Borsada teknik göstergeler 100 günlüklerde

Ergün TEKGÜL

Piyasaların son üç aydır yaşamış olduğu tüm gelişmeleri olabildiğince buradan sizlerle paylaşmaya çalıştım. Global piyasaları bile derinden etkileyen gerek Ortadoğu’da yaşananlar gerek Uzakdoğu’daki afetler gerekse de Avrupa’da ki ekonomik aksaklıklar karşısında bile hala dimdik durduğumuzu gördükçe gelecek açısından daha da umut dolu oluyorum.

Bu arada unutmadan tüm bunlar ne kadar önemli ise içerde Merkez Bankamızın yürüttüğü politikada bir o kadar belirleyiciydi. Munzam karşılıklardaki yüksek artış yani merkezin bir nevi bankaların yeni ortağı olduğu bu dönemde karlılıkların düşme potansiyelini piyasalar aylar öncesinden fiyatlamaya başlamıştı. Ki burada artı bir parantez açmak gerekirse alınan para politikaları kısa vadeli borsa üzerinde baskı yaratsa da uzun vadeli ekonomik açıdan olumlu etkilerinin olabileceğini düşünüyorum.



Hatta oluşabilecek bir sonraki ekonomik krizin önlemlerinin şimdiden alınmış olduğunu bile söyleyebilirim. İşte banka karlılıklarının düşeceği beklentisiyle borsanın gidişatı konusunda bir dolu olumsuz haber okuduğum son günlerde bardağın dolu ve boş tarafını görmek istemeyenlerin çoğunlukta olduğunu fark ettim. İçerden olumlu tablo fark edilmek istenmese de dışardaki gözlerin ülkemize bakışı artık oldukça değişmiş durumda.

Bir ekonomist olarak siyasetten uzak salt ekonomik yaklaştığım bu düşünceye bende sonuna kadar katılmaktayım. Yukarıda da değindiğim gibi son dönemdeki para politikamız, likiditenin kontrolü açısından oldukça önemli bir adımdı. Hatta bu adımın bize yatırım yapılabilir bir ülke notunu çok yakında getireceğini düşünmekteyim ki asıl macera işte orada başlayacak. Çünkü olası senaryoda sadece fon akışı bakımından değil kalıcı yabancı duran varlıklarla da, yeni satın almalar ve birleşmelerle de ülkemizin dünya ekonomisi içindeki yerinin bambaşka bir boyuta gideceği fikrini benimsemek gerekiyor.



Bu ekonomik bakıştan sonra gelelim teknik göstergelerimize. Grafikte gördüğünüz İMKB100’ün tekniğini incelediğimizde, karşımıza son üç aydır tüm bu dalgalanmaları içinde barındıran 100 günlük ağırlıklı ortalamanın ciddi anlamda direnç olarak karşımıza çıktığını söyleyebilirim.

Hacimli bir şekilde kırılamayan bu ortalamanın 70 bin hareketi için önemli bir bölge olduğunu düşünüyorum. Zaten benzer tablo yani kırılamayan 100 günlük ağırlıklı ortalama birçok blue chip hisse senedi içinde geçerli.VOB30 kontratlarında ise 22 günlük ağırlıklı ortalama son bir aydır destek olarak çalışmakta. Bu seviyenin üzerinde ilk hedef bölge olarak yine 100 günlük 79 bin 500 görünüyor. Bu anlamda ister tahta bazlı ister İMKB100 ve VOB30 endeks bazlı olsun şu son üç ayın stresini yine ancak bu üç aylık ortalamanın yani 100 günlük ortalamanın yukarı kırılmasıyla atabiliriz diye düşünüyorum.


Bol kazançlı ve sağlıklı günler dileğiyle...

Ergün TEKGÜL
Trader
Global Menkul Değerler A.Ş.
ergunt@global.com.tr
Yazarın Tüm Yazıları