Paylaş
Nisan ayı enflasyon rakamları piyasa tahminlerinin üzerinde bir görünüm sergiledi. Bir önceki aya göre enflasyon rakamı %1.50 olan piyasa tahmininin üzerinde gelerek %1.87 olarak açıklandı. Gelen veri 2017 yılı ekim ayından bu yana görülen en yüksek artış oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yıllık enflasyon ise %10.85 oranında bir artış kaydetti.
Çekirdek enflasyon tarafında bozulma sürüyor
Çekirdek enflasyon tahmini ise nisan ayı için %11.53 iken, gelen veri ise %12.24 seviyesinde oluştu. Çekirdek enflasyon hesaplamasında; Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç tutulurken aslında müdahalenin yapılamayacağı sektörleri dışarda bırakıyor. Fakat görülüyor ki enflasyon bunlara rağmen, maliyet unsurunun etkisi ile yükselmeye devam etmekte. Öyle ki, enerji fiyatlarında yaşanan artış, benzin fiyatlarında yapılan zamların etkisi çekirdek enflasyon konusunda görülmüyor. Buna ek olarak altın fiyatları da nisan ayında yukarı yönlü eğilimini sürdürmüş ve rekor seviyeler görmüştü. Bu nedenle piyasanın hâkim olamayacağı sektörler dışarda tutulmasına karşın çekirdek enflasyon tarafında yaşanan yükseliş aslında yurt içi piyasaların katlandığı maliyet unsurunu göz önüne çıkarıyor.
Giyim ve ayakkabı aylık enflasyona en yüksek katkıyı yaratan grup oldu
Giyim ve ayakkabı grubu aylık bazda %10.40 oranında artış ile en yüksek katkıyı sağlayan etken oldu. Puan bazında 0.75 şeklinde katkı sağlayan grubu, ulaştırma takip ederken artışın %3.54 oranında olduğu görülüyor. Aslında ulaştırma sektöründeki artış giyim ve ayakkabıya nazaran az olmasına karşın sepet içerisindeki %17.47 oranındaki payı ile aslında enflasyona en yüksek katkıyı sağlayan ikinci grup olmasını sağladı. Ulaşım sektöründe hem artan enerji fiyatları hem de yaz döneminin başlamasının etkisi ile artan tur fiyatlarının etkili olduğu söylenebilir. Bu durum en çok artış yaşayan maddeler tablosunda da görülüyor.
Gıda enflasyonu nisan ayında negatif
Gıda ve alkolsüz içecekler grubu %0.21 düşüş ile aylık enflasyonu aşağıya çeken grup oldu. Mevsimsellik etkiler ile gıda fiyatlarında yaşanan düşüşler ürün bazında da net bir şekilde görülmekte.
Sonuç olarak kur cephesinde yaşanan artışın yanı sıra enerji fiyatlarında yaşanan yükselişin etkisi ile maliyet kaynaklı enflasyon sürüyor. Bu durum ÜFE içerisinde de görülürken, bir süre daha artan maliyetleri konuşmaya devam edebiliriz. Seçim sürecinde olmamız ve yaşanılan belirsizliğin yanında kurun yeniden rekor seviyeleri test ediyor olması üretici üzerinde baskı kurmaya devam edecek. Geçen senenin mayıs ayı dönemindeki enflasyon negatif seviyelerde. Bu nedenle gelecek ay alacağımız enflasyon rakamında baz etkisinden ötürü yükselişin daha sınırlı kalmasını bekleyebiliriz.
Veri sonrasında TL varlıklardaki negatif ayrışma sürdü. Dolar/TL kuru 4.2145 ile rekorunu tazeledi. BİST100 endeksi 104734 seviyesinden 104124 seviyesine kadar geriledi. EURTRY kuru ise 5 TL çevresindeki seyrine devam ederken veri sonrasında 5.0534 seviyesine kadar hızlı bir tepki yaptı. Anlık olarak yaşanan sert yükselişinin ardından aşağı yönlü geri çekilmelerin oluştuğu gözlemleniyor.
Merkezin bu ay içerisinde bir toplantısı yok ve bir sonraki toplantısı ise mayıs ayı enflasyon verisi sonrasında yapılacak. Şayet gelecek ay da hem çekirdek hem manşet enflasyon tarafındaki yukarı yönlü eğilim korunursa bu durumda merkez faiz konusunda yeniden değerlendirmek isteyebilir.
Paylaş