Japonya’nın parasal genişlemeyi devam ettirici söyleminin gösterge borsası olan Nikkei’ye kattığı %3,9’luk değer kazancına karşılık diğer global borsa endeksleri, gelişmekte olan ülkelerdeki sosyal hareketler ve bozuk gelen makro ekonomik veriler çerçevesinde geçen haftayı ağırlıklı olarak ekside tamamladı. Bu kapsamda, BİST-100 endeksi TL’nin değer kazancına rağmen geçen haftayı %1,54 oranında değer kaybıyla 63.886 puan seviyesinden kapattı.
Bu hafta veri akışı yoğun, dalgalı bir hafta olacak gibi görünüyor…
Yeni hafta, gerek makro veri açısından, gerekse de Fed üyelerinin konuşmaları açısından zengin görünüyor. Bu nedenle de, haftalık bazda yine dalgalı seyirler görülme ihtimali yüksek diyebilirim. Buna bağlı olarak da, kısa süreli pozisyon alan yatırımcıların Şubat ayının son haftasına girdiğimiz bu dönemde daha dikkatli olmasında fayda olacaktır. Fed’den gelen açıklamalar ve adımlara rağmen eur/usd paritesinin ilginç bir şekilde yükselişine devam etmesi şu günlerde yeni bir kafa karışıklığı yaratıyor. Bu çelişkili görüntünün yanı sıra geçen hafta başındaki yazımda da değindiğim üzere gelişmekte olan ülkelerdeki siyasi kargaşa da önümüzdeki dönemin bir başka konusu olarak takip etmeye değer olacaktır. Global piyasalardaki yaşananların gelişmekte olan ülkeler aleyhine işlemeye devam etmesi, BİST-100 endeksinde yabancı katılımını baskılarken, yabancı payı da bu doğrultuda aşağı trendini sürdürüyor ve 2008 krizindeki seviyenin de altına inilmesine sebep oluyor. Her ne kadar mevcut durumda, zaman zaman Borsa İstanbul yukarı yönde tepki vermeye çalışıyor olsa da, bu tepki boyutunun ve gücünün temel gerçeklikler çerçevesinde sınırlı kalması ilk negatif haberde kazanımların geri verilmesine yol açıyor. Bu nedenle, en son söylenecek lafı en başa alarak, 2014 yılında hisse senedi yatırımlarının oranını halen azaltmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Elbette dönem dönem ortaya çıkacak bir takım fırsatlar olacaktır ve bu fırsatların da değerlendirilmesi gerekecektir.
Yakın vadede hisse olarak Turkcell dikkatimi çekiyor…
Bu minvalde, şayet ortaklar arasındaki sorun çözülürse (ki ben bu yıl sorunun çözülme ihtimalini daha yüksek görenlerdenim), Turkcell’in geçen haftaki KAP duyurusunda belirttiği gibi dağıtılabilir karın en az %50’sini nakit dağıtmayı hedeflemesi, bilançoda gördüğümüz toplam 12,5 milyar TL’nin (geçmiş yıl karları + net dönem karı) en az 6,25 milyar TL’sinin 2014 yılında dağıtılabileceğini ortaya koyuyor. Bu durum hisse başına en az 2,84 TL, en fazla 5,68 TL kar dağıtımı olabileceğini gösterdiği için önümüzdeki dönemde Turkcell hisselerinin endeksten ayrışarak daha iyi performans gösterebileceği düşüncesini bende uyandırıyor. Bu kapsamda, hisse yatırımı düşünen yatırımcıların öncelikli olarak cash-cow olarak tabir edilen Turkcell’deki haber akışını yakından takip etmesini tavsiye ediyorum.
Günlük piyasa takvimi: 10:00 – (Türkiye) Ocak ayı konut satışları açıklanacak 11:00 – (Almanya) Şubat ayı IFO güven endeksi açıklanacak (Beklenti: 110,5; Önceki: 110,6) 12:00 – (Euro Bölgesi) Ocak ayı TÜFE açıklanacak (Beklenti: -1,1%; Önceki: 0,3%) 13:30 – (Türkiye) Hazine, 5 yıl (1722 Gün) vadeli sabit kuponlu devlet tahvilini yeniden ve 5 yıl (1820 Gün) vadeli TÜFE`ye endeksli devlet tahvilini ilk kez ihraç edecek 14:30 – (Türkiye) TCMB Şubat ayı kapasite kullanım oranını açıklayacak (Önceki: 73,9%) 14:30 – (Türkiye) TCMB Şubat ayı reel kesim güven endeksini açıklayacak (Önceki: 101,4) 15:30 – (ABD) Ocak ayı Chicago FED Ulusal Aktivite Endeksi açıklanacak (Beklenti: -0,2; Önceki: 0,2) 15:58 – (ABD) Şubat ayı hizmet sektörü PMI (flaş) açıklanacak (Önceki: 56,6) 17:30 – (ABD) Ocak ayı Dallas FED ulusal aktivite endeksi açıklanacak (Beklenti: 2,5; Önceki: 3,8) *Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır
Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz