‘’Radikal Faiz İndirimi’’ henüz fiyatlanmadı

Yılın ilk çeyreğinde TL varlıklarında görülen olumlu hava yeni haftaya başlarken de sürüyor. Geride bıraktığımız haftada Moody’s ve faiz indirim tartışmalarıyla değer kaybeden Türk Lirası, yeni haftada emsallerine paralel bir yükseliş kaydetti.

Haberin Devamı

Bizi biraz daha pozitif ayrıştıran gelişme ise TCMB başkanlığına dair gelişmeler olarak görüldü. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, TCMB Başkanı olarak kurul içerisinde bir ismin düşünüldüğünü belirtmesi sonrası piyasalarda ılımlı bir hava oluştu. Ilımlı diyoruz çünkü kurul dışından bir ismin başa gelmesi, uzun yıllardır uygulanan para politikası hamlelerinin değişebileceği yönünde bir beklentiyi beraberinde getirebilirdi. Kurul kararlarına ve piyasa gelişmelerine hakim bir ismin kurul üyesi Murat Çetinkaya’nın başa getirilmesi, TL varlıkları üzerindeki baskıyı kaldırdı. Faizler son 1 yılın en düşük seviyesine kadar geriledi

Bir önceki yazımızda dolardaki yükseliş hikayesinin bitebileceğinden bahsetmiştik. Gerekçe olarak tüm yurtiçi verilerin üst üste olumlu gelmesi sonucu, satın alınabilecek olumlu hikayelerin azalması ve FED riskinin hala masada olduğuydu. Aynı zamanda TCMB başkanlığına dair belirsizlikte devam ediyordu. O hafta faiz indirim tartışmaları ve Moody’s beklentileriyle kur 2.8250’lerden 2.8700 üzerine doğru hareket etti. TCMB başkanlığı meselesinin hallolmasıyla beraber yurtiçi taraftaki iyimser hava Doları aşağı çekti ve kritik destek noktası 2.8400 aşağı yönlü kırıldı. Aynı zamanda Türkiye Cari Açıktaki azalma eğiliminin sürmesi de bu düşüşte etkili oldu.

Haberin Devamı

Fakat Dolar/TL’deki düşüşler sadece iç piyasadaki gelişmelerden kaynaklanmıyor. Aynı zamanda emsallerimize paralel bir değerlenme de göze çarpıyor. Sadece TL değil, özelikle son 1 haftada tüm gelişmekte olan para birimlerinde bir yükseliş hareketi hakim.  Aşağıdaki tabloda son 7 gündür tüm gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı performansı yer alıyor. Son fiyatlamalara bakıldığında, TL yükselişini korusa da diğer gelişmekte olan ülke para birimleri çoğunlukla dolara karşı daha fazla değer kazanmış durumda. TL, dolara karşı en çok değer kazanan 24 para birimi arasında 17.sırada yer aldı. 

Haberin Devamı

Sonuç itibariyle sadece dolar açısından değerlendirmemiz gerekirse, kurdaki bu geri çekilme genel olarak dış piyasalardaki gelişmelerden kaynaklanıyor. Yani sadece bizde değil tüm gelişmekte olan ülke piyasalarında FED iyimserliğinden kaynaklı pozitif bir hava hakim. Ancak kur açısından bu durum fazla sürdürülebilir olmayabilir. Çünkü haftaya kritik PPK toplantısı gerçekleşecek.

Yeni başkan Murat Çetinkaya ilk defa Para Politikası Kuruluna başkanlık yapacak. Radikal bir faiz indirim beklentisi önümüzdeki haftaya kadar kurlar üzerinde etkili olabilir. 100 Baz puan,200 Baz puan veya daha da üzerinde bir rakam, piyasalarda konuşulan faiz indirim oranları olarak karşımıza çıkıyor. Böyle bir indirim hamlesi kur tarafını ne kadar yukarı taşır görmek gerekiyor. Ancak piyasalar bu hamleyi önceden fiyatlamayı isteyebilir. Doların dip seviyelerde beklemesi bu beklentinin henüz fiyatlanmadığını gösteriyor. Hali hazırda 2.8000-2.8200 önemli bir destek bölgesi olduğunu da unutmamak gerekir. Bu seviyelerin altına geçmediği sürece dolar PPK öncesi buraları dip yapabilir. Elbette bu dönemde açıklanacak ABD verilerinin seyri de önemli olacaktır. 

Yazarın Tüm Yazıları