Paylaş
Çarşanba günü akşam gerek Fed Başkanı Bernanke’nin açıklamaları gerekse Fed’in toplantı tutanaklarının ortaya koyduğu görüntü dün gün boyunca global borsa endeksleri, pariteler ve emtialarda fiyatlandırıldı.
Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü
Global borsa endeksleri özellikle Fed Başkanı’nın açıklamalarını pozitif yönde algılarken, Euro / Dolar paritesi 1,29’dan 1,31’e fırladı ve altın da 1.253 $/ons’tan 1.286 $/ons’a yükseldi. Yurtdışı piyasalarda bu gelişmeler yaşanırken yurtiçindeki cari açık verisi ile dolar/tl paritesindeki gelişmeler ön plandaydı ve BIST-100 endeksine esas itibarıyla bu iki data yön verdi diyebilirim. Bu kapsamda, beklentilerden daha yüksek gelen cari açık sonrasında açığın yıllık bazda 51,3 milyar dolardan 53,6 milyar dolara yükselmesi, TCMB’nin normal piyasa koşulları olarak ilan ettiği günden 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesi yapması ve usd/tl paritesinin kötü gelen cari açık datasının ardından hızla yükselişe geçerek 1,95’lere hareketlenmesi BIST-100 endeksinin 73.000 direncinden geri dönmesine ve bir ara %2,9’a ulaşan değer kazançlarının %1’e gerimesine neden oldu.
Peki bugün ne olabilir diye baktığımızda; öncelikle dün BIST-100 endeksinin 73.000 direncinden geri dönmesi ve bir ara neredeyse kazançlarının tamamını geri vermesinin teknik açıdan negatif bir durum olduğunu görmekte fayda var. Ve ayrıca, son bir haftadır yaşanan benzer hareketler nedeniyle alıcıların zayıf ve satıcıların da hala baskın olduğunun görülmesi gerekiyor. Son bir iki aydır yurtiçinde açıklanan sanayi üretimi, cari açık ve enflasyon verilerinin tamamının kötüleşme sergilemesi, makro açıdan olumsuz sinyaller verilmesine yol açarken, varlık alımlarının azaltılmasının sözkonusu olduğu bir dönemde ve global likiditenin ABD’ye yönelmeye başladığı bir ortamda, Gezi Parkı olayları sonrasında yatırımcıların bakış açısının terse dönmeye başlaması da, Borsa İstanbul açısından tehlikeli bir durumdur. Bu çerçevede, TCMB müdahalesine rağmen TL zayıflamaya, faizler yükselmeye devam ediyor. Önümüzdeki haftalar veya aylarda kur sepeti 2,25’in altına gelmez ve faizler de %8’in altına inmezse, Borsa İstanbul’da rahatlama görülme olasılığının düşük olacağı görüşündeyim ve buna bağlı olarak da tekrardan 77.000 seviyesinin test edilmesi biraz zor olacaktır kanaatindeyim. Bu nedenle, yıl sonuna kadarki süreçte şayet bu gerilim devam ederse, gösterge endeksin 70.000 seviyesinin üzerinde tutunması da güç olacaktır. Buna bağlı olarak, BIST-100 endeksinde güvenle orta vadeli yeni pozisyon açabilmek için 77.000 seviyesinin aşıldığını görmek lazım. Kısa vadeli pozisyon açımlarında ise, 73.000’in geçildiğini görmekte fayda var. Vadelere göre bu seviyeler aşılmadıkça yeni pozisyon açmanın doğru olmadığını düşünüyor, 70.000’in altına inilmesi halinde ise, zararına da olsa hisse azaltımına gitmenin uygun olacağını öngörüyorum.
Gün içinde nasıl bir yol izlenmeli?
BIST-100 endeksinin bugüne yatayda başlaması büyük bir ihtimal olarak görünürken, ABD verileri ve hafta sonu sebebiyle gün sonuna doğru satış baskısının artmasına dikkat edilmelidir. Bu kapsamda, gün içerisinde 72.000’in üzerinde tutunulamadığı görülürse, açılan pozisyonların kapatılmasının uygun olacağını, 72.500’lere yöneliş olması halinde de kar reazlizasyonu yapılabileceğini düşünüyorum.
Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
AEFES, CCOLA, FROTO
Günlük piyasa takvimi:
12:00 – (İspanya) Haziran ayı TÜFE açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Mayıs ayı sanayi üretimi açıklanacak
12:00 – (İtalya) Haziran ayı TÜFE açıklanacak
15:30 – (ABD) Haziran ayı ÜFE açıklanacak (Beklenti: ÜFE 0,5%, çekirdek ÜFE 0,2%)
16:55 – (ABD) Temmuz ayı 1.dönem Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi açıklanacak (Beklenti: 84,1)
22:45 – (ABD) Bölgesel FED başkanlarından Bullard ve Plosser ekonomik görünüme ilişkin Wyoming`deki bir panelde konuşacak
Paylaş