Dolar/TL’de alım sinyalleri gelebilir

Gelişen ülkelere yönelik rüzgar son iki aydır yönünü değiştirmiş durumda. 2016 yılının ilk aylarında, fon girişlerinin şiddetlenmesiyle yıla oldukça parlak bir giriş yapan GOP’lar ne yazık ki global piyasalardaki hareketlilik nedeniyle bu performansını kaybetmiş gözüküyor.

Haberin Devamı

Piyasalarda, bir yandan “Fed’in faiz artırma spekülasyonları” diğer yandan “Brexit endişeleri” gelişenlere yönelik fon girişlerinin de azalmasına neden oluyor. Son günlerde, Brexit kaygıları güvenli limanlara doğru kaçışları arttırdığı gibi Fed’in Temmuz ve Eylül aylarında faiz artırabilme ihtimallerinin hala masada olması da Doların global piyasalarda canlı durmasına destekleyici oluyor.

Türk Lirasının, gelişen ülkelerdeki seyir nedeniyle olumsuz etkilendiğini izliyoruz. Yurtiçindeki iç gelişmeler durulsa bile Türk Lirası üzerindeki baskılar tam anlamıyla azalmış değil. Türkiye’nin risk primini gösteren 5 yıllık CDS rakamı, Mayıs ayında Türkiye’de 65. Hükümetin kurulmasının ardından 280 puanlardan 240 puanlara doğru aşağı yönlü bir eğilim içerisine girdiğini izledik. Ancak, CDS rakamının 240 puanları kıramayarak yeniden yönünü yukarı çevirmesi ise Türkiye’ye yönelik risk algısının sürüyor olmasının işareti olarak yorumlanabilir. Bu durum, Türk Lirası üzerinde de çok şiddetli olmasa bile etkisini sınırlıda olsa negatif bir şekilde hissettiriyor.

Haberin Devamı

Bu hafta “Fed” ve “Brexit” gündemi oldukça oyalıyor. Fed, dün akşam netlik kazandı ancak “Brexit” gündemini konuşmaya 23 Haziran tarihine kadar devam edeceğiz. Aynı zamanda, önümüzdeki hafta 21 Haziran’da yapılacak olan TCMB faiz kararı da TL varlıklar üzerinde etkisini gösterebilir. Hükümet kanadından, faiz indirimine yönelik beklentilerin güçlenmeye başladığı görülüyor aynı zamanda Türkiye’deki ekonomik göstergelere de baktığımızda aslında TCMB’nin elini rahatlattığını söyleyebiliriz. Enflasyonun vermiş olduğu pozitif katkı Merkez Bankası’nın bu ayki toplantısında indirim yapabilme ihtimallerini güçlendirmekte. Ayrıca, Haziran ayı toplantısındaki faiz indirimi beklentilerinin ise fiyatlara büyük oranda dahil olduğunu da söyleyebiliriz.

Peki Dolar/TL’de ne beklenmeli?

Dolar/TL’de 2.88-2.9360 aralığını takip etmeye devam ediyoruz. Bant aralığını daraltmak istersek, 2.90-2.9360 olarak belirleyebiliriz. Dolar/TL’de yakın zamanda 2.90 seviyesinin altında seyirler görülse bile tekrardan 2.90 seviyesinin üzerine yerleştiğini izliyoruz. Vadeli piyasalarda da Dolar/TL Haziran sonu beklentilerinin 2.93 seviyelerinin üzerinde olduğu dikkat çekiyor. Yani, Dolar/TL’de yakın vadede 2.88 ve altını konuşmak yine zor olacak. Ancak, 2.90 seviyesinin altı denemeler Dolar/TL’de alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. 

 

Yazarın Tüm Yazıları