Süper Mario`nun ardından süper Bernanke mi?

Veriler beklentilerden kötü gelirse ilk etapta 67.500 seviyesine geri çekilme olası olacaktır

Haberin Devamı

Avrupa Merkez Bankası geçen haftayı kurtardı…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Global borsalar açısından geçtiğimiz hafta, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin açıklamaları minvalinde iyimser şekilde sonuçlandı. Hafta içerisinde piyasaları rahatsız edebilecek türden bir takım veriler yayınlanmış olsa da, önce Draghi’nin basına sızdırılan, ardından kendi yaptığı açıklamalarda ikincil piyasadan 3 yıla kadarlık sınırsız tahvil alımı olacağının ifade edilmesi, ikinci yarıda sert yükselişler kaydedilmesini sağladı.

Bu kapsamda, yurtdışında bazı borsa endeksleri %6’ya varan seviyede değer kazançları yaşarken, S&P analistinin Türkiye’nin kredi notunun arttırılmasında bazı risklerin bulunduğunu söylemesine bağlı olarak İMKB-100 endeksi’nde kazançlar 0,8% ile sınırlı kaldı ama yılın en yüksek seviyesi de görüldü.

Süper Mario’nun ardından süper Bernanke mi?…

Global piyasalar açısından yeni haftanın başlıca takip edilecek konusu 12-13 Eylül tarihlerinde yapılacak ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı ve sonrasındaki açıklamaları olacaktır. Bankanın faizleri değiştirmesi beklenmezken parasal genişlemeye yönelik bir karar alıp almayacağı merakla izlenecektir. Gerçi son yayınlanan makroekonomik veriler karışık gelerek FED’in niceliksel genişleme yapacağı zaman konusunda belirsizlik ortaya koysa da, pek çok bölgesel başkanın açıklamaları Eylül ayı içerisinde bir niceliksel genişleme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, piyasa oyuncularının Perşembe akşamına kadar bu gelişmeyi pozitif yönde fiyatlandırma eğiliminde olacağını tahmin ediyorum. Haftanın diğer bir önemli konusu, Alman Anayasa Mahkemesi’nin Çarşamba günü açıklayacağı ESM anlaşmasına yönelik kararı olacaktır. Tüm piyasa katılımcıları mahkemenin ESM anlaşmasını onaylayarak piyasalarda sıkıntı yaratmayacağını düşündüğü için bu taraftan da negatif bir etkileşim olması zor görünüyor. Ayrıca, önemli olabilecek ve piyasalara yön verebilecek verilerin haftanın ikinci yarısına toplanmış olması da (bugün yayınlanan ve beklentilerden kötü gelen Çin ve Japonya verilerine karşılık) haftanın ilk iki gününün nispeten sakin geçeceğini gösteriyor. Piyasaları şekillendirecek bu yurtdışı haber akışına karşılık yurtiçinde de bugün yarın büyüme, ödemeler dengesi ve sanayi üretimi gibi datalar yayınlanacak. Verilerin beklentilere yakın gelmesini olası gördüğüm için yeni haftaya mevcut pozisyonların korunarak girilmesini, 66.500 seviyesinin altına inilmediği sürece de hisse azaltımı yapılmamasını tavsiye ediyorum.

Bugün ne yapılmalı?

Çin’de yayınlanan TÜFE verisinin artış göstermesi, Çin Başbakanı’nın ekonominin aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğunu söyleyemsinin yeni teşvik beklentilerini körüklemesi, Japonya’da açıklanan büyüme datasının beklentilerin altında kalması İMKB’nin güne yatayda bir başlangıç yapacağı sinyalini veriyor. Buna karşılık, saat 10:00’da yayınlanacak büyüme ve sanayi üretimi verisinin yön vereceği gösterge endeks için bu dataların beklentilerden ne kadar sapma gösterip göstermeyeceğine bakılmalıdır. Şayet veriler beklentilerden kötü gelirse ilk etapta 67.500 seviyesine geri çekilme olası olacaktır. Aksi takdirde, 68.000 seviyesi tekrar aşılmaya çalışılacaktır.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

TUPRS, SISE, PETKM, TRKCM, AYGAZ, TTKOM

Günlük piyasa takvimi:

09:45 – (Fransa) Temmuz ayı sanayi üretimi açıklanacak
10:00 – (Türkiye) TÜİK Temmuz ayı sanayi üretim endeksini açıklayacak (Beklenti: 2,4%)
10:00 – (Türkiye) TÜİK 2.çeyrek GSYH verilerini açıklayacak (Beklenti: 3,3%)
12:30 – (Türkiye) BDDK, Türkiye`de Temmuz ayı bankacılık sektörüne ilişkin verileri açıklayacak
17:30 – (Türkiye) Hazine Ağustos ayı nakit dengesi ve faiz dışı denge sonuçlarını açıklayacak
18:00 – (Türkiye) OSD, Türkiye`de Ağustos ayı otomotiv üretimi verilerini açıklayacak
xx:xx – (ABD) 13 ve 26 haftalık bono ihaleleri gerçekleştirilecek

Yazarın Tüm Yazıları