Görüntü kafa karıştırıyor

Yurtdışı yatay, BİST -2,2%...

Haberin Devamı

Yurtdışı yatay, BİST -2,2%…

Adem ÖZEN
Sermaye Piyasaları Uzmanı


Japonya Merkez Bankası’nın %2 enflasyon hedefi doğrultusunda kredi programını iki katına genişletmesi ve Çin Merkez Bankası’nın bankacılık sisteminden 7,9 milyar dolar likidite çekmesi ile düne yatayda başlayan borsalar, ilerleyen saatlerde Almanya’da açıklanan Zew, ABD’de yayınlanan Empire State imalat endeksi ve NAHB konut fiyat endeksi datalarının beklentilerin altında gelmesiyle dalgalandı fakat gün sonunu sabahki açılışına benzer şekilde yataya yakın seviyelerden tamamladı. Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kayıplarının TL’yi etkilemediği dün, Borsa İstanbul şaşırtıcı biçimde günü %2,2 kayıpla ve 65.000 seviyesinin altına sarkarak 64.126 puandan tamamladı.

Uzun vadede Fed’e ilaveten bir de GOÜ’de sosyal problemler ortaya çıkabilir...

Dün akşam Ukrayna’da polisin protestocuları dağıtmak üzere Özgürlük Meydanına girmesinin ardından çıkan olaylarda yaşamını yitirenlerin olmasının yanı sıra Tayland, Venezüella, Brezilya gibi ülkelerdeki sıkıntılar, ilerleyen dönemlerde gelişmekte olan ülkeler üzerinde Fed kaynaklı baskının yanı sıra Arap baharı adı altında başlayan sürecin bu şekilde evrilmesini göz önünde bulundurarak bir de bu açıdan sosyal patlama riskinin gündeme gelebileceğini düşünmeme neden oluyor. Belki bu şekilde bir öngörüde bulunmak için erken olabilir ama yine de kulaklara kar suyu kaçırmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Fed’den yapılan açıklamalara bakarak bankanın varlık alımlarını azaltmasında ve/veya olası faiz artırımında gelişmekte olan ülkeleri pek de dikkate alarak hareket etmeyeceğini gösteriyor. Bu kapsamda, son dönemlerde yapılan faiz artışları ile büyüme rakamları yavaşlaması kuvvetle muhtemel olan bu grubun hisse senedi piyasasının uzun vadede eskisi kadar çekim merkezi olamayacağını düşünüyorum. Yine benzer çerçevede, Goldman Sachs’ın TCMB’nin gelecek 18 ayda 2 puan daha faiz artırımı beklentisini koruduğunu açıklamasının dikkatlerden kaçırılmamasını, şayet bu beklentisinde samimiyse BİST’e yönelik mevcut değerlemelerin biraz daha aşağı çekilebileceğine dikkat edilmesini tavsiye ediyorum. Bu durumda, resme büyük çerçeveden bakacak olursak, hisse senedi piyasasında aşağı potansiyelin hala mevcut olduğunu, buna bağlı olarak da yatırımcı açısından çok hoş olmasa da Bist’de 80.000 hedef laflarına itibar edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Bugünkü verilerin de iyi gelmesi pek mümkün görünmüyor…

Dün ABD ve Almanya’da yayınlanan verilerin tahminlerin altında kalması beni pek de şaşırtmadı. Zaten hafta başında verilere yönelik beklentilerin kötü olduğundan da bahsetmiştim. Bu kapsamda, bugün de ABD’de ÜFE ve konut başlangıçları gibi takip edilmesi gereken iki veri bulunuyor. Konut verisinin Ocak ayına ait olması, bu ayda hava koşullarının çok kötü geçmiş olması sebebiyle bugünkü datanın da tahminleri karşılaması uzak bir ihtimak olarak görünüyor. Bu doğrultuda, verinin 900.000’in altında gelmesi durumunda bile çok da şaşırmamak gerek. Önceki kötü verilerin mevsimsel koşullara bağlanarak borsalara etkisinin sınırlandırılmış olması nedeniyle bugünkü dataların ne şekilde fiyatlandırılacağı konusunda emin değilim. Bu nedenle veriye yönelik günlük pozisyon açılmasından yana değilim. Gerçi normal şartlarda da günlük işlem yapılmasını tavsiye etmiyorum ki, o da ayrı bir mesele.

65.000 hala kritik seviye…

BİST-100 endeksinin önceki günkü güçlü yükselişinin dün TL’nin sağlam duruşuna rağmen terse dönmesi, 65.000 seviyesinin direnç olarak kalmasına sebep oldu. Bu nedenle, 65.000’in üzerinde birkaç gün kalınmadıkça haftalık bazda pozisyon açılması riskli olacaktır düşüncesindeyim.

Seans sonrası açıklanan bilançolar:
FFKRL, HEKTS, PTOFS, TAVHL, YKSGR

Günlük piyasa takvimi:
11:30 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası`nın toplantı tutanakları açıklanacak
12:30 – (Almanya) 10 yıl vadeli federal tahvil ihalesi gerçekleştirecek
14:45 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası, faiz dışındaki konuları görüşeceği toplantısını yapacak
15:30 – (ABD) Ocak ayı konut başlangıçları verisi açıklanacak (Beklenti: 950.000; Önceki: 999.000)
15:30 – (ABD) Ocak ayı ÜFE açıklanacak (Beklenti: ÜFE 0,2%, çekirdek ÜFE 0,2%; Önceki: ÜFE 0,1%, çekirdek ÜFE 0,3%)
20:00 – (ABD) St. Louis Fed Başkanı Bullard ekonomik görünüm ve para politikasına ilişkin olarak Washington`da konuşacak
21:00 – (ABD) ABD Merkez Bankası (FED), FOMC toplantı tutanaklarını açıklayacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Tüm Yazıları