Paylaş
Geçtiğimiz hafta, oy hakkı bulunmayan Fed başkanlarının Fed’in faiz artışı için Nisan ayı toplantısı ihtimallerini dün Yellen konuşmasıyla sonlandırdı. Mart ayı Fed toplantısında güvercin tonda konuşma yapan Yellen’ın dünkü konuşması bu tonlamayı biraz daha kuvvetlendirmiş gözüküyor. Faiz artışı ihtimalinin Nisan ayı toplantısından sonraya ötelenmesi ABD Dolarının zayıflamasına neden olduğu gibi, global piyasaların nefes almasını sağladı.
Gelişen Ülke Piyasalarına (GOP) geçtiğimiz haftalarda süren fon girişlerinin sonlandığı söylenemez. Özellikle, şu sıralarda, GOP’lardaki seyrin Yellen’ın ardından daha pozitife döndüğünü izliyoruz. Gelişen ülke para birimlerinin ABD Doları karşısında değerleniyor oluşu, piyasalar üzerinde de hareketlilik yaratmaya devam ediyor. Dolar endeksi ise Yellen sonrası kan kaybediyor. Hafta başında, 96 puan üzerinde olan Dolar endeksinin Yellen sonrası 94 puana doğru ivme kaybettiği görülüyor. Piyasalardaki hareketlilik, bizim yurtiçi piyasalarada ilaç gibi geldi. BIST100 ve TL’de güçlenmeler görülüyor. Türkiye’nin 2 yıllık gösterge faizi %10’un altına gerileyerek tek haneli rakamlara düştüğünü izliyoruz. Türkiye’nin risk primini gösteren 5 yıllık CDS rakamı ise 265-270 puan aralığındaki seyrini sürdürüyor ve bu tabloda en az etkilenen göstergenin CDS rakamı olduğunu söyleyebiliriz.
USD/TRY’ye yönelik endişeler hala devam ediyor
Teknik açıdan incelediğimizde, 27.11.2014 tarihinde başlayan yükselen trendin 01.03.2016 tarihinde aşağı yönlü kırılmasıyla kurda satış baskısı biraz hızlandı. Yükselen trendin kırılmasıyla kurda ilk olarak 2.8880-2.93 aralığı ve sonrasında bu aralığıda kırmayı başararak 11 Mart tarihinden bu yana 2.8880-2.84 bant aralığını oluşturduğunu görüyoruz. Yellen ile birlikte 2.84 seviyesinin de altına geriledi. Eğer, kur 2.84 seviyesinin altında kalmayı sürdürürse ilk etapta 2.8170 desteğini zorlamaya çalışabilir. Gelişen ülkelere yönelik oluşan bu ılımlı rüzgâr buna olanak tanıyor. Kurda, 2.8170 desteğinin de kırılması ilerleyen günlerde 2.7580 desteğine doğru düşüşlere neden olabilir. Kurda, genel görünüm TL lehine görünüyor. Bu nedenle, uzun soluklu yukarı yönlü hareketleri konuşabilmemiz için 2.8880 direncinin üzerinde kalıcı seyirler görülmesi gerekebilir.
Paylaş