Paylaş
Haftanın iz bırakan ve önümüzdeki hafta ve aylarda da fiyatları etkileyecek iki manşeti var.
İlki AB yanlısı bir İngiliz milletvekilinin saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmesi. İkinci FED ‘in faiz artırımlarında yeniden pause tuşuna bastığını en belirgin biçimde ilan etmiş olması.
FED kararı dolar için negatif ve etkileri brexit riskinin gündemden düşmesini takiben kendini göstermeye aday görünüyor.
İngiliz vekilin öldürülmesi ise AB ‘de kalalım oylarında güçlü bir yükselişe neden oldu. Dün yayınlanan anketler İngiltere’nin AB ‘de kalma ihtimalinin yükseldiğine işaret ediyor.
İngiltere AB ‘den çıkma kararı alırsa ne olur ?
Olasılığının % 20-25’e indiğini düşündüğüm bu risk gerçekleşirse geçici ama sert bir çalkantı yaşanabilir. Hisse marketlerinde % 10’u bulabilecek bir aşağı savrulma dolarda % 4-5’i bulabilecek bir sıçrama mümkün.
Ancak hiçbir matem sonsuza kadar sürmez kuralından hareket ile birkaç gün içinde tamamlanmaya aday bu refleksi takiben piyasaların ( sterlin dışında ) kayıpları telafi ederek yeniden pozitife döneceğini tahmin ediyorum.
İngiliz para birimi ise bu senaryoda % 10-15’i bulabilecek kayıplar ile karşılaşabilir ve sonrasında toparlanması daha kısıtlı kalabilir.
İngiltere AB ‘de kalırsa ne olur ?
Piyasalar sene başından bugüne artan bir ağırlıkla brexit riskinin baskısını yaşıyor. Olasılığını % 75-80 gördüğüm mutlu son senaryosu ile bu belirsizlik ortadan kalkarsa birkaç ay sürebilecek bir ralli perdelerini aralama imkanı bulacaktır.
Borsalarda ilk etapta % 10’u bulabilecek bir yükseliş ve altın - dolar ikilisinde asgari %3’ü bulacak bir geri çekilme baz senaryo olarak bir adım öne çıkıyor.
Bu atağın anlık bir refleks olarak kalmayıp yaz sonlarına kadar olan kesitte borsalarda yükselişin sürmesi ve dolarda zayıf seyrin devam etmesi mümkün.
Doları besleyen en önemli güç kaynağı FED. ABD Merkez Bankası ekonomi toparlansa dahi bunun güçlü bir momentum kazanmasının kolay olmadığını bu nedenle önümüzdeki iki yıllık dilimde gerçekleştirilebilecek faiz artırımlarının bundan altı ay önce öngörülenin ancak yarısı kadar olabileceğini açıkladı.
Oysa dolar 2015 boyunca güçlü bir faiz artırım seti beklentisiyle dünya genelinde ralli yaşamıştı. Niyet neydi akıbet ne oldu tadında bir burukluk yaz boyu bu cephede aşağı yönlü esnemeleri kolaylaştırmaya aday görünüyor.
Meselenin bu yönü de gelişen ülkelerin ( Türkiye de bu kampta ) yaz dönemini pozitif geçirmesine yardımcı olma potansiyeli taşıyor.
Döviz Cephesi
Bu bakıma İngiltere AB ‘de kalıyoruz der ve USDTRL 2,87 civarına çekilirse bu yeterince güvenli bir alım fırsatı olmayabilir.
Yaz dönemi içinde 2,80 hatta 2,73 test edilebilir ve sonbahar arifesi alım hamleleri için daha doğru bir zamanlamaya işaret edebilir.
Sonbaharda dolarda müthiş bir ralli görebilir miyiz ?
Ağustos 2015’den bugüne USDTRL ne büyük bir yükseliş ne de güçlü bir geri çekilme yaşıyor. Her ne kadar ülke olarak heyecanla bu cepheyi izliyorsak da 2,90 civarında yatay seyreden bir kur hareketi gerçekleşiyor.
2,75-2,80 bandı alıcıları 2,98–3,05 bandı satıcıları harekete geçiriyor ve dolar görece düşen bir hareketlilik ile sakin seyrediyor. Açıkçası ben önümüzdeki 10-12 aylık periyodun da benzer şekilde geçmesini daha olası görüyorum.
Bu bakıma mahrum kalınacak TL cinsi faiz gelirinin önemli bir maliyet unsuru olarak dikkate alınması ve hamlelerin bu rasyonalite içinde gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyor,
Dövize yatırım tercihinde olanlar adına dikkate değer ek getiri olanağı sağlayan opsiyon tabanlı finansal ürünleri de bu perdede verimli olmaya aday buluyorum.
İngiltere AB ‘de kalırsa bu Euro için pozitif etki gösterir. Ancak eş zamanlı olarak küresel risk alma iştahı artacağı için bu durum TL için de pozitif olur. Bu nedenle EURTRL ‘de 3,17 – 3,39 bandının önümüzdeki aylarda da seyahat alanı olarak geçerliliğini koruyacağını ve kalıcı bir değişimin güç olduğunu düşünüyorum.
Sterlin ise Rus ruletine konu bir pozisyonda. İngiltere AB ‘de kalırsa yakın vadede % 7 yükseliş potansiyeli, ayrılık kararı alınması durumunda ise asgari % 7 değer kaybı riski taşıyan İngiliz para birimi orta vade adına da bu oylamadan en çok etkilenecek ve kalıcı izlerini taşıyacak cephe olacağa benziyor.
Borsa İstanbul
Ağırlıkla üç gerekçeden biri öne çıktığında hisse senedi yatırımlarının daha çekici hale geldiğini düşünür ve pusulada da paylaşırım.
İlki yukarı yönlü marjın aşağı yönlü marjı aşması, ikinci ve çok daha çekici olan fiyatların gerek temel gerek ritmik açıdan bir aşırılaşma bölgesine savrulmasıdır.
Bu evreler pek çok aktörü düşen bıçağa el uzatılmaz refleksi ile ihtiyata yöneltirken eski okurlar bilir ben var olan yönün büyüsüne kapılmak yerine aşırı iskontonun çekimi ile bu evrelerde çok daha iyimser olurum.
Ekonomik bir depresyon beklemeyenlerin bu perdelerde alım yaparak fiyatlar görece daha yüksek bir seviyeye yükselene kadar sabırla beklemesi gerekir.
Üçüncüsü ise aşırı ucuz olmasa da hisse fiyatlarının çok ucuz olması ve kısa vadede fiyatların daha da düşmesi ihtimalinin zayıf, fiyatların yükselmesi ihtimalinin ise yüksek görünmesidir.
İşte günümüz koşullarının hem birinci hem üçüncü durum ile uyumlu olduğunu düşünüyorum.
İngiltere AB’den ayrılma kararı alırsa BIST ‘de aşırı ucuz fiyatlar içeren 70.000 puan civarı test edilebilir. Ancak bu senaryonun şansı % 20’lere gerilemiş görünüyor.
Kaldı ki burada bir rus ruleti hali de görmüyorum. Çünkü brexit riski gerçekleşse de borsanın aşırı ucuz değerlere savrulup oraya demir atmasını beklemiyorum.
Aksine bu bölgeden ibrenin yine yukarı döneceğini ve 2016 yılının ikinci yarısı içinde 85.000 – 87.000 bandının test edilebileceğini düşünüyorum.
Öte yandan şansı % 80’e ulaşan favori senaryo dahilinde Perşembe günü İngiltere tercihini AB ‘den yana kullanırsa geçen haftayı 74.671 puanı test edip 75.430 ‘da tamamlayan BIST’in hızla 81.000 puan semalarına yükselebileceğini,
Yaz perdesinde ise nisan ayında olduğu gibi yeniden 85.000-87.000 bandını test edebileceğini ve sene sonuna kadar olan kesitte koşuyu 92.000 puan civarına kadar sürdürmesinin de pekala mümkün olduğunu düşünüyorum.
Bu nedenle gerek 2016 getirisinin ¾’ünü yitiren Borsa İstanbul’da gerek ise 2015 ilk çeyreğindeki değerlerinden % 30 aşağıda seyreden Avrupa borsalarında cari şartların hisse senedi yatırımları ile riski almak için yeterince çekici olduğu görüşündeyim.
Altın Cephesi
Sarı fırtına 2016 yılında % 21, kankası gümüş % 22 getiriye imza attılar. Bu performansı yılın ilk beş haftasına sığdıran ikili şubat ortasından bugüne yatay seyrediyorlar.
Gram altın 110 – 125 bandını sevdi. Geçen haftayı 122 TL ‘de tamamlayan sarı fırtınada yakın vadede yeni zirvelere yelken açılabilmesi için İngilizlerin AB ‘den ayrılmaya karar vermesi gerektiğini düşünüyorum.
Yok İngilizler biz böyle iyiyiz der ve AB’de kalırlarsa 114 TL yeniden test edilebilir. Eş zamanlı olarak USDTRL ‘de de hissedilir geri çekilmeler gerçekleşirse yılın ikinci yarısı içinde sarı fırtınada yeniden 110 TL’nin test edildiğine şahit olabiliriz ki bu fiyat alıcılar için ilgi çekici olabilir.
Haftaya buluşmak dileği ile...
PARANIN YOLU - Günlük Değerlendirmeler
Hafta içi her gün saat 14:30 da yayınlanan Paranın Yolu adlı video haber serisi ( bigpara.hurriyet.com.tr ve http://webtv.hurriyet.com.tr/ adreslerinden ulaşabilirsiniz ) ile Hürriyet TV ‘de piyasaları değerlendiriyor,
Genel stratejiye yönelik görüşlerimi pazar günleri 23:30’da BIG PARA ‘da yayınlanan köşe yazım pusula ile okurlara aktarırken, haber akışına bağlı anlık tespitlerimi ve strateji güncellemelerimi twitter adresimde ( @eralkarayazici ) paylaşıyorum.
Pusula yayınlandığında haberdar olmak ve ücretsiz olarak tüm posta pusula gönderilerine yayınlandığı anda ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayarak e-mail adresinizi girmeniz yeterli.
http://optin.sndlp.com/HAi/g78/d4852960
Paylaş