TDİ`a rağmen pozitif olur mu?

Avrupa Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda…

Avrupa Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda…

Adem ÖZEN
Sermaye Piyasaları Uzmanı


Avrupa Merkez Bankası’nın beklentiler doğrultusunda faizleri değiştirmediği dün, Draghi’nin yaptığı konuşmada deflasyon risklerinin azalacağını savunması ve 2013 yılı büyüme tahminini %1,1’den %1,2’ye yükselterek ekonominin temkinli iyimser şekilde güç kazanacağı sinyallerini vermesi Euro’nun Dolar karşısında değer kazanarak 1,3850’lere yükselmesine neden oldu. Bu çerçevede, ABD’de yayınlanan fabrika siparişleri verisi beklentilerin altında kalsa da, Fed politikaları açısından önemli bir data olan işsizlik maaş başvurularının tahminlerden daha iyi gelmesi ise, S&P 500 endeksinin yeni bir tarihi zirve yapmasına yol açtı. Yurtdışı piyasalardaki bu pozitif havanın yanı sıra haftanın ilk iki gününde gösterge endeksteki güçlenme belirtilerinin verdiği destek 64.000 seviyesinin aşılmasını sağladı.

Tarım dışı istihdam kötü gelse dahi borsalarda etkisi aynı yönde olmayabilir…

Bugüne geldiğimizde, Almanya’daki sanayi üretimi ve ABD’deki tarım dışı istihdam verilerinin piyasalarda takip edileceğini söyleyebilirim. Hatırlanacağı üzere, Ocak – Şubat aylarında ABD’de olağanüstü kış koşullarının yaşanması bu dönemde açıklanan pek çok ekonomik verinin zayıf ve kötü gelmesinde etken olmuştu ve bu durum Çarşamba günkü Beige Book raporunda da ifade edilmişti. Bu doğrultuda, dün Atlanta Fed Başkanı Lockhart’ın “Şubat ayı istihdam rakamları zayıf gelse bile Fed tahvil alımlarını azaltma politikasına devam etmeli” ve New York Fed Başkanı Dudley’in “Kış döneminde gelen zayıf veriler tahvil alımını azaltmaktan vazgeçmek için yeterli değil” açıklamalarını bugünkü Şubat ayı tarım dışı istihdam verileri beklentilerden kötü gelse dahi, piyasalar tarafından çok da olumsuz algılanamayacaktır şeklinde değerlendiriyorum. Gerçi Ocak ayında 113.000 gelen tarım dışı istihdam verisinin Şubat ayında 150.000’e yükselebileceğini de muhtemel görüyorum ama  şayet Ocak datası aşağı yönde revize edilirse ve Şubat verisi de beklentinin altında kalırsa, bu durum özellikle eur/usd paritesindeki yükselişin devamına sebep olabileceği gibi gelişmekte olan ülke borsalarına kısa süreli girişlerin devamına bahane oluşturacaktır düşüncesindeyim. 

Kısa vadeli hareket bandı 63.179 – 65.185…

Endekste kısa vadeli toparlanma eğilimi 65.185 puana kadar yükselişi beraberinde getirebilir ama mevcut koşullarda bu seviyenin yukarı yönde aşılması daha zayıf bir olasılık olarak görünüyor. Bu nedenle, şayet önümüzdeki günlerde bu seviye test edilecek olursa, o dönemdeki koşullara göre pozisyon almakta fayda olacaktır. Tüm bunlar doğrultusunda, haftalık bazda, BİST-100 gösterge endeksinin 10 ve 50 günlük üssel hareketli ortalamalar arasında yani 63.179 – 65.185 aralığında hareket etmesi olası görünüyor. Global ve yurtiçindeki ekonomik – sosyal gelişmelere bakarak, endekste 67.000’in üzerine çıkılmadığı sürece negatif tavrımı sürdürüyorum.
 
Seans sonrası açıklanan bilançolar:
ANACM. BMEKS, BTCIM, CMBTN, GENTS, HURGZ, KERVT, MAKTK, NETAS, ODAS, ROYAL, SISE, SODA, THYAO, TKFEN, TRKCM

Günlük piyasa takvimi:
09:45 – (Fransa) Ocak ayı dış ticaret dengesi yayınlanacak (Önceki: -5,2 milyar €)
13:00 – (Almanya) Ocak ayı sanayi üretimi açıklanacak (Beklenti: 0,8%; Önceki: -0,6%)
15:30 – (ABD) Şubat ayı tarım dışı istihdam verileri açıklanacak (Beklenti: Tarım dışı istihdam 150.000, işsizlik oranı 6,6%)
15:30 – (ABD) Ocak ayı dış ticaret dengesi açıklanacak (Beklenti: -39,0 milyar $; Önceki: -38,7 milyar $)
17:30 – (Türkiye) Hazine Müsteşarlığı Şubat ayı faiz dışı denge verisini açıklayacak
xx:xx - Moody`s Belçika, Macaristan ve Hollanda  için kredi notu değerlendirmelerini açıklayacak
xx:xx – New York Fed Başkanı William Dudley ekonomiye ilişkin olarak New York`ta konuşacak
xx:xx – (ABD) 9 Mart’ta ABD`de yaz saati uygulamasına geçilecek
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz
Yazarın Tüm Yazıları