TL için kritik gün cuma

Cuma günü sadeleştirme adımlarına devam eden Merkez Bankası için en önemli olan gösterge olan enflasyon ve FED’in faiz artışı için dikkatle izlediği istihdam verileri açıklanacak.Önce içeriye bakalım;

Haberin Devamı

Enflasyon gıda fiyatlarındaki düşüş ile birlikte Mayıs 2013 yılından bu yana en düşük seviye olan %6.57’ye gerileyerek Merkez Bankası için faiz indirim alanı açmıştı. Nisan ve Mayıs aylarında baz etkisinin olumlu yansıması Haziran ayından itibaren bitecek. Manşet ile çekirdek enflasyon arasındaki farkın fazla olması enflasyonun yeniden yükselebileceğine işaret ediyor. Yüzde 9.41 ile yüzde 9’un üzerinde olan çekirdek enflasyonda belirgin bir iyileşme görmüyoruz. Sene başında yapılan asgari ücret artışı ve yurtiçi talebin yüksek seyrettiği 2016 yılında hizmet enflasyonu yüksek seviyelerde kalmaya devam edecek gibi duruyor. FED’in Haziran veya Temmuz aylarında faiz artırması sonrasında kurda görülecek yükseliş ile birlikte yıl sonu enflasyonun yeniden yüzde 8’lere doğru geleceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

Haftanın diğer önemli gelişmesi ise ABD’de Haziran toplantısı öncesi açıklanacak istihdam verileri olacak.Geçtiğimiz hafta Harvard üniversitesinde konuşan FED Başkanı Yellen,  tahminlerde sapma olmaması durumunda gelecek aylarda kademeli ve temkinli faiz artışı olabileceğini söylemişti. İlk çeyrekte yüzde 0.8 büyüyen ABD ekonomisinin yıllık büyüme ortalamalarına baktığımızda bu durumun alışılmış olduğunu söyleyebiliriz. Son beş yılda birinci çeyreklerde ortalama olarak yüzde 0.8 büyüyen ABD ekonomisi, ikinci çeyreklerde ortalama olarak yüzde 3.1, üçüncü çeyreklerde yüzde 2.2, dördüncü çeyreklerde ise yüzde 2.4 büyümüş. FED üyeleri yılın ikinci yarısında büyümedeki ivmelenmenin yanı sıra petrol fiyatları ve dolar’ın enflasyonu yukarı hareket ettirmesini bekliyor. 

Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam beklentilerine geçmeden dün açıklanan çekirdek kişisel tüketim giderleri ve kişisel gelir ve harcamalara bakalım. Çekirdek kişisel tüketim giderleri (PCE) yıllık bazda yüzde 1.6 artarak beklentileri karşılarken kişisel gelirler yüzde 0.4 istikrarını korudu. Yüzde 1 artış gösteren kişisel harcamalar 7 yılın en iyi performansını kaydetti. Son dönemde petrol fiyatlarındaki yükselişin yüzde 2 olan enflasyon hedefine ulaşmada önemli olduğunu biliyoruz.  Ekonominin yılın ikinci çeyreğine güçlü tüketimle merhaba demesi büyüme açısından olumlu sinyaller veriyor. 

Haberin Devamı

Gelelim tarım dışı istihdam beklentilerine;

Aşağıdaki grafikte tarım dışı istihdamın çeyreklik ortalaması yer alıyor.

Geçtiğimiz yıl Ocak-Mart döneminde 731 bin olan rakam 2016 yılının ilk çeyreğinde 667 bine geriledi. Geçtiğimiz yılın en düşük rakamlarının Nisan-Haziran döneminde 653 bin ile görüldüğünü görüyoruz. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayı verisi 280 bin ile iyi performans göstermişti. Bu sene Mayıs ayı beklentisi 162 bin olan verinin 150-180 bin arası gelmesini bekliyorum. İşsizliğin yüzde 5’ten yüzde 4.9’a düşmesi beklenirken ortalama saatlik kazançlarda ise yüzde 0.2 artış bekleniyor.

Beklentilerin üzerinde özellikle 200 bine yakın gelecek veriler sonrasında kurda yukarı hareket yeniden hız kazanabilir. Enflasyon verisinin yanı sıra istihdam rakamlarının kur üzerinde daha etkili olmasını bekliyorum. Kurda 2.9260 seviyesinin üzerinde yükselişin devam edebileceğini ve 2.9550-2.9650 bölgesinin üzerinde kapanışlar görmemiz ile yeniden 3 TL seviyesine gelebileceğimizi düşünüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları