Altın fırsat sunabilir

Borsa ve Euro’nun yatay seyrettiği altının gerilediği geçen hafta geleneksel yatırım seçenekleri içinde en iyi performansa % 0,8 getiri ile ABD doları imza attı.

Haberin Devamı

Bu hafta Pusulada borsa ve döviz cephesine yönelik görüşlerimi aktardıktan sonra ağırlığı altına vereceğim.

BORSA İSTANBUL

Altı aylık ralliyi takiben sabıkalı Haziran parkurunda BIST 100 endeksi tarihi zirveye yakın seyrini sürdürüyor. Aralık başına kıyasla % 37 primli seyreden endeksin güç kaynağı dünya borsalarında yaşanan ralli.

ABD Başkanlık seçimlerini takiben Kasım ortasında başlayan bu rallide dünya borsalarının değer artışı ortalama % 30’u buldu.

Gerek Haziran ayına bu keskinlikte bir ralli ile girilmiş olması gerek ise son dört yılın tamamında hisse marketlerinin Haziran ayını değer kaybı ile noktalaması bu parkuru sabıkalı & tehlikeli kılıyor.

Haberin Devamı

Bununla birlikte ayın üçte biri tamamlanmış olmasına rağmen halen bir düzeltmenin başlamayışının bazı yatırımcıları kuşkuya ittiğini bazılarında ise rehavete neden olduğunu görüyorum.

Doğru tarih tekerrürden ibaret olsa en iyi traderlar istatistikçiler olurdu. Haziran ayının kalan kısmında da borsa endeksleri geri çekilme yaşamayabilir. Hatta aylarca senelerce dur durak dinlemeden yükselmeleri de söz konusu olabilir.

Finansal piyasalarda her senaryonun bir şansı var. Ancak günün haftanın hatta son birkaç saatin seyri beklenti oluştururken mihenk taşı kabul edilmemeli. Stratejiler görüşler çok daha geniş açı ile ve soğukkanlılık ile oluşturulmalı.

Ben küresel ve lokal şartları göz önüne alarak gerek kısa gerek orta vadede yukarı yönlü marjın aşağı yönlü risklerden daha yüksek olmadığını, yıl içinde borsalar için yukarı yönlü marj aşağı yönlü risklerden daha yüksek diyebileceğimiz fırsatların oluşacağını düşünüyorum.

Bu nedenle tasarruf sahiplerine faydadan ziyade zararını olduğuna inandığım stop loss yönteminin güncel şartlarda yüksek oranda hisse senedi pozisyonu taşıyan yatırımcılar adına yararlı olabileceği görüşündeyim.

Yedinci ayına giren bir rallinin yatırımcı psikolojisinde rehavet yaratması normaldir. Ben bu ruh halini sollama yasağı olan tek gidiş tek geliş virajlı bir yolda araba kullanmaya benzetiyorum.

Haberin Devamı

Aracınız ile bir ağır vasıtanın arkasında düşük hızla ilerliyorsunuz. Yol boş ve karşıdan da kimse gelmiyor. Her ne kadar viraj görüş açınızı engelliyorsa da zaman geçtikçe “ keşke sollasaydım zaman kaybediyorum bak kimse gelmiyor karşıdan “ demeye başlıyorsunuz.

Bitmiyor bir türlü viraj ve sollama yasağı. Karşıdan birilerinin geldiğini görseniz içiniz rahatlayacak. Düşük hızla seyrettiğinize değecek, üzülmeyeceksiniz.

Ama yol bom boş ve her geçen dakika sollama yapmadığınıza daha da pişman oluyorsunuz. “ Yeter artık kimse yok geçeyim şunu “ diyor ve sol şeride çıkıyorsunuz…

Sonrası mı ? Kuşkusuz karşıdan kamyon geleceği yönünde bir garanti veremem. Ama en azından Temmuz ortasına kadar piyasa şartlarının sollama yasağı olan bu virajlı yolu çağrıştırmaya devam edeceği görüşündeyim.

Haberin Devamı

DÖVİZ CEPHESİ

Avrupa Merkez Bankası güvercin bir tutum takınınca bölge paraları haftayı değer kaybederek tamamladı.

FBI eski direktörünün hiç de hafife alınamayacak ifadesine rağmen ABD doları ise dünya genelinde ölçülü değer artışlarına imza attı.

Bunun bir nedeni Euro’nun zayıf seyri. İki para birimi ezeli rakipler. Euro’nun düşmesi bu cephede satıcıların alıcılardan daha kalabalık olduğu anlamına geliyor. Avrupa paralarından çıkan kapital de üç ay öncesine kıyasla % 5-6 iskonto kazanan USD’ye yöneliyor.

Doların değer kazanmaya başlamasının ikinci nedeni ise bu hafta sahnenin FED’de olması. ABD merkez Bankası 14 Haziran Çarşamba günü faiz kararını açıklayacak ve başkan Yellen toplantıyı takiben bir basın konferansı gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

FED’in faiz artırımına gitmesine kesin gözü ile bakılıyor. Ancak gerek karar metninde gerek başkanın soru-cevap bölümünde güvercin bir tutum takınacağı düşünülüyor.

Ben geçen hafta da paylaştığım üzere FED’in güvercin değil dengeli bir tavır alacağı ve bu durumun ABD dolarını destekleyeceği görüşündeyim.

USD için en büyük risk Trump ve sansasyonları. Buna senaryo üretmek güç. Yeni ABD Başkanı canlı bomba gibi.

Trump yeni bir skandal ile gündemde öne çıkmadıkça  hafta içinde 96.5 seviyesini test edip kapanışı 97.2 ‘de gerçekleştiren dolar endeksinin Haziran – Temmuz parkurunda 99 – 99.5 bandına seyahat şansını yüksek buluyorum.

Dolar dünyada değer kazanırsa Türkiye’de de yükselir mi ? Eski okurlar ezberledi. Yenilere de bilgi vereyim. TL benim için gurbetçi futbolcumuz Emre Mor gibi. Ne tarafa gideceğini kesinlikle öngöremiyor, bunun için çaba sarf edenlere başarılar diliyorum.

ALTIN CEPHESİ

Haberin Devamı

Geldik haftanın konuğuna. Sarı fırtına tıpkı geçen sene olduğu gibi bu yıla da iyi başladı. 2016 yılını 1150 $ ‘da tamamlayan ons altın yılın ilk yarısında iki kez 1295 $ seviyesini test ederek % 12 getiriye imza attı. Ancak son üç gündür değer kaybediyor ve haftayı 1266.4 $ ile tamamladı.

Tıpkı Euro için olduğu gibi altın için de dolar ezeli rakip konumunda.

Çarşamba günü FED’i dengeli beklemem nedeniyle önümüzdeki haftalarda doların küresel ölçekte değer kazanabileceğini ve bunun da kısa vadede altında 1275 direncinin aşılmasını güçleştireceğini düşünüyorum.

Aşağı yönlü marja ilişkin olarak ise 1225 $ seviyesini yakın 1200 civarını kısa vade adına güçlü 1160 - 1175 bandını ise kısa & orta vade için çok güçlü destek olarak görüyorum.

Önümüzdeki haftalarda rüzgar gerçekten dolar lehine eser ve altında bir zayıflama ile karşılaşırsak bunun ilgi çekici olabileceği görüşündeyim.

Çünkü yukarıda yer alan grafikte görebileceğiniz sıkışma bana 2018 yılı içinde altının 1400 – 1450 $ bandına seyahat şansı olduğunu düşündürüyor. Temel dinamikler de teknik bu resmi destekliyor.

Sakın ola “ Ne 1400 $ mı ! O zaman hemen alalım “ demeyin.

1-    Bu sadece bir tahmin ve pekala gerçekleşmeyebilir.

2-    1400 $ olması cari fiyata göre % 10 değer kazanması anlamına gelir ki bu bence çekici değil. Eğer önümüzdeki hafta veya aylarda 1175 $ civarı bir maliyet ile alma fırsatı oluşursa ( pekala mümkün ) bence altın ancak o noktada ilgi çekici olur ki bu fiyattan 1400 dolara yönelmesi dolar bazında % 20 getiriye işaret ederek risk almaya değecek bir hal alır.

3-    Trump ekonomiyi canlandırmak için vergi oranlarını düşürmek ve kamu harcamalarını arttırmaktan vazgeçmedi. Sadece bu dopingi ihtiyaç olan zamanda devreye sokmak için öteledi.

En geç eylül ayında bu beklentinin devreye girmesi dünya genelinde doları kuvvetlendirip altın üzerinde baskı yaratabilir. Resme bu cepheden bakarsanız önümüzdeki birkaç ay altın cephesinde aşağı yönlü riskler daha baskın ve av mevsimine zaman var. Haftaya buluşmak dileği ile...

PARANIN YOLU - Günlük Değerlendirmeler

Hafta içi her gün saat 08:45’de Kanal B‘de ve Paranın Yolu adlı video yorum ile http://bigpara.hurriyet.com.tr ‘da piyasaları değerlendiriyor, genel stratejiye yönelik görüşlerimi pazar günleri 23:30’da yine BIGPARA ‘da yayınlanan köşe yazım Pusula ile okurlara aktarıyor, haber akışına bağlı anlık tespitlerimi twitter adresimde ( @eralkarayazici ) paylaşıyorum.

Pusula yayınlandığında haberdar olmak ve ücretsiz olarak tüm posta pusula gönderilerine yayınlandığı anda ulaşmak için abone olabilirsiniz. http://pusulaninotesi.com/posta-pusula/

Yazarın Tüm Yazıları