Petrolde dip seviyelerin sonuna mı geldik?

11.09.2020
Eda KARADAĞ
  • Eda KARADAĞ
  • Gedik Yatırım - Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı
Küresel piyasalarda, petrol fiyatları yakından takip ediliyor. Petroldeki oynaklık yatırımcıları tedirgin ederken, fiyatlardaki düşüş ne zaman son bulacağına dair tahminlerde azalmaya başladı.

Kafaların karıştığı bu dönemde, bu fiyatlardaki sert satışların nedenlerine baktığımız zaman ABD borsalarındaki düşüş, Asya ekonomilerinde talebin yavaşlamaya başlaması, ABD’de otomobil kullanma sezonunun bitmesi ve Suudi Arabistan ile Abu Dhabi’den petrol satışları için fiyatları düşürmeleri olarak sıralamak mümkün. Bu gelişmelerin yanında son dönemde virüsteki artış hızını da eklesek yanlış olmaz. Kısacası haberlerin etkisi petrol üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Bu hafta, API ve DOE tarafından açıklanan petrol stoklarındaki artışta küresel talebin toparlanmasına dair endişeleri artırınca petroldeki satışların derinleşmesini tetikledi. 

Haberin Devamı

Petrolde ciddi anlamda talep endişesi görülüyor. Bu durum bir süre daha devam edebileceği için petrol fiyatlarında kısa süreli güçlü bir toparlanma oluşmayabilir. ABD ile Çin arasındaki belirsizliği de unutmamak gerek. Kasım ayı seçimlerine yaklaştıkça Trump’ın karşısında Biden olması ve bu durumdan rahatsızlık duyması nedeniyle Çin’e yönelik dilini agresifleştirmeye başladı. Geçtiğimiz haftalarda, ABD ile Çin arasında daha iyimser bir algı varken Trump’ın tekrardan okları Çin’e doğrultması kafaları karıştırmış durumda. Dolayısıyla bu tablo karşısında piyasalar her iki ülke arasındaki tansiyonun tam olarak ne zaman son bulacağını kestiremediği için petrol üzerinde de baskı oluşturduğunu düşünüyorum. 

OPEC cephesinde ise pandemi döneminde nisan ayından bu yana günlük arzı yaklaşık 10 milyon varil azaltmaya gittiklerinden bu yana buna Irak ve Nijerya dışında hemen hemen her ülkenin uyuyor olması en azından onlar arasında bir kaos olmadığını gösteriyor. Sonuçta OPEC piyasaları dengelemek istiyor ve bu düşük petrol fiyatları onları da tatmin etmiyor. Ancak kısa soluklu bir toparlanma olması için öncelikle virüs korkusunun bitmesi ardından ülke ekonomilerinin toparlanmaya başlaması gerekiyor ki enerji fiyatlarında da bir güçlenme oluşabilsin.

Haberin Devamı

Havacılık sektöründen gelen açıklamalara bakıldığında, özellikle dünyanın durma noktasına geldiği nisan-mayıs döneminde dünya genelinde uçuşların askıya alınması jet yakıt konusunda talebi düşürdü ve sektör 2024 yılına kadar ancak toparlanabileceklerinin sinyalini verdikleri için bu durumda petrol için olumsuz yorumlanıyor. Piyasada daha yüksek petrol fiyatına ihtiyaç bulunuyor, ancak bunun için daha zaman olduğunu düşünüyorum.

ABD Başkanlık seçimlerine doğru adım adım yaklaşırken, ABD borsalarında dalgalı seyirler sürebilir ve bu durumda petrolün istikrarlı bir şekilde yukarı yönde hareket etme isteğini zorlaştırabilir. Şimdilik kısa sürede, petrol fiyatları için çok olumlu değilim. Kısa vadede tepkiler gelebilir, ancak ciddi bir güçlenme için yukarıda saydığım birçok riskin ortadan kalkması gerekiyor. Onlar kalkmadığı sürece bu durum biraz zor gibi duruyor.

 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.586 Değişim: 0,58% Hacim : 9.103 Mio.TL Son veri saati : 10:10
Düşük 9.565 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5378 Değişim: 0,28%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,8865 Değişim: 0,48%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.489,37 Değişim: 1,10%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.490,43
Açılış: 2.462,29
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.