artırılması planlandığını açıklaması endeksler cephesinde olumlu algılandı. Buna rağmen Borsa İstanbul bu yüksek risk iştahından yararlanmadı diyebiliriz. Salı günü gelen erken seçim söylemleri piyasalarda bir belirsizlik ve korku oluşmasına zemin hazırladı.

Satışlar yerini panik satışlara bırakırken toparlanma emareleri çok güçlü gelmedi. Borsa İstanbul Cuma günü haftayı 1422 seviyesinden kapadı. Burası oldukça önemli ve kritik bir yer diyebiliriz. Bununla birlikte Dolar kuru içeride yeni bir rekora imza atarak 8.6165 seviyesini test etti. Dolar kurunda bozulma olduğundan ve yönün yukarı olduğundan geçen yazılarımızda bahsetmiştik. Bu sancılı sürecin bu hafta takip edilecek önemli veri ve gelişmelerle nereye evrileceğini iyi analiz etmek gerekir. Borda kanadından aceleci davranılacak yerlerde değiliz. DolarTL’de ise ana ön yukarı olmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Yurt içi gündem çok yoğun

Ekonomide gözler gelecek hafta art arda açıklanacak büyüme, enflasyon ve ihracat rakamlarında olacak. Pazartesi günü 2021 yılı 1. Çeyreği ifade eden GSYİH verileri açıklanacak. Muhtemelen 1. Çeyrekte güçlü bir büyüme rakamı alacağız. Yapılan anketlerde büyüme beklentisi yüzde 6,7 olarak çıkıyor. Bizim beklentimiz yüzde 6.1 geleceği yönünde. Yüksek beklememizdeki ana temel sebep 2021 yılı ilk çeyreğe ilişkin sanayi üretim verilerinin oldukça güçlü gelmesi. Yıl sonuna ilişkin büyüme tahminimiz ise yüzde 5.8. Verilerin beklentilerin üzerinde güçlü bir sapma göstermesi Borsa İstanbul üzerinde olumlu bir etki oluşturabilir. Salı günü içeride imalat PMI ve İTO enflasyonu izlenecek. Ticaret Bakanlığı tarafından 2 Haziran Çarşamba günü mayıs ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklanacak. Çarşamba TCMB, video konferans yoluyla yatırımcı toplantısı gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

Haftanın en önemli verilerinden biri hiç kuşkusuz ki 3 Haziran Perşembe günü açıklanacak mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri olacak. Hatırlanacağı üzere TÜFE nisanda yıllık yüzde 17,14, aylık yüzde 1,68 artmıştı. Muhtemelen Mayıs ayında daha yüksek bir rakamla karşılaşacağız. Kur rekor kırdı ve bu yüksek seyir sürerse Haziran ayı verisinde de düşük bir rakam olmayacak gibi görünüyor. Enflasyondaki yüksek seyrin sürmesi yılsonu beklentilerini yukarı çekecektir.

Beklentilerdeki bozulma kur, CDS ve tahvil rakamlarına olumsuz yansıyabilir. Bu da nihai olarak TCMB’den faiz artırma beklentilerini daha da güçlendirecektir. Dolayısıyla önümüzdeki dönem enflasyon rakamlarının seyri yurt içi piyasalar açısından yön belirleyici olacak. Beklentileri aşan bir Mayıs ayı enflasyon veri gelmesi halinde Dolar kurunu ve endeksi olumsuz etkileyebilir. Bizim şu an için en yumuşak karnımız kur ve enflasyon beklentilerindeki bozulma. Bu sürdüğü sürece piyasalarda rahat bir nefes alacak alan ne yazık ki kalmıyor. Son olarak 4 Haziran’da Moody’s Türkiye değerlendirmesi bekleniyor. Ancak S&P Cuma günü değerlendirmeyi pas geçti. Belki Moody’s de pas geçebilir. Geçmezse not ve görünümde değişiklik beklemiyoruz.

Haberin Devamı

Yurt dışında tarım dışı istihdam takip edilecek

Yurt dışı veri takvimi yurt içi kadar yoğun değil ancak haftaya Cuma günü TSİ 15:30’da ABD’de Mayıs ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar takip edilecek. ABD’de majör verilerin önem kazandığı ortamda verinin ne yönde açıklanacağı dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde etkili olabilir. İzlemekte fayda var. Tarım dışı istihdam en son nisan ayında 266 bin kişi seviyesinde açıklanmıştı. Mayıs ayına yönelik beklenti 621 bin kişi seviyesinde bulunuyor.

Borsa

Borsa endeksi Cuma günü 1422 puandan haftayı tamamladı. Endeks kritik bir yerden kapattı diyebiliriz. Ancak şimdilik yüklü bir alım yapmak ya da acil satışa geçmek için aceleci davranacağımız yerlerde değiliz. Sakin kalıp izlemek en doğru karar olabilir. Çünkü endeks 1420 seviyesi olan 50 günlük ortalamasını yukarı yönde test etmeye devam ediyor. Bu hafta 50 günlük ortalamasının üzerindeki alımların ne kadar güçlü olacağını izleyeceğiz. Bu hafta endeksi destekleyecek ya da aşağı doğru itecek önemli gelişmeler olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Dolayısıyla gelişmeler ve açıklamalar piyasaya yön verecektir.

Haberin Devamı

Strateji olarak 1420 seviyesinin üzerindeki günlük kapanışlarda var olan hisse pozisyonları sürdürülebilir İlave pozisyonlar için 1450 seviyesi üzerindeki seyirlerin beklenmesi daha faydalı olabilir gibi görünüyor. Ancak gün içi hareket eden yatırımcılar ya da bir hafta gibi kısa vadeli bakan yatırımcılar için hisse bazında hareketlilik yaratan durumlar değerlendirilebilir. Şayet endeksin 1420 seviyesinin altında kalması halinde satıcılı seyrin ne şiddette olduğu bizim için önemli olacak. Panik satışlarına gerek olan yerlerde değiliz. Ancak 1420’nin altında gereğinden fazla zararda olan pozisyonların azaltımına gidilebilir. Uzun vadeli yatırımcı için çok etkilenecek bir durum şimdilik söz konusu değil. Bu hafta benim tüm dikkatim bankacılık endeksinde olacak. Bankacılık endeksi 1140 seviyesi üzerinde kalmaya devam ettiği sürece yukarı yönlü tepki hareketlerinin sürmesini beklerim. Haftalık verilerde yabancıların hisse senedine olan alımlarının gelmeye başladığını izliyoruz. Ancak bu alımlar şimdilik oldukça az. Endekse net nakit girişlerinin artması gerekmekte.

Dolar

Haberin Devamı

Geçen hafta Gelişmekte Olan Ülke Para Birimleri dolar karşısında iyi bir hafta geçirirken biz yüzde 2’nin üzerinde değer kaybederek negatif ayrıştı. Daha önceki yazılarımızda DolarTL’deki ana yönün yukarı olduğundan bahsetmiştik. Buna karşın kurda elbette ki geri çekimeler olabilir. Ancak aşağı yönlü düzeltmenin 8.37 ile sınırlı kalmasını bekleriz. Bu seviyenin altındaki seyirler kurumsallar tarafından alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Şimdilik geri çekilmelerin sınırlı kaldığı hassas ortam sürüyor. Dolar kurunda ana yön yukarı.

Yazarın Tüm Yazıları