Tutanaklar, bir bardak soğuk su iç dedi...

Dün global piyasalar ABD’de yayınlanacak FED’in Temmuz ayı toplantı tutanaklarına odaklanmıştı

Haberin Devamı

Tutanaklar, bir bardak soğuk su iç dedi…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Dün global piyasalar ABD’de yayınlanacak FED’in Temmuz ayı toplantı tutanaklarına odaklanmıştı ve piyasalardaki hareketler de ağırlıklı olarak bu beklentiyle yön buldu. Her ne kadar tutanaklar açıklandığında Avrupa piyasaları kapalı idiyse de, para piyasaları ve emtialar bu haberin ilk etkilerini fiyatlarda yansıttı.

Bu kapsamda, ABD Merkez Bankası’nın Temmuz ayı toplantı tutanakları, Fed yetkililerinin aylık 85 milyar dolarlık tahvil satın alma programının bu yıl sonlandırılmasına destek verdiğini ancak kesin tarih konusunda uzlaşamadığını gösterdi. Tutanaklara göre, tahvil satın alma programını sonlandırmak için yılsonuna kadar ekonomik gelişmeler takip edilecek. Burada önemli olan nokta, üyeler varlık alımlarının azaltılmasının tarihi konusunda anlaşamamış olsa da, genel uzlaşının bu işleme yılsonundan önce başlanacağı yönünde olmasıdır.

Tutanakların açıklanmasının ardından ABD borsaları ve emtialar bir ara pozitif tepki vermiş olsa da, daha sonrasında fiyatlandırmalara giren “yılsonundan önce varlık alımlarının azaltılmasına başlanacak uzlaşısı” bu görüntüyü tersine çevirdi. Gerek tutanakların ardından gerekse sabah itibarıyla TL’nin diğer pariteler karşısında değer kaybını sürdürmesi, Borsa İstanbul’un bugüne de ekside başlayacağının, önümüzdeki günlerde yeni direnç seviyesinin 70.000 olacağının sinyallerini güçlü bir şekilde veriyor.

Yeni ekonomik düzene ayak uyduramayan ülke borsalarında düşüşün boyutu artar…

Son haftalarda Hindistan, Endonezya, Brezilya gibi gelişmekte olan ülke para birimlerinde yoğunlaşan değer kayıpları, dış borçlanma ihtiyacı yüksek ve cari açık riski taşıyan Türkiye’nin de global gelişmelerden nasibini alacağını gösteriyor. Geçmiş üç dört yıllık periyotta global likidite genişlemesinden ziyadesiyle faydalanan gelişmekte olan ülkelerin, FED etkisine bağlı olarak 2014 yılında yaşanacak varlık alımlarının durdurulmasına kendisini hızla hazırlaması kaçınılmaz bir gereklilik olup, bu yeni düzene ayak uyduramayan ülkelerde hisse senedi borsalarının ciddi kayıplara uğraması mümkün görünmektedir.

Türkiye’nin bu global ekonomik düzen içerisinde yeni pozisyon alması elde edilen kazanımların kaybedilmemesi anlamında önem arz etmesinin yanı sıra BİST’in sadece bu gelişmeden değil, önümüzdeki dönemde bölgesel politik gelişmeler ve PKK ile sürdürülen görüşmelerden de etkileneceği de unutulmamalıdır.

70.000 yeni direnç seviyesi olacak…

Bu doğrultuda, daha önceki yazılarımda da belirttiğim üzere, gelinen aşamada borsadaki hareketlerin 1 ileri 2 geri şeklinde devam edeceğini tahmin ediyor, orta vadeli hisse azaltımını daha uygun görüyorum. Şayet BİST-100 endeksi kendini 70.000 seviyesinin üzerine atabilirse, kısa vadeli trade için (ki küçük yatırımcı için çok tavsiye edebileceğim bir hareket tarzı değil) maliyet düşürücü hareketler düşünülebilir. Bu doğrultuda, bu saatten sonra 70.000 seviyesinin direnç olarak önümüze geleceğini öngörüyor, yıl sonu endeks hedefim olan 65.000 – 70.000 aralığı tahminimi ise şimdilik korumaya devam ediyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
CCOLA, ENKAI

Seans Sonrasında Açıklanan Bilançolar:
CCOLA, CIMSA, ENKAI, PIMAS, YUNSA

Günlük piyasa takvimi:
09:58 – (Fransa) Ağustos ayı imalat sektörü PMI (flaş) açıklanacak
10:28 – (Almanya) Ağustos ayı imalat sektörü PMI (flaş) açıklanacak
10:58 – (Euro Bölgesi) Ağustos ayı imalat sektörü PMI (flaş) açıklanacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 329.000)
15:58 – (ABD) Ağustos ayı imalat sektörü PMI (flaş) açıklanacak (Beklenti: 53,5)
16:00 – (ABD) Haziran ayı FHFA konut fiyat endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,6%)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı öncü göstergeler endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,5%)
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Tüm Yazıları