KOD ADI 23

Mayıs piyasalarda güçlü negatif bir seyre sahne oluyor. Ayın ilk yarısında borsa yüzde 9 değer kaybederken dolar % 6 euro % 5 değer kazandı.

Haberin Devamı

Bu sert negatif iklimin yarısı içsel yarısı dışsal nedenlerden kaynaklanıyor. Çünkü dolar bu kesitte bize benzer ülkelerde de ortalama % 3 yükseldi. Diğer ülkelerde borsa endeksleri ortalama % 3 değer kaybetti.

24.04.2016 tarihinde yayınlanan bir önceki pusulada  “Borsalarda ailece yaşanan ralli yerini bir düzeltme sürecine bırakabilir. BIST’de 3 ay içinde 79.000 civarına kadar sürebilecek bir düzeltme yaşanması ihtimalinin % 50 ‘den az olmadığını, bu nedenle artık borsanın çekici görünmediğini düşünüyorum. Sene başından bugüne gelişen ülkelerde ortalama % 7 değer kaydeden dolar özelinde ise kısa vadede % 5 kadar bir tepki yükselişi mümkün “ değerlendirmesine yer vermiştim.

Haberin Devamı

http://bigpara.hurriyet.com.tr/bigpara-uzmanlari/eral-karayazici/yeni-donemin-yildizlari_ID985659/

Üç hafta içinde Borsa İstanbul’un 86.000 puandan 77.800 puana gerilemesi ve USDTRL ‘nin 2,79’dan 2,97 ‘ye yükselmesi ile bu baz senaryo büyük ölçüde gerçekleşti.

Bugün pusulada borsada düşüş derinleşebilir & dolarda yükseliş sürebilir mi ve yatırımcı nasıl bir strateji izlemeli sorularına yanıt arayacağım. 

Piyasaların radarında iki ayrı tarih & belirsizliğin ön plana yerleştiği ve etkili olmaya devam edebileceği görüşündeyim. İçsel olarak yeni kabine, dışsal olarak ise brexit.

23 Mayıs

Ankara’da siyasi hareketlilik had safhada.Yanıt aranan çok fazla soru var ancak ben piyasa üzerinde en etkili başlığın yeni kabinede ekonomi yönetimi olacağını düşünüyorum.

22 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Adalet ve Kalkınma Partisi kurultayını takiben muhtemelen 23 Mayıs’ta bu sorunun yanıtını öğreneceğiz.

Mehmet Şimşek piyasaların güven duyduğu bir politikacı ve uzun zamandır devam eden ekonomi politikalarının sigorta & simgesi konumunda.

Yeni kabinede ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı olarak görevine devam etmesi piyasa adına en pozitif sonuç yaratacak senaryo. Ancak Ankara kulisleri bu senaryonun şansının son derece düşük olduğuna işaret ediyor.

Haberin Devamı

Görüşlerine başvurduğum Meydan Gazetesi Ankara temsilcisi Ömer Şahin yeni kabinede Şimşek’in eski görevini sürdürmesinin sürpriz olacağını ancak piyasaların verdiği önem nedeniyle Beştepe ile uyumlu ilişkileri olan Mehmet Şimşek’in ekonomi ile ilgili farklı bir görev ile kabinede varlığını korumasının mümkün olabileceğini ifade etti.

Metropoll Araştırma’nın Başkanı Özer Sencar hocamız ise Şimşek’in kabine dışında kalmasının çok daha yüksek olasılık taşıdığını düşünüyor. Anlayacağınız üzerinde durabileceğimiz tek bir senaryo yok.

Mehmet Şimşek’in kabinede ekonominin bağlı olduğu başbakan yardımcılığı yerine ekonomi bakanlığı, maliye bakanlığı gibi farklı bir görevle de olsa varlığını koruması piyasaları nötr veya kısıtlı pozitif, kabine dışı kalması ise limitli negatif etkilemeye aday görünüyor.

Haberin Devamı

Türkiye piyasaları geride kalan iki haftada kayda değer ölçüde negatif ayrışmaya sahne oldu. Ben bu fiyatlamanın eyvah başkanlık referandumu olur mu veya baskın seçim yaşanır mı kaygısı ile ilgili olduğunu düşünmüyorum.

Bir ay önce referandum veya erken seçim olasılığı ne ise şu anda da aynı. Türkiye piyasalarının negatif ayrışmasının nedeni Davutoğlu sevgisi de değil.

BIST ve TL ‘nin negatif ayrışmasının yanında tahvil faizlerinin 90 baz puan kadar yükselmesi bence büyük ölçüde ekonomi yönetiminde politika değişikliği ihtimalinden ve tetiklediği belirsizliklerden kaynaklanıyor. Başka bir deyişle Babacan’ı takiben Şimşek’e de veda riski fiyatlanmaya başladı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ekonomi yönetiminde politika değişikliğine gitmesi çok olumsuz sonuçlara neden olabileceği gibi çok daha iyi bir ekonomik performansa da neden olabilir. Buna peşin hükümle iyimser veya karamsar yorum getirmek doğru olmaz.

Ancak bilinen ve kredibıl olan ile yeni ve bilinmeyenin piyasada aynı şekilde fiyatlanması,  ilk etki adına bir tutulması beklenemez Yeni kabinenin orta ve uzun vadeli piyasa etkisi yeni dönemdeki icraatlar ve elde edilecek sonuçlara bağlı olarak 2017-2019 döneminin konusu olacaktır. 

Yabancıların da Türkleri aratmayacak ölçüde kısa vadeli işlem yaptığı gerçeğinden hareket ile olası bir politika değişikliğinin orta – uzun vadeli perspektif ile fiyatlamaya bugünden konu edilmesi sürpriz olur.

Haberin Devamı

Ankara senaryolarının kısa vadeli piyasa etkisi ne olabilir sorusuna yanıt aramaya devam edersek ben Mehmet Şimşek’in kabine dışı kalması durumunda borsada ilave % 5, TL ‘de % 3 kadar daha bir negatif ayrışma yaşanabileceğini tahmin ediyor ancak yakın vadede daha öte bir reaksiyon olacağını sanmıyorum.

23 Haziran

Dış piyasaların radarında her geçen gün etkinliği artan faktör ise 23 Haziran’da İngiltere’de gerçekleştirilecek brexit referandumu. İngilizlerin AB ‘den ayrılıp ayrılmayacağını belirleyecek bu oylamaya ilişkin anketler evetler ile hayırların birbirine çok yakın seyrettiğine işaret ediyor.

Bu konu İngiltere için büyük önem taşımasının yanında direkt ve dolaylı etkileri ile Avrupa için de son derece önemli. Avrupa’nın ağırlığını göz önüne alırsak brexit referandumu dünya ekonomisi içinde kritik bir kavşak.

Anketlerde AB’de kalalım seçeneği öne geçmedikçe önümüzdeki dört hafta bu faktörün küresel piyasalarda pozitif akımları kısıtlaması ve negatif atakları tetiklemeye devam etmesini daha muhtemel görüyorum.

Strateji

Üç hafta öncesi ile karşılaştırırsak % 10 ‘a yakın düşen fiyatlar nedeniyle orta vade adına Borsa İstanbul’da riskler ile fırsatların dengelendiğini, döviz cephesinde ise % 6 artan kur nedeniyle risklerin fırsatlardan görece daha yüksek hale geldiğini söyleyebiliriz.

Ancak 23 Mayıs ve 23 Haziran belirsizliklerinin etkisi ile yakın vadede borsada ve Türk Lirasında düşüşün sürmesi ve bir süre sonra fırsatların risklerden çok daha baskın hale gelmesi mümkün.

Bu bakıma nane molla bir dış iklim ve kabine belirsizliğinin yakın vadede varlığını koruyacağı varsayımı altında Borsa İstanbul’da 73.000 civarına kadar gerilemenin sürmesi ve USD/TRL’de 3,05 civarına kadar yükselişin devamı söz konusu olabilir.

Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda borsada fırsatların risklerden çok daha baskın hale geleceğini ve yeniden portföylerde hisse senedine yer verilmesi için çekici şartların oluşacağını düşünüyorum.

Bu demek değil ki N noktası 73.000 puandır ve borsa daha fazla düşemez. Dışsal iklime ve kabine profiline bağlı olarak önümüzdeki 4-6 hafta içinde BIST 70.000 puan civarını USDTRL 3,12’yi de test edebilir.

Ancak bu senaryonun şansı bence düşük ve borsada dibi bulmak üzere şartları zorlamak olası bir yükseliş trendinin dışında kalınması riskini beraberinde getirebilir.

Madem öyle  78.000 endekste satışa yönelip 73.000 olunca hisseleri yerine koyabilir miyiz ? Üç hafta önce 86.000 endekste bu strateji güçlü şansa sahipti ancak güncel şartlarda yeterince güvenli değil.

İngiltere’de AB taraftarları öne geçer ve/veya Türkiye özelinde piyasaların beğeneceği bir kabine profili açıklanırsa BIST kaşla göz arası bir bakarsınız yeniden 86.000 olur.

Bu bakıma var olan hisse pozisyonları için 3-4 ay sonraki fiyatlara konsantre olarak sabretmek daha doğru olabilir. Aynı nedenle cari şartlar tasarruflarda dövize ağırlık vermek için de güvenli görünmüyor.

Aksine 2,97 ile 3,05 arasındaki farkın sadece % 2,5 olmasından hareket ile var olan pozisyonların 2,93 stop loss ile taşınması veya cari fiyatlardan kar realizasyona gidilmesini orta vade adına daha rasyonel buluyorum.

Haziran ortası veya temmuz başından itibaren ( net zamanlama brexit oylamasının sonucuna bağlı olacaktır )  küresel piyasalarda pozitif iklimin yeniden filizlenebileceğini ve borsalarda 8-10 hafta süreli bir rallinin yaşanabileceğini, döviz kurlarının da bu perdede yeniden değer kaybedebileceğini düşünüyorum.

Bu nedenle önümüzdeki 4 hafta içinde döviz pozisyonlarının kapatılması ve hisse senedi yatırımlarının gerçekleştirilmesinin daha rasyonel olacağı görüşündeyim.

Haftaya buluşmak dileği ile...

PARANIN YOLU - Günlük Değerlendirmeler

Hafta içi her gün Paranın Yolu adlı video haber serisi ( bigpara.hurriyet.com.tr ve webtv.hurriyet.com.tr adreslerinden ulaşabilirsiniz ) ile saat 11:30 da Hürriyet TV ‘de piyasaları değerlendiriyor.

Genel stratejiye yönelik görüşlerimi pazar günleri 23:00’de BIG PARA ‘da yayınlanan köşe yazım pusula ile okurlara aktarırken, haber akışına bağlı anlık tespitlerimi ve strateji güncellemelerimi twitter adresimde ( @eralkarayazici ) paylaşıyorum.

Pusula yayınlandığında haberdar olmak ve ücretsiz olarak tüm posta pusula gönderilerine yayınlandığı anda ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayarak e-mail adresinizi girmeniz yeterli. 

http://optin.sndlp.com/HAi/g78/d4852960

Yazarın Tüm Yazıları