Paylaş
ABD verileri beklentilerime paralel geldi…
Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü
Dün global piyasaları etkileyen başlıca gelişme ABD’de açıklanan makro veriler idi. Dolaylı olaraksa, Almanya’da koalisyon hükümetinin kurulması parite bazında etki gösterdi. Bu kapsamda, dün yayınlanan dayanıklı mal siparişleri, işsizlik maaş başvuruları, Chicago PMI, Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, CB öncü göstergeler endeksi verilerinin tamamı benim beklentilerime paralel, piyasa beklentilerinden ise daha iyi geldi. Buna bağlı olarak da, dün ifade ettiğim gibi verilerin iyi gelmesi, gelişmekte olan ülke para birimlerinin ve borsalarının değer kaybetmesine yol açtı.
ABD kapalı, gözler Avrupa’da…
Bugün için söylenecek çok fazla bir şey yok esasında. ABD piyasalarının Şükran günü nedeniyle bugün tam gün yarın da yarım gün kapalı olması nedeniyle piyasalarda işlem hacmi düşecektir. ABD tarafından veri akışının olmaması ise, deflasyon korkuları yaşayan Avrupa’nın bugün yarın açıklanacak enflasyon, istihdam ve perakende satışlar gibi verileri takip etmesine neden olacaktır. Bu nedenle, bugün Almanya’da istihdam ve TÜFE verileri takip edilmeli, şayet veriler beklentilerden kötü gelirse, bu durum Avrupa borsalarına negatif yansısa dahi, Avrupa Merkez Bankası’nın teşvikleri devam ettireceği beklentisi üzerinden Borsa İstanbul’un bundan pozitif anlamda nemalanması söz konusu olacaktır.
Önümüzdeki dönemde ilginç hareketler görebiliriz…
Dünkü ABD verilerinin iyileşmenin sürdüğünü göstermesi, bugünkü tatile de bağlı olarak esasında Borsa İstanbul’da beklediğimden daha az düşüş yaşanmasına neden oldu. Bana kalırsa, tam olarak fiyatlandırılamayan bu durum, hisseden çıkamayan yatırımcıların önümüzdeki günlerde ilginç hareketler sergilemesine yol açabilir. Öyleki, buna bağlı olarak beklenebilecek hareket tarzından birisi; anlamlandırılamayan şekilde yukarı çek, sonra ansızın daha sert satış baskısı yarat şeklinde olabilir diye düşünüyorum. Bu kapsamda, şayet Borsa İstanbul’da yukarı yönlü hareket görülürken, kur ve faizde aşağı yöneliş olmazsa, kesinlikle yeni pozisyon açılmamalı, bu durum hisseden çıkma için yapılan bir hareket olarak yorumlanmalıdır. Şayet göstergeler birbirini destekleyerek faiz ve kurlar aşağı gelirken, yabancı payında artış görülürse, Borsa’daki olası yükselişe katılınabilir.
Hatırlatmakta fayda olacaktır, bankaların BİST-100 endeksindeki ağırlığı yaklaşık %45 civarında ve Borsa’nın yükseliş yönlü hareket edebilmesi için 6 banka hissesinin yükselmesi gerekmektedir. Buna karşılık, şu an bankaların gerek kredi kartları, gerekse kredi hacminde sınırlandırma, Rekabet Kurulu’nun ceza baskısı altında olması, faiz ve kurlardaki yükseliş böylesi bir artış beklentisinin pek mümkün olmadığını gösteriyor. Geriye sanayi şirketleri kalıyor ki, onların da döviz açık pozisyonlarının mevcut durumda kur ve faizde devam eden yükselişin pek de geriye dönüş sinyalinin olmaması, faaliyet dışı zarar yazmaya ve önemli bir beklenti yaratamamalarına sebep oluyor. Bu kapsamda, 4.çeyrekte şirketlerin net karındaki artış açısından daha kötü olacağını düşünmem Borsa İstanbul’u yukarı taşıyabilecek tek bir beklenti olan İran ve Irak faktörünün ön plana çıkmasını sağlıyor. Şayet önümüzdeki periyotta İran’la ticarette gözle görülür ve hesap edilebilir bir artış olur, Türkiye’nin enerji maliyetlerini aşağı çekici somut gelişmeler yaşanırsa, işte o zaman yabancı yatırımcılar Borsa İstanbul’a tekrar ilgi gösterebilir. Yoksa, örneğin, dün akşam itibarıyla faizleri %10’a çeken Brezilya’nın %5,84 enflasyon oranıyla portföy yatırımları açısından Türkiye’den daha önde olacaktır.
Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
-
Şirket haberleri:
ARTOG (Hisseye beklediğim etki: “sınırlı Pozitif”): Şirket Yönetim Kurulu, defter değeri 9.600 TL olan Diyarbakır Bismil’deki 24.086 m2 büyüklüğündeki fabrika ve arazisini 1.800.000 TL tutarla Hes Hazır Beton İnş.’a satma kararı aldı.
ERICO (Hisseye beklediğim etki: “Nötr”): Şirket Yönetim Kurulu, tutarı daha sonra belirlenmek üzere tahsisli sermaye artırım kararı ile %300 bedelli sermaye artırım kararı aldı.
NTHOL (Hisseye beklediğim etki: “sınırlı Pozitif”): Şirket, Milli Piyango ihalesine katılmak için şartname dosyası aldı.
PGSUS (Hisseye beklediğim etki: “Nötr”): HSBC, Şirket için fiyat hedefini 34 TL`den 42 TL`ye çıkarttı. Tavsiyesini ise, `nötr`den `ağırlığını azalt`a indirdi.
PTOFS (Hisseye beklediğim etki: “seans esnasında geldiği için Nötr”): EPDK, 22 istasyonda otomasyon sisteminin düzenlemelere uygun kurulmadığı değerlendirmesi ile Şirkete toplam 16.272.652 TL idari para cezası uyguladı.
TAVHL (Hisseye beklediğim etki: “Nötr”): HSBC, Şirket için fiyat hedefini 13,30 TL`den 17,60 TL`ye çıkarttı. Tavsiyesini ise, `ağırlığını artır`dan `nötr`e indirdi.
THYAO (Hisseye beklediğim etki: “sınırlı Pozitif”): HSBC, Şirket için fiyat hedefini 9,70 TL`den 10,00 TL`ye çıkarttı. Tavsiyesi `ağırlığını artır`.
TUKAS (Hisseye beklediğim etki: “Pozitif”): Şirketin %81,54 oranında hissesine sahip olan Oyak Girişim Danışmanlığı A.Ş., mevcut hisselerin satışına yönelik çalışmalara başlama kararı aldı.
YKSGR (Hisseye beklediğim etki: “Negatif”): 27.11.2013 tarihini takip eden iş gününde gerçekleştirilen işlemlerden başlamak üzere 15 takvim günü süreyle brüt takas uygulamasına geçilmesine karar verildi.
Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (İspanya) 3.çeyrek GSYH açıklanacak (final)
10:00 – (Türkiye) TCMB, Finansal İstikrar Raporu`nu açıklayacak
10:00 – (Türkiye) TÜİK/TCMB Kasım ayı tüketici güven endeksini açıklayacak
10:55 – (Almanya) Kasım ayı işsizlik oranı açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Kasım ayı ekonomik görünüm endeksi açıklanacak
15:00 – (Almanya) Kasım ayı TÜFE açıklanacak (öncü)
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır
Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz
Paylaş