Japonya hükümeti elindeki tüm kartları masaya bıraktı

Japonya’da Başbakan S. Abe’nin seçimler sonrasında yeni ekonomik paketinin olacağını ve bunun Ağustos ayında açıklayacaklarını belirtmesinin ardından Yen değer kaybetmeye başlamıştı.

Haberin Devamı

 

Bu açıklamalar sonrasında medyada paketin tutarına yönelik çıkan haberler ile birlikte USD/JPY paritesi de bu durumdan faydalanarak 106.30 seviyesine kadar tırmandı. Diğer yandan Hükümet’in yanı sıra Japonya Merkez Bankası (BoJ) cephesinden de bir ek teşvik beklentisi bulunuyordu buda Yen’deki kayıpların artmasına neden oldu. Fakat öncelikle 28-29 Temmuz tarihinde BoJ’dan, 2 Ağustos tarihinde ise Japonya hükümetinden beklentilerin altında gelen teşvik adımlarıyla birlikte Yen kayıplarını toparladı. Gelen bu adımlarla birlikte USD/JPY paritesi 101.45 seviyesine kadar geriledi ve Japonya’dan gelen bu teşvik adımı metallere de pozitif yansıdı. Ons Altın ve gümüş bu durumdan faydalanarak Dolar karşısında değer kazandılar. Birkaç gün sonrasında Japonya hükümetindeki bazı yetkililerden Merkez Bankasının güvenlik duvarının korunması gerektiğine ve Bankanın ekonomiyi desteklemesi adına işbirliği içerisinde olduklarına dair mesajlar alıyorduk. Bu durumdan çıkarılacak soru şu ki gelen bu işbirlikçiyiz mesajlarına karşılık Eylül ayında BoJ’dan bir teşvik adımı gelebilir mi? Baskı hissetmediğine dair açıklamalarda bulunan banka için Hükümetin etkisini Eylül ayında görmek daha doğru olabilir.

Haberin Devamı

Ekonomi paketi sonrasında Yen tahvilleri günün yıldızı oldu

Ekonomi paketi sonrasında piyasalarda oluşan güvenli liman algısıyla birlikte Japon tahvil talebinin arttığını izledik. Artan talep ile birlikte aşağıdaki 10 yıllık tahvil grafiğine baktığımızda fiyatların Brexit öncesi görülen seviyelerin altına geldiğini izliyoruz. Tahvil fiyatında yaşanan düşüşe bağlı olarak, tahvile olan talebin piyasaya çıkış sürecinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını söyleyebiliriz. Fakat geçen hafta ABD’den iyi gelen tarım dışı istihdam verisi sonrasında küresel piyasalarda Doların güç kazandığını izledik. Ancak geçtiğimiz hafta içerisinde ABD Dolarında yaşanan bu güçlü duruşu destekleyecek bir veri akışı olmadı ve ABD doları güçlü seyrini koruyamadı. Bunun sonucunda emtialarda ve gelişmekte olan para birimlerinde tekrar güçlü seyirler gözlendi. Halen daha Doların zayıf seyrinin Japon tahvillerine olan talebi canlı tuttuğunu görüyoruz.

Haberin Devamı

Japonya 10 yıllık tahvil fiyat grafiği

z

Japon Ekonomisinde büyümede sert düşüş

Genel olarak parite için yorum yapacak olursak, önümüzdeki hafta hem Japonya tarafında hem de ABD kanadında veri takvimi bir hayli yoğun. Haftanın ilk işlem gününde Asya saatleri içerisinde Japonya’dan ikinci çeyrek dönemine ait ekonomik büyüme rakamlarını aldık. Çeyreklik bazda büyüme %0.0 seviyesinde oluştu ve bir önceki çeyreğe göre değişiklik göstermedi. Başka bir ifadeyle Japon ekonomisi ilk çeyrekten sonra ikinci çeyrekte durmuş görünüyor. Bir önceki yılın aynı dönemine göre incelediğimizde çok daha ilginç ve vahim bir tablo ile karşılaşıyoruz. Bir önceki çeyrekte yıllık %2 olan büyüme hızının, ikinci çeyrekte yıllık olarak %0.2 hızına düştüğünü görmekteyiz. Japon ekonomisinin son dönemlerde ciddi anlamda yavaşladığı ortada. Ancak bu %2’lerden %0.2’ye yaşanan bu düşüşte baz etkisinin büyük önemi olduğunu söylemek mümkün. Çünkü Japon ekonomisi 2015 yılı ilk çeyrek dönemde %4.5 gibi sert bir büyüme göstermişti. Bu baz etkisi büyüme verisinin hesaplamadan çıkması yıllık bazda %0.2 gibi düşük rakamlara gerilemesine yol açmış durumda.

Haberin Devamı

İkinci çeyrekte büyüme bakımından çok da olumlu bir tablo koymayan Japonya için üçüncü çeyrek rakamı daha önemli olacak. Nedeni ise yapılan teşviklerin ve özellikle son ekonomi paketinin büyümeye %1.2-1.3 oranında katkı sunması bekleniyor. ABD cephesinde ise Temmuz ayını yansıtan tüketici enflasyonu ve 26-27 Temmuz tarihine ait FOMC toplantı tutanakları takip edilecek.  Geçtiğimiz hafta Cuma günü kötü gelen ABD verileri paritenin aşağı yönlü bir seyir izlemesine neden olurken, bu hafta ki verilerin yine ABD Dolarını destekler nitelikte olmaması halinde Yen bu durumdan nasibini alabilir ve dolara karşı değer kazançları elde edebilir.

Kalıcı bir yukarı trend için 105 seviyesi geçilmeli

Haberin Devamı

USD/JPY paritesi teknik açıdan haftalık periyotta ele aldığımızda, 102.40 halen daha önemli bir direnç seviyesi. Paritedeki yükselişlerde öncelikle bu seviye takip edilebilir. Bu seviye üzerinde tutunmakta başarılı seyirler izler isek, o zaman 103.95/105.00 bant aralığından bahsedebiliriz. Ama kalıcı bir yükseliş için bu hafta ABD verilerinin seyri önemli. Bu nedenle paritede yaşanacak geri çekilmelerde 100.90 / 99.00 destek bölgesi olarak izlenebilir.

USDJPY Grafiği, Haftalık 

 

Yazarın Tüm Yazıları