1.500 puana doğru adım adım…

25.10.2021
Eda KARADAĞ
  • Eda KARADAĞ
  • Gedik Yatırım - Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı
ABD’de bilanço desteğini alan endeksler geçtiğimiz hafta yükselişe geçti. Hafta içerisinde alımların hızlandığı görülürken, haftanın son işlem gününde hız biraz kesildi. Dow Jones endeksi yüzde 0,21 artışla 35.677, S&P 500 endeksi yüzde 0,11 düşüşle 4.544 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,82 kayıpla 15.090 seviyesinden haftayı tamamladı.

Bilançoların daha baskın olduğu günlerden geçmemize karşın mevcut risklerinde devam ettiğini unutmamak gerekiyor. Petrol fiyatlarındaki yükseliş beklentisi korunurken, bu artışın enflasyon üzerinde de baskı kurduğu dolayısıyla enflasyonda “geçici” değil “kalıcı” bir yükseliş beklentisi hala mevcut. Bu riskler devam ederken risk iştahı üzerinde de baskı kurduğu için zaman zaman endekslerde alımların yerini satışlar alabiliyor. Aslında ana resimde kararsız seyirlerin devam ettiğini söylemek mümkün. Bu hafta içinde ABD’de teknoloji devlerinden açıklanacak bilançolar ön planda olacaktır. Apple, Amazon, Microsoft, Facebook gibi şirketlerin karları ABD endekslerinin seyri açısından takip edilebilir.

Haberin Devamı

Bilançolar dışında hafta içerisinde ABD’de üçüncü çeyrek Gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyüme verisi açıklanacak. Veri ilk okuma olması sebebiyle fiyatlar üzerinde ciddi bir oynaklık yaratmayabilir. Bir diğer önemli veriyse ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yakından izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi olarak bulunuyor. Özellikle cuma günü açıklanacak olan bu verinin enflasyonla ilgili olması sebebiyle piyasalar tarafından nasıl yorumlanacağı önemli olacaktır. ABD’de bu hafta Fed üyeleri sessizliğini korumak isteyebilir çünkü önümüzdeki hafta 3 Kasım Çarşamba günü Türkiye saati ile 21:00’da Fed faiz kararını açıklayacak.

Karar öncesi son hafta olması sebebiyle bu hafta Fed tarafı sakin kalacaktır. Tabii cuma günkü veriyi göreceği için toplantı açısından da kritik olacağını ifade etmek isterim. Avrupa’da ise bu hafta Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Karara dair bir sürpriz beklenmiyor. Ancak İngiltere Merkez Bankasından (ECB) faiz artışı sinyali gelirken, Fed’in de varlık alım programında azaltıma gideceğine dair beklentiler konuşulurken, ECB’nin bu beklentiler karşısında nasıl mesajlar vereceği piyasaların seyrini belirleyebilir.

Haberin Devamı

Yurt içi piyasalar içinde gündem perşembe günkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyon raporu olacaktır. Bu yılın son enflasyon raporu olması sebebiyle biraz kritik. En son temmuz ayında yayınlanan raporda, Merkez bu yıl için enflasyon tahminini yüzde 12,2'den yüzde 14,1'e ve 2022 yılı içinse yüzde 7,5'ten yüzde 7,8'e yukarı yönde revize etmişti. Merkezden gelecek açıklamalar iç piyasanın seyrini etkileyebilir. 29 Ekim Cuma günü Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla 28 Ekim günü yarım gün, 29 Ekim günü tam gün iç piyasa kapalı olacak. Haftanın sonuna doğru artık tatil rehaveti nedeniyle piyasalarda işlem hacminde bir zayıflama görülebilir.

Borsa İstanbul için haftanın sonlarına doğru tatil olmasına karşın ilk günler hareketli geçecek gibi gözüküyor. Türkiye’de de bilanço sezonu geçtiğimiz hafta itibariyle başladı ve bu hafta açıklanacak önemli şirket karları bulunuyor. Hafta içerisinde hisse bazlı ayrışmalar görülebilir. BIST100 endeksi 06 Ekim tarihinde 1.371 puandan destek alarak yükselişini sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta endekste alımların daha da hızlandığı görüldü. Cuma günkü kapanışı 1.479 puandan gerçekleşti. Kritik seviyelerdeyiz.

Geçtiğimiz aylarda 1.480 üzerine doğru sınırlı tepkiler izlenmesine karşın sonrasında yerini satışlara bırakmıştı. Bu hafta BIST100 endeksi 1.480 seviyesinin üzerinde güçlü seyirler oluşturabilirse bu durumda yükselişini 1.500 puan ve üzerine doğru devam ettirebilir. Endekste 1.500 puan üzerini en son mart ayında görmüştük. Yılın sonlarına yaklaşırken borsanın yeniden bu seviyenin üzerine doğru yükselmesi, iştahın artması açısından önemli olabilir. Ancak teknik olarak bu beklenti içerisinde olunmasına karşın temel olarak bunu destekleyecek gelişmelere de ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Yılın son iki ayı için hala küresel borsalarda yüzde 8-10’luk bir düzeltme hareketi bekleniyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde S&P 500 endeksi bu açıdan endişelendirmişti ancak yeniden 50 günlük ortalamasının üzerine yükselerek, bu ihtimalin biraz ötelenmesini sağladı. ABD’de S&P 500 endeksinin bu açıdan yakından izlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Olası S&P 500 ‘ün 50 günlüğünün altına doğru bir eğimi, küresel borsalarda satışları tetikleyebileceği gibi bizim borsaya da olumsuz sirayet edebilir.

Bu hafta için BIST 100 endeksinde 1480 üzeri seyirlerde 1510-1520 direnç aralığı takip edilebilir. Olası bu belirtilen direnç aralığına doğru bir seyir görülürse ancak aşılamazsa, kar satışları izlenebilir. Endeksin bu direnç aralığını aşamaması demek bu yükselişinde bir tepki yükselişi olduğu yorumunu getirir. Böyle bir senaryoda yatırımcıların temkinli yaklaşmasını öneririm. Geri çekilmelerde 50 günlük ortalaması 1428 seviyesine denk geliyor. 1440 desteğinden sonra 1428 desteği izlenebilir. Bu desteklerinde altına doğru bir eğim teknik görünümün bozulmaya başladığını gösterir. Bu hafta endekste ağırlığı yüksek olan şirketlerden güçlü karlar gelirse, geri çekilmelerden ziyade alımların biraz daha hız kazanması beklenebilir. Ana resimde kısa vadede olumlu seyir korunuyor ama olası bir açıklama veya küresel taraftaki bir satış, işleri değiştirebilir.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.089 Değişim: 0,09% Hacim : 27.179 Mio.TL Son veri saati : 11:03
Düşük 9.086 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3639 Değişim: 0,14%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9497 Değişim: -0,33%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,67 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.