Gelişmeler o yönde!

Düne Fed yön verdi…

Düne Fed yön verdi…

Adem ÖZEN
Sermaye Piyasaları Uzmanı


Önceki gün akşamki Fed kararının dün fiyatlandırıldığı piyasalar, ABD’de yayınlanan dört farklı makro veriden 3’ünün beklentilerden daha iyi, 1’inin ise beklentilere paralel gelmesine çok fazla bir tepki göstermedi. Bunun yerine, esas itibarıyla Fed’in faiz artırımlarına daha erken başlayacağı ve faiz artırım beklentilerinin yukarı yönlü revize edilmesi ile sözlü yönlendirmenin, piyasaları gelecekte olacaklara hazırlama / alıştırmanın ön planda olduğunu gördük. Son zamanlarda yurtdışı kaynaklı negatif haber akışına tepki vermeyen Borsa İstanbul’un dün de benzer şekilde 65.000 puanın üzerinde kalma çabası ön planda idi ve bu doğrultuda da gösterge endeks günü bu seviyenin üzerinde kapatmayı başardı.

Bugüne Rusya ile Batının karşılıklı misillemeleri ile başlarken, Ukrayna özelinde son zamanlarda bölgede artan gerginliğin ardından Fitch ve S&P, sabah itibarıyla Rusya’nın not görünümünü negatife çevirdi. Çin’in Beige Book raporunda büyümenin yavaşladığı ifade edilirken, yurtiçinde ise dün akşam mahkeme kararıyla kapatılan Twitter sonrasında kurdaki yukarı yönlü hareket dikkat çekici görünüyor. 

Gelişmeler negatif olmaya devam etmeme neden oluyor…

İç politikadaki negatif görüntünün yanı sıra Fed’in 2013 yılı Mayıs ayında başlattığı harekete yönelik Türkiye’nin hala kayıtsız kalmaya devam etmesini, kısa vadede olmasa da, özellikle 2014 yılı sonuna doğru ciddi dalgalanmalara yol açabilecek bir tehlike olarak görüyorum. ABD ekonomisindeki iyileşme sürecinin bu şekilde devam etmesi halinde, Çarşamba günkü açıklamalarla öne çekildiği tahmin edilen faiz artırımı süreci, tüm gelişmekte olan ülkelerde faiz ve kurlarda yukarı yönlü baskı oluşturacaktır düşüncesindeyim. Bu durum, TCMB’nin kısa süre önce yaşadığı baskıyı tekrar üzerinde hissetmesine neden olabileceğinden, iç piyasada yeni bir dalgalanma yaşanmasına da sebep olabilir. Bu yılı iki, 2015 yılını ise genel seçimlerle tamamlayacak olmamızın bu sıkıntılı süreçte ayrı bir baskı unsuru olacağı da unutulmayarak, gösterge endeksle paralel hareket eden hisse senetlerine yatırımlarda daha dikkatli olunmasını ve/veya bu pozisyonların VİOP’ta ters pozisyonlarla hedge edilmesini tavsiye ediyorum. Bu nedenle, kim ne derse desin ben kesinlikle Borsa İstanbul’un yılı 70.000 puanın üzerinde tamamlamasını beklemiyorum (70.000 görülebilir ama üzerinde kalınması bana göre çok zor). Uzunca bir süredir böyle karamsar bir tablo çiziyor olmamdan dolayı mevcut pozisyonlarınız açısından belki bana kızıyorsunuz ama maalesef ki elimdeki donelere bağlı olarak öngörülerimi değiştirmeyi düşünmüyorum ve hala önce 58.000’i, sonra da daha sevimsiz seviyelerin görüleceği tahminlerimi koruyorum. Bu kapsamda, Gezi olaylarıyla başlayan, 17 Aralık operasyonu ile devam eden süreçte yaşananların yabancı yatırımcıların bir ülkeye yatırım yaparken en başta gördüğü önünü görebilme açısından “hukuk sistemine güven”in zedelendiği gözardı edilmemelidir. Ayrıca, bireysel hak ve özgürlüklere yönelik bir takım uygulamaların batıdan tepki alması da, bu negatif bakışımı her geçen gün güçlendiren unsurlar olmaya devam ediyor.

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) İzocam, Brisa ve Mutlu Akü`nün Olağan Genel Kurul toplantısı yapılacak
11:00 – (Euro Bölgesi) Ocak ayı cari işlemler dengesi açıklanacak (Önceki: 21,3 milyar €)
11:00 – (Almanya) Ocak ayı CB öncü göstergeler verisi açıklanacak (Önceki:  108,2)
14:00 – (Türkiye) İş GYO`nun Olağan Genel Kurul toplantısı yapılacak
16:00 – (ABD) Atlanta Fed iş dünyası enflasyon beklentilerini açıklayacak (Önceki: 2,0%)
17:00 – (Euro Bölgesi) Mart ayı tüketici güven endeksi açıklanacak (Önceki: -12,7)
19:00 – (Belçika) DBRS,Belçika`nın kredi notuna ilişkin `Gözden Geçirme Raporunu` açıklayacak

*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz
Yazarın Tüm Yazıları