Putin gerilimi düşürdü

Ukrayna dün global piyasalara yön verdi…

Haberin Devamı

Ukrayna dün global piyasalara yön verdi…

Adem ÖZEN
Sermaye Piyasaları Uzmanı


Dün yurtdışında yayınlanan makro ekonomik verilerin beklentilerden daha iyi gelmesine karşılık Rusya’nın Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ne asker çıkartmasının yarattığı askeri ve politik gerilim global piyasalarda etkili oldu. Bu kapsamda, Euro Bölgesi’nde açıklanan imalat sektörü PMI verilerinin yanı sıra ABD’de yayınlanan kişisel gelir ve harcamalar, PMI imalat endeksi, ISM imalat endeksi ve inşaat harcamaları verilerinin tamamının beklentilerden daha iyi gelirken, makro dataların bu iyimser görüntüsü Ukrayna’daki gelişmelerin gölgesinde kaldı. Keza, yurtiçindeki Şubat ayı enflasyon verileri için de aynı durum sözkonusu idi. Tüm bu haber akışı içerisinde Avrupa borsaları dünü yaklaşık %3, ABD borsaları %1 civarında eksilerle tamamlarken, BİST-100 endeksi ise %2,2 oranında değer kaybıyla günü 61.189 puan seviyesinden kapattı.

Bu iş burada bitmez…

Bugüne başlarken Rusya Devlet Başkanı Putin’in ülkenin batı kesiminde tatbikat yapmakta olan ordu birliklerine tatbikatı bitirerek üslerine geri dönme emri vermesinin piyasalarda yarattığı rahatlamayı görüyoruz. Her ne kadar bu haber bugün borsaların pozitif seyir izlemesine imkan tanıyacak olsa da, yaşanan sorunların Rusya’nın yanı başında cereyan ediyor olması ve dolaylı yoldan da olsa Rusya’yı ilgilendirmesi, batı ile füze savunma sistemleri konusunda daha önce yaşanılan anlaşmazlığın ardından Rusya’nın bu gelişmeleri milli güvenliğine tehdit algısı olarak görüyor olması ve Yanukoviç hükümetinin 21 Şubat’ta muhalefet ile vardığı anlaşmanın yürürlüğe girmesini istemesi nedenleriyle bugüne başlarken görülen olumlu havanın benzer şekilde önümüzdeki günlerde devam etmesine yönelik şüphelerim var.

Yarından sonra makro veriler ön plana çıkacak…

Haftanın ilerleyen günlerindeki haber akışına baktığımızda; Euro Bölgesi’nde hizmet sektörü PMI, perakende satışlar, büyüme, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının faiz kararları gibi makro verilerin yanı sıra Moody`s’in Belçika, Macaristan ve Hollanda için kredi notu değerlendirmeleri, ABD’de özel sektör istihdamı, ISM imalat dışı endeks, hizmet sektörü PMI, tarım dışı istihdam, Beige Book raporu, işsizlik maaş başvuruları, fabrika siparişleri gibi makro verileri ve bölgesel Fed başkanlarının konuşmaları olduğunu görmekteyiz. Euro Bölgesi verilerine yönelik beklentilerin önceki datalara göre kısmen daha iyimser tarafta bulunmasına karşılık aynı şeyi ABD verileri için söyleyemiyorum. ABD verilerine yönelik tahminlerin daha karışık olmasının yanı sıra Avrupa Merkez Bankası’nın faiz toplantısının da etkisiyle bu hafta da Euro / Dolar paritesindeki yukarı yönlü eğilimin devam edip etmeyeceği borsalardaki seyirde yönlendirici olabilir. Bugün yurtdışında önemli bir haber akışının bulunmayışı Ukrayna geriliminin hafiflemesiyle BİST’e pozitif yansıyacaktır ve muhtemelen de dünkü kayıplarını geri almaya çalışarak, 62.550 puandaki 10 günlük üssel hareketli ortalamalarını test etmeyi deneyecektir. Gösterge endeksteki yukarı denemeler esnasında yabancı payının artış göstermek bir yana gün be gün aşağı gelmesi, gelinen cazip seviyelere rağmen yabancıların bakışının olumluya dönmediğini ve beklemede kalmayı tercih ettiklerini gösteriyor. Bu kapsamda, 30 Mart yerel seçimlerinin yanı sıra henüz belli olmamakla birlikte Haziran – Ağustos arasında yapılacağı öngörülen Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bakarak, yurtiçinde risk alma iştahının artamayacağını düşünüyorum. Bu nedenle, mevcut seviyeleri cazip gören yatırımcılar için ciddi pozisyonlar açmak yerine daha düşük çaplı pozisyonlar alınmasının uygun olabileceğini tahmin ediyorum.

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TCMB, `Aylık Fiyat Gelişmeleri` ile ilgili değerlendirmesini yayınlayacak
11:30 – (İngiltere) Şubat ayı inşaat sektörü PMI açıklanacak (Beklenti: 63,2; Önceki: 64,6)
12:00 – (Euro Bölgesi) Ocak ayı ÜFE açıklanacak (Beklenti: -0,1%; Önceki: 0,2%)
14:30 – (Türkiye) TCMB Şubat ayı reel efektif kur endeksini açıklayacak
18:00 – (Türkiye) ODD Şubat ayı otomotiv satışlarını açıklayacak
23:15 – (ABD) Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker New York`ta konuşacak
xx:xx – (Türkiye) Hazine, 2 yıl (721 Gün) vadeli sabit kuponlu, 7 yıl (2.443 Gün) vadeli değişken faizli ve 10 yıl (3.493 Gün) vadeli sabit kuponlu 3 tahvil ihalesi düzenleyecek

*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Tüm Yazıları