Paylaş
Yellen bekleneni yaptı…
Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü
Fed’in bir sonraki başkanı olması beklenen ve görüşlerini ilk kez dün sesli olarak ifade eden Janet Yellen etkisi dün borsaları pozitif yönde havalandırdı. Gerçi müstakbel başkanın dün yapacağı konuşmaya ilişkin sunum önceki akşam internet sitesinde yer almış ve ABD borsaları bu durumu pozitif yönde fiyatlandırmıştı ama gerek Avrupa borsaları gerekse de Borsa İstanbul bu gelişmeyi görmemiş ancak dün fiyatlara yansıtabilmişti. Janet Yellen’ın güvercin tavrı ve varlık alımlarının devam ettirilmesinden yana olan tutumunun biliniyor olması nedeniyle esasında dün söylemiş olduğu “ekonomik toparlanmayı desteklemek ve para politikasından çok erken çıkış yapılmaması için çalışılacağı, çıkış için tarih verilemeyeceği” laflarını çok önemli görmüyorum.
Çünkü, i) Yellen’ın bu tavrı biliniyor ve söylediklerinde yeni bir şey yok, ii) Fed üyeleri varlık alımlarının geldiği boyuttan endişeleniyor. Elbette bu açıklamalar, önümüzdeki dönemde yer alan Noel tatili ve bütçe görüşmeleri öncesinde politikacıların biraz daha esnek olabileceği ve işlem hacminin düşeceği beklentileri gözönünde bulundurularak borsalara kısa bir süre rahatlama getirecektir ama bu rahatlığın uzun soluklu olmasını beklemiyorum. Her ne kadar Yellen parasal genişlemenin faydasının maliyetinden daha fazla olduğunu iddia etse de, piyasalardaki endişeyi gidermesi bakımından kısmen katılıyor ama reel ekonomiye katkısının söylediği kadar olmadığını düşünüyorum. 2008 krizinden bu yana her ne kadar ABD ekonomisi toparlanma ve ilerleme kaydetmiş olsa da, piyasaya sürülen paranın reel ekonomiden çok borsalara gitmesi ve bu kapsamda kriz sonrasında 670 puanlara kadar düşen S&P 500 endeksini neredeyse üç katı seviyede olarak 1.800’lere yükseltmesi esasında üzerinde düşünülmesi gereken bir konu.
Gördüğüm kadarıyla müstakbel başkan da kendine, işsizlik ve enflasyon çıpası koyarak varlık alımlarını devam ettirme yoluna gidecektir ama her iki çıpayı aynı anda hedeflenen %6,5 ve %2,5 hedeflerine yakınlaştırmak şu aşamadan sonra hiç de kolay olmayacaktır. Ayrıca, zaman olarak da, nereden bakılsa, bir iki yıldan önce bu hedeflere ulaşılabilmesini oldukça güç görüyorum. Bu nedenlerle Yellen, her iki konuda ısrarcı davranırsa ve Fed üyeleri de buna prim verirse, 2014 yılında varlık alımlarında azaltım beklememek gerekecektir. Fakat şahsi kanaatim, Yellen istemese dahi, varlık alımları devam ettirildikçe Fed içerisinde aykırı sesler daha fazla ve yüksek sesle ifade edileceğinden herşey Yellen’ın istediği gibi olamayacağıdır. Bu kapsamda, Aralık ayındaki Fed toplantısında varlık alımlarının azaltımı görüşülse dahi, ilk azaltım için Aralık ayının pas geçileceğini düşünüyorum. 2014 Mart ayı tahminini ise, gelecek makro verilere bağlı olarak şekilleneceğini öngörüyorum.
77.000 görülse dahi uzun vadede yönün aşağı olduğunu öngörüyorum…
Tüm bunlar kapsamında, gösterge endeksteki alımların devamı kısa vadede 77.000’e kadar sürebilir ama gerek dün bırakılan “gap”, gerekse 10 Eylül tarihli 69.689 puandaki gap’in 2014 boyunca yükselişini sürdürmesini beklediğim kurlar ve %7’nin altına inmesi çok olası görmediğim faizlere de bağlı olarak doldurulacağını tahmin ediyorum.
Kur ve faizlerdeki bu beklentilerim sebebiyle ilk dokuz ayı bankalar hariç %5,2 net kar artışıyla tamamlayan Borsa şirketlerinin ilerleyen çeyreklerde de faaliyet dışı zararlarının artmasını muhtemel buluyorum.
Bu nedenle de, yatırımcıların net borç pozisyonu ekside ve ihracatı zayıf olan şirketlere biraz daha şüpheyle yaklaşmasını tavsiye ediyorum.
Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
-
Şirket haberleri:
AKSA (Hisseye beklediğim etki: “Daha önce bilindiği için Nötr”): Ak-Tops Tekstil Sanayi Anonim Şirketi`ni külliyen devir almak suretiyle bu şirketle birleşme işlemleri çerçevesinde SPK ve EPDK’ya izin başvurusunda bulunuldu.
AEFES (Hisseye beklediğim etki: “Dün fiyatlandırıldığı için Nötr”): Artan kanuni düzenlemeler ve %60’a düşen KKO nedeniyle Şirket, Moskova`daki bira ve malt üretim faaliyetlerinin 1 Ocak 2014 itibarıyla durdurulmasına ve Moskova`daki bira üretim faaliyetlerinin %100 iştiraki Efes Breweries International N.V.`nin Rusya`nın diğer bölgelerindeki üretim tesislerine kaydırılmasına karar verdi.
ANACM (Hisseye beklediğim etki: “Nötr”): EBRD`nin AC Glass Invest B.V.`deki %40 payının opsiyon sözleşmesi uyarınca 10.654.287,13 avro bedelle bağlı ortaklığı Balsand B.V. tarafından satın alınmasına karar verildi.
AYGAZ, PTOFS (Hisseye beklediğim etki: “Dün fiyatlandırıldığı için Nötr”): EPDK, uydu denetimine girmeyen Total, Shell, BP, Petrol Ofisi ve Parkoil gibi şirketlere 659,8 milyon TL idari para cezası kesti ve Aygaz, Milangaz ve İpragaz`ın da bulunduğu 16 LPG şirketinin depolama lisansı iptal edildi. (Sabah)
BIMAS, GOZDE (Hisseye beklediğim etki: “Dün fiyatlandırıldığı için Nötr”): Şirketler, Ziylan Grubu bünyesindeki Ziylan Mağazacılık ve Pazarlama A.Ş., Polaris Pazarlama ve Mümessillik A.Ş. ve Uğur İç ve Dış Ticaret A.Ş.`nin %11,50’er oranındaki hisselerini toplam toplamda 105.441.200 TL ön ödeme ile satın almak üzere anlaşma imzaladı.
TCELL (Hisseye beklediğim etki: “sınırlı Pozitif”): Mahkeme, TMSF`nin şirket aleyhine açtığı 131,9 milyon TL tutarındaki davada taraf sıfatı bulunmadığı gerekçesiyle davanın usul yönünden reddine karar verdi.
Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TÜİK, Ağustos ayı işsizlik oranını açıklayacak
11:00 – (Türkiye) Ekim ayı bütçe dengesi açıklanacak (Maliye)
11:00 – (İtalya) Eylül ayı dış ticaret dengesi yayınlanacak
12:00 – (İtalya) Eylül ayı cari işlemler dengesi yayınlanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) 3.çeyrek GSYH açıklanacak (öncü)
12:00 – (Euro Bölgesi) Ekim ayı TÜFE açıklanacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Kasım ayı beklenti anketini açıklayacak
15:30 – (ABD) Kasım ayı New York FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 5,5)
16:15 – (ABD) Ekim ayı KKO ve sanayi üretimi açıklanacak (Beklenti: Sanayi Üretimi 0,1%; KKO 78,3%)
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır
Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz
Paylaş