2016 yılı tamamlanırken Japon Yeni için beklentiler ne olmalı?

01.11.2016
Aylin CEVİZCİ
2015 Aralık ayında 8 yıl aradan sonra ilk kez faiz artışına giden Fed’in askine Japonya Merkez Bankası da 2016 yılının daha ilk ayında negatif faiz oranını seçerek faiz indirime gitti. Hali hazırda devam etmekte olan gevşeme politikalarına bu şekilde bir yenisi daha eklenmiş oldu.

Yıl ortalarına doğru gelirken ise Japonya Başkanı S.Abe’nin satış vergilerini 2,5 yıl ertelemesiyle birlikte Yen bu durumdan nemalanarak yeniden Dolar karşısında değer kazandı. Yalnızca bu değil, Temmuz ayında yapılan seçimle yeniden koltuğa oturan S.Abe’nin kendi partisinin mecliste koltuk sayısının üçte ikisine sahip olmasıyla birlikte anayasada değişiklik hakkına sahip olunca ‘Abenomics’ için kollar sıvanmaya başladı. Piyasada 27 Trilyon Yen olarak beklenen ekonomi paketi beklentilerin aksine daha düşük seviyelerde gelince Japon Yeni yine bu durumu fırsat bilerek Dolar karşısındaki kazançlarını sürdürdü. Bir de hazırlanan bu programın ekonomik büyümeye katkı sunacağı da değerlendirilince Yen, Abe’nin ekonomi paketi karşısında kendini korumuş oldu. Yıl ortasında bir de İngiltere referandumunda ‘Brexit’ kararını almamız piyasalarda Yen, Altın gibi güvenli limanlara olan ilgiyi arttırdı. Kronolojik bir şekilde sıraladığımız bu gelişmelerden sonra Japonya Merkez Bankasına (BoJ) tekrardan dönmek istiyorum. 

Haberin Devamı

Hemen hemen her BoJ toplantısı öncesinde piyasalarda bankadan ek bir parasal gevşeme adımına dair beklentiler oluşuyor. Fakat banka halen daha ek bir adım için hazır değil. Devam etmekte olan tahvil alım programına ek olarak birde politika faizinin negatif seviyelere çekilmesi bile, enflasyonun %2 hedefine doğru tam anlamıyla bir kıpırdanma yaratmış değil. Hele ki Temmuz ayında ETF alımlarının değerinin arttırılması ve Eylül ayında getiri eğrisi kontrolünü eline almaya kalkan Banka için bu adımların etkilerini görmek için henüz erken. Bu sabah ise yıl bitmeden son iki toplantıdan biri olan Kasım ayının kararını aldık. Bu ayda parasal gevşemeden ziyade enflasyon hedefi için belirledikleri süreye yaklaştıklarını ve halen daha ilerleme kaydedemediklerini gören banka bunu bir yıl öteleyerek zamanlama değişikliğini seçtiler. %2 enflasyon hedefi için 2018 mali yılı belirlenmiş oldu. Peki bu süreçte bizleri neler bekliyor kısaca değinelim.

Haberin Devamı

Öncelikle yarın akşam Fed FOMC toplantısının kararını almış olacağız. Faiz kararında bir değişiklik beklenmese de anketlerde %16.1 oranında bir ihtimal mevcut. Yarınki toplantıda 25 baz puan bir artırım olursa bu cidden sürpriz olur ve o zaman ısrarlı bir şekilde yükselmek istemeyen USD/JPY paritesinin 107.00 seviyelerine doğru yükselmesine yardımcı olur. Kararda değişiklik olmaz ise, toplantı metni bize Aralık ayı için bir sinyal verecek mi ve özellikle de tonlama nasıl olacak bunu takip edeceğiz. Zaten şuanda piyasada %71 oranında Aralık ayına yönelik faiz artırım ihtimali var. Dolayısıyla bu süreci değiştirecek olası bir durum ya ABD ekonomisinin kötüye gitmesi ya da 8 Kasım seçim sonuçlarının farklı bir yol izlemesi. Böyle bir dönemden geçiyorken strateji ne olmalı onlardan bahsedelim.
Önümüzdeki dönemde gerçekleşecek olaylara yönelik senaryolar halinde maddeleyecek olursak,

•    FOMC toplantısında bir karar değişikliği olmaz ve Fed şahin bir dil ile karşımıza çıkarsa ayrıca seçimlerden sürpriz bir sonuç çıkmaz ise aralık ayı toplantısına kadar güçlü dolar senaryosu devam edeceğini ve bununda parite üzerinde yukarı yönlü baskılar yaratacağı düşünülebilir.

•    Geçtiğimiz hafta Cuma günü Başkanlık seçimi için aday olan H.Clinton’a yönelik soruşturmanın yeniden açılması piyasada Dolar satışına neden olmuştu. Bu nedenle Clinton’un seçilmesi ABD açısından olumlu bir gelişme olarak yorumlanabilir. Bu durum Fed’in aralık toplantısındaki faiz artırım beklentilerini güçlendirebilir.

•    İkinci olarak faiz artışı fiyatlanırken bu süreç zarfında ABD verileri önemli ve paritede aşırı oynaklığa karşı Japon cephesinden gelen açıklamalar önemli olacak. Bu bağlamda parasal gevşeme konusunda kapısı halen daha açık olan BoJ için enflasyon hedefini de göz önünde bulundurarak ek bir adım atmasına dair piyasada beklentiler oluşursa buda Yen’in yıl sonuna doğru kayıplarını arttırmasına neden olabilir.

Haberin Devamı

•    Son olarak, ABD seçimlerinden Trump’ın galip gelmesi durumunda ise Fed belirsizlik ortamından dolayı faiz artırımını erteleyebilir. Bu durum ABD dolarında gevşemeye neden olabilir ve paritede aşağı yönlü seyirlerin etkili olması gündeme gelebilir.

Teknik olarak ele aldığımızda ise, USD/JPY paritesinde 100.00-102.95 bant aralığı destek bölgesi olarak değerlendirebilecek seviyeler. Fakat paritede yön kısa vadede yukarı yönlü ve halen daha gitmek için alanı var. Dolayısıyla yukarıda 105.60-107.30 bölgesi direnç aralığı olarak değerlendirilebilir.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.975 Değişim: 1,91% Hacim : 42.322 Mio.TL Son veri saati : 12:46
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3295 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0222 Değişim: -0,28%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.283,33 Değişim: 0,25%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.286,20
Açılış: 2.277,54
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.