OPEC kararı petrolü nasıl etkiler?

Aylardır merakla beklenen OPEC toplantısı bugün sona erecek. Petrol ihraç eden ülkelerin, üretim miktarı üzerinde halen anlaşamamış olması petrol fiyatını tarihi düşük seviyelerde tutmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Uzun süredir uygulanan ambargo sebebiyle petrol ihracı kısıtlı olan ve ambargonun kalkmasıyla petrol ihraç etmeye başlayan İran ise üretimini kısmak istemiyor. Irak, bölgede yaşananlardan ötürü üretimini kısmak istemediğini belirtiyor. Üretimi kısmak istemeyen ülkeler karşısında Suudiler de sessiz kalmış değil. Suudi Arabistan toplu karar alınmazsa üretimi kısma konusunda istekli olmadığını gösterdi. Enerji konusunda söz sahibi olan diğer bir ülke ise Rusya, o da soğukkanlı tavrını koruyarak çekimser gözükmeye devam ediyor.

OPEC’in bundan önce yaptığı gayri resmi toplantılardan birinde az da olsa üretimin dondurulması yönünde bir görüş çıkmıştı ama bağlayıcılığı yoktu. Geçtiğimiz toplantı ise yine sonuçsuz kalmıştı. Mevcut gelişmelere baktığımızda bu toplantıdan sürpriz bir karar çıkmasının beklenmediğini söyleyebiliriz. Yalnız son dönemde yaşanan ve küresel çapta yankı bulan Brexit, ABD başkanlık seçimi gibi makro gelişmelerin piyasa beklentilerine ve anketlere tamamen zıt sonlandığını belirtmek gerekiyor. Bundan dolayı üretimi kısma kararına karşı da tedbiri elden bırakmamak gerekiyor.

Haberin Devamı

2014 yılı Haziran ayından sonra serbest düşüşe geçen petrol fiyatı, küresel büyüme endişeleri öncülüğünde gerilemeye başlamıştı. Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik yavaşlama ve ülkelerin ekonomik büyüme oranlarının azalıyor olması, ilerleyen süreçte petrol talebinin bir süre daha düşük kalmaya devam edebileceğini gösteriyor. Nitekim uluslararası finans kuruluşları da küresel ve ülkesel olarak büyüme beklentilerini aşağıda tutmaya devam ediyor. Bu durumda ister istemez petrol fiyatları üzerinde negatif etki yaratıyor.

Bu kapsamda ABD ham petrol fiyatı teknik olarak analiz edildiğinde, $26 seviyesinden başlayan ve grafikte yeşil renk ile gösterdiğim yükseliş trendi kırılmış ve kırılan trende geri dönüş hareketinin tamamlanmış olduğu görülmekte. Teknik açıdan fiyatın gerilemeye devam edebileceğini gösteren bu hareket yükseliş ihtimalinin zayıf olduğunu işaret eden ilk neden. Ağustos ayından sonra ham petrol fiyatının izlediği seyir ise daha çok yatay bir alanda oluşmuş durumda. Son dört aydır $49 ile $42 arasında hareket eden fiyatın yön bulma konusunda OPEC üyeleri gibi kararsız olduğu görülmekte. Uzun vadeli bir yükseliş hareketinin başlaması için ise $52 seviyesi son derece önemli. İlerleyen süreçte $52 üzerinde kalınması uzun vadede $62 seviyesine doğru bir ivme yaratabilir. Benzer bir durum aşağı alanda da ana destek olarak $39 seviyelerine denk geliyor.

Haberin Devamı

Şayet OPEC bu toplantıda da üretimi azaltma konusunda bir karar alamaz ise $42 seviyesinin kırıldığını ve ham petrol fiyatının ilk etapta $39 seviyesini test ettiğini buradan güç bulamazsa da orta/uzun vadede yeniden $34 seviyelerine yöneldiğini görebiliriz. Teknik göstergelerden MACD, haftalık bazda fiyatla uyumsuzluk içinde hareket etmesi bu senaryonun daha olası olduğu göstermekte. Bollinger Band ise fiyat hareketinin bir süre daha $52 ile $40 arasında kalabileceğini işaret ediyor.

Kısaca belirtmek gerekirse; bugün tamamlanacak toplantı sonrasında üretim kısılması durumunda ham petrol fiyatının ilk etapta $49 seviyesine yöneldiği ve gözünün $52 seviyesine çevirdiğini görebiliriz, aksi durumda anlaşma sağlanamaz ve küresel büyümeye yönelik endişeler devam ederse ilk etapta $42 sonrasında ise $39 seviyesinin destek olarak çalışıp çalışmayacağını izleyeceğiz.

Haberin Devamı

WTI haftalık grafik 

Yazarın Tüm Yazıları