Dolarda 3.50'nin altı görülür mü?

Son dönemdeki gelişmeler TL lehine olmaya devam ediyor. Gelişmekte olan piyasalara yabancı yatırımcı girişi Ocak ayından bu yana devam ediyor.

Haberin Devamı

Mayıs ile birlikte son 4 aydır 20 milyar doların üzerinde  net portföy alımı görüyoruz. Bunun 10 milyar doları hisse senetlerine girerken 10 milyar doları da tahvil piyasasına girdi.

Türk Lirasını destekleyen diğer bir gelişme Merkez Bankası’nın sıkılaşma adımları sonrası faizlerin %14.50-%15 bölgesine gelmesiyle birlikte carry trade avantajının ortaya çıkması oldu. Brezilya’nın son faiz indirimi sonrası TL, carry trade getirisi şu anda dünya da neredeyse en yüksek para. Özellikle yabancı raporlarında Türk Lirasının en ucuz para birimi olduğu, Zar ve Ruble’ye karşı  önerildiğini görüyoruz.

Ayrıca FED’in faiz artışları ve bilanço küçültme adımlarının kademeli ve piyasayı rahatsız edecek şekilde olmayacak olması da doların güçlenmesini engelleyen diğer bir etken. Özellikle son gelen verilerde enflasyonun yavaşlama göstermesi üyeleri biraz olsun düşündürmeye başladı.

Haberin Devamı

Yukarıdaki gelişmelerle birlikte kurda yeniden 3.53 seviyesine doğru geri çekilme gözlenirken, 3.50 seviyesinin altında sarkar mıyız? Soruları sorulmaya başlandı.

Önce hane halkının dövize bakışına bakalım;

Hane halkının yılbaşından bu yana 18 milyar dolar döviz aldığını görüyoruz. Özellikle 3.50-3.60 bölgesinde alımların arttığını görüyoruz.

Diğer tarafta Merkez Bankası’nın adımları kurun seyri açısından önemli olacak. Enflasyonda yaz aylarında görülecek düşüş sonrası TCMB’nin  sıkı duruşu ne kadar sürdüreceği önemli. Bu adımların geçici olduğunun görülmesi kurda yeniden yukarı yönlü hareketi başlatabilir.

Birde FED var tabi. FED’in bu yıl 3 yada 4 faiz artışı yapacağını düşünüyorum.  Bu durumda kur 3.50’nin altına gelse bile orada tutunması mümkün değil.

Görüntüye 3.6350-3.6450 bölgesinin altında kaldığımız sürece kısa vadede düşüş trendi devam ediyor. 3.52 bir önce dönüş yapılan, 3.50 ise psikolojik destek seviyesi. Şahsi görüşüm kurun 3.50’nin altına sarksa bile çok kalıcı olamayacağı yönünde. Yeniden 3.90 görülür mü? Sorusunun cevabı ise 3.6350-3.6450 bölgesinin geçilmesinden geçiyor. Bu bölgenin üzerinde görülecek kapanışlar ile yükseliş hız kazanabilir. Özellikle FED’in Haziran ayında yapacağı faiz artışı sonrası 2018’e ilişkin 4 faiz artışı tahmini gibi şahinleşmesi kuru yeniden o seviyelere getirebilir.

Yazarın Tüm Yazıları