Toz bulutu dağılmadan sakın ha!

Bütçe konusunda restleşme devam ediyor…

Haberin Devamı

Bütçe konusunda restleşme devam ediyor…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


ABD öznelindeki gelişmeler yurtdışı piyasalara yön vermeye dün de devam etti. Bu kapsamda, Obama’nın sağlık reformuna karşı olan Cumhuriyetçilere karşı, Obama da, “ben görevde olduğum sürece bu reform sosyal güvencesi olmayan 40 milyon ABD’li için yürürlükte kalacak” söylemiyle reste restle karşılık vermeye devam ediyor ve bu gidişat borç tavanı ve bütçe görüşmelerini bir süre daha kilitleyerek, önümüzdeki günlerde piyasalarda baskı oluşturmaya devam edecek gibi görünüyor.

Makro veriler borsalarda beklendiği şekilde fiyatlandırılmayabilir…

Gelelim yayınlanmakta olan makro ekonomik verilere. Son bir iki haftadır ABD’de yayınlanan verilerin gittikçe karışık gelmeye başladığını görüyoruz. Özellikle 1 Ekim tarihi yaklaştıkça, özel sektörün önünü görme bağlamında bekleme moduna geçmesi, bir süre daha en azından Eylül ayı verilerine yönelik çok da umutlu olmamayı gerektiriyor.

Verilerin zayıf gelmesi, varlık alımlarını azaltmayı verilere endeksleyen Fed’in elini güçlendiriyor ve/veya yatırımcıların bunu pozitif fiyatlandırma yoluna gideceği şeklinde beklenti yaratıyor olsa da, diğer yandan Fed’de kredibilite sorununu gündeme getirdiği gibi bölgesel Fed başkanlarından daha fazla aykırı sözler duymamıza da neden oluyor. Her kafadan bir ses çıkıyor görüntüsüne neden olan bu durumun yanı sıra 2012 yılında başlatılan 3.niceliksel genişlemeden alınan faydanın minimum düzeyde olduğunun da ifade edilmesi veriler iyi de gelse kötü de gelse varlık alımlarını artırmaktan başka, yapısal şeyler yapılması gerekliliğini ortaya koyuyor. Şu an yapılmakta olan şeyin işleri yoluna koyuncaya kadar zaman kazanmaktan başka bir şey olmadığını ve “artık zamanın aleyhe işlemeye başladığını” düşünüyorum.

Gelecek haftanın gündemi, bu haftakinden pek farklı değil…

2008 Lehman iflasının üzerinden 5 yıl geçmiş olmasına karşılık Avrupa piyasalarının ABD’nin oldukça gerisinde kalması ve Bernanke’nin yolundan ilerlenmesine karşılık toparlanmaya dair çok fazla umut vermemesi varlık alımlarının azaltılması sürecine girileceği düşünülen 2014 yılında acaba yeni sorunlarla karşılaşılacak mıyız sorusunu gündeme getiriyor.

Yeni Basel kriterleri, zayıf istihdamın toplumsal hareketleri tetikleme ihtimali, varlık alımlarının azaltılması sürecinin gelişmekte olan ülkelerden para çıkışını hızlandırabilecek oluşu gibi unsurlar gelecek yıl görülecek başlıca sıkıntılar olarak bir kenarda duruyor. Daha kısa vadede ise, borç tavanı, bütçe sorunu, Fed aksiyonları, makro verilerin gidişatı, Suriye sorunu vs. Bu yoğun ve her an değişmekte olan gündem içerisinde piyasaların yönünü tahmin etmek hakikaten oldukça güç. Bu kapsamda, bakış açımızı daraltarak gelecek haftaya göz attığımızda, bu haftaki gündemin aynen gelecek hafta da korunacağının görüldüğünü söyleyebilirim.

Buna karşılık, zamanın ilerlemesine bağlı olarak ABD’de Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki söylemler sertleşebilir ve bu durum nispeten sakin geçirdiğimiz bu haftaya karşılık gelecek hafta biraz daha baskı oluşturabilir. ABD Hazine Bakanı’nın 17 Ekim’e kadar idare edecek nakdin olduğunu söylemesi çerçevesinde, zaman ilerledikçe piyasalarda volatilitenin artmasını bekliyorum. Bu nedenle de, borsalarda haftalık bazda dar bant hareketlerinden ziyade daha geniş bantlarda işlemler görülmesi muhtemel olacaktır. Bu nedenle, gelecek haftaya yönelik olarak bir bant vermeyi uygun görmüyorum.

Toz bulut dağılmaya yakın pozisyonlar yapılandırılabilir…

Peki borç tavanı ve bütçe sorunu aşılamaz mı? Sorunun politikacıların şahsi veya partilerinin menfaatinden kaynaklanıyor olması ve oy endişesi taşınması sebebiyle eninde sonunda bu görüşmeler olumlu şekilde nihayete ulaştırılacaktır ama o esnada elbette piyasalar her açıklamayı bir şekilde fiyatlandırmak isteyecektir. Burada yapılması gereken şey, hisse pozisyonunuz varsa portföydeki miktarına bakmak.

Şayet portföydeki ağırlığı çok yüksek değilse, bekleme moduna geçilebilir ve tüm bu toz duman ortadan kalktıktan sonra yada nispeten birşeyler belirginleşmeye başladığında pozisyon yapılandırması yapılabilir. Buna karşılık, şayet yüklü pozisyon taşınıyorsa, risk azaltımına gitmek ve ortalık sakinleştikten sonra durumu yeniden değerlendirerek artırıp / azaltmaya karar vermek daha uygun bir hareket tarzı olabilir. Tabi bunları yaparken satış seviyelerine dikkat etmekte fayda var. Destek dirençle ilgisi olmayan yerlerden alım satım yapmak ve/veya gün içi işlem yapmak faydadan çok zarar getirebilir.

Bu nedenle, günlük işlemlerden ziyade (hisse bazında çıkan haberlerin değerlendirilmek istenmesi haricinde) pozisyonları haftalık baza yaymak en azından kötünün iyisi olacaktır düşüncesindeyim. Ayrıca, hisse alımı yapılırken de seçici olmakta fayda var. Borsa çıkarken endeksle hareket eden banka ve/veya BİST-30 gibi hisseler tercih edilmelidir.

Ekonomilerin kötüye gittiği dönemlerde portföylerde mali açıdan güçlü, likit, temettü potansiyeli yüksek hisseleri bulundurmakta fayda var. Daha küçük ölçekteki, sermayesi sınırlı şirketlerin dalgalanmalara daha fazla açık oluşu nedeniyle bu hisseler ne yükselişlere ne de düşüşlere olması gerektiği gibi yanıt verir ve bu nedenle de bu tür hisselerden ve duyuma yönelik işlemlerden uzak durulmasında fayda olacaktır.

Bu konularda, hesabınızın bulunduğu aracı kurumların araştırma bölümlerinden her zaman destek alınması gerekmektedir. Her şeyi en iyi ben bilirim edasında olmak iyi bir şey olmadığı gibi (bu konuda her ne kadar başarısız olsak da), bire bir uygulanmasa bile en azından uzman kuruluşun düşüncesini almakta fayda vardır.

Bugün 75.150 doldurulabilir…

Bugün BİST -100 endeksinin güne yaptığı pozitif başlangıca karşılık 75.150 seviyesindeki boşluğu doldurmaya çalışması kuvvetle muhtemel görünüyor.

Haftanın son işlem gününde olmamız ve gündemin pozitif anlamda çok da elverişli olmaması nedeniyle bugün yeni pozisyon açılmasının uygun olmadığını düşünüyor ve BİST-100 endeksinin gün içinde 75.150 – 76.000 seviyesi arasında hareket etmesini bekliyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
TRCAS, TRKCM

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:
BJKAS (Hisseye beklenen etkisi: “sınırlı POZİTİF”): Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Beşiktaş`a olaylı Galatasaray derbisinin ardından 4 maç seyircisiz oynama cezası ve 70 bin TL para cezası verdi.

CARFA, CARFB (Hisseye beklenen etkisi: “NÖTR”): Sabancı Holding’in CARFA’da 10,36 TL birim fiyattan, CARFB’de 17,74 TL birim fiyattan yapacağı çağrı 1 Ekim 2013 tarihinde başlayacak ve 10 işgünü sürecek.

KCHOL (Hisseye beklenen etkisi: “NÖTR”): Koç Grubu’na ait RMK Marine şirketinin ihalesini kazandığı MİLGEM projesi ihalesi iptal oldu. (Basın)

PETKM (Hisseye beklenen etkisi: “NÖTR”): Şirket Genel Müdürü Korkut, STAR Rafinerisi ve STEP Enerji Santrali`nin devreye girmesi ile şirketin üretim maliyetlerinde ciddi verimliliğe ulaşacağını söyledi. (Cihan)

PRKME (Hisseye beklenen etkisi: “NÖTR”): Park Termik Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin aldığı temettü ödemesi kararı uyarınca Şirket, 6.082.872,95 TL tutarında temettü geliri elde edeceğini açıkladı. Şirkete ait Silopi asfaltit sahasında üretime geçici bir süreyle ara verildi. Asfaltit satışı 30.6.2013 tarihli mali tablolara göre toplam satış hasılatının %13`ünü oluşturuyor.

SAHOL (Hisseye beklenen etkisi: “NÖTR”): Sabancı Holding, Enerjisa’nın yapacağı 1.370.685.000 TL nakit sermaye artırımına payı nispetinde olarak 685.342.499 TL tutarla katılacak.

Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TÜİK/TCMB Eylül ayı tüketici güven endeksini açıklayacak
15:00 – (Almanya) Eylül ayı TÜFE (öncü) açıklanacak
15:30 – (ABD) Ağustos ayı kişisel gelir ve harcamalar verisi açıklanacak (Beklenti: Kişisel Gelirler 0,4%; Tüketici Harcamaları 0,3%)
16:55 – (ABD) Eylül ayı 2.dönem Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi açıklanacak (Beklenti: 78,0)
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Tüm Yazıları