Faiz ve kurlar gevşemedikçe...

Avrupa ve Çin’den gelen makro veriler batı borsalarını ayakta tuttu...

Haberin Devamı

Avrupa ve Çin’den gelen makro veriler batı borsalarını ayakta tuttu...

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Dün yurtdışı borsalar ağırlıklı olarak açıklanan makroekonomik verilerden etkilenerek hareket etti. Önceki gece yayınlanan FED tutanaklarının esasında piyasalara çok bir şey vermemiş olmasının yanı sıra FED Başkanı Bernanke’nin söylemlerine yakın sayılabilecek ya da en azından varlık alımlarının azaltılması beklentisinin yılsonundan önce gerçekleştirileceğinin kesinleşmesi etrafında malumun ilanı olması, Avrupa borsalarının bu konuya kayıtsız kalarak daha ziyade iç dinamik olarak adlandırabileceğimiz Almanya, Euro Bölgesi ve Çin imalat ve hizmet PMI endekslerinin pozitif gelmesiyle hareket etmesine neden oldu.

Yurtiçinde ise, kur ve faizlerdeki yükselişe ilave olarak gelişmekte olan ülkelerde devam eden para çıkışının negatif havası ile otoritelerin piyasa beklentilerine uzak durma tarzının getirdiği hoşnutsuzluk BİST-100 endeksini son bir yılın en düşük seviyelerine doğru iteledi.

Yeni pozisyon açabilmek için faiz ve kurlarda düşüş görülmeli…

Peki 70.000 seviyesinin altına inilmesiyle bu aşamadan sonra Borsa İstanbul’da ne olabilir / ne yapılabilir? Bu soruya yanıt vermek için global çaptaki gelişmelerin ne tarafa doğru yöneldiğini takip etmekte fayda var ve bu kapsamda da yatırımcıların mevcut durumda faizlerde yükseliş, varlık alımlarında azalışın gelişmekte olan ülkelerden para çıkışına doğru pozisyon aldığını görmekte fayda var.

Bunun yanı sıra, bir süredir aralıklarla dile getirdiğim, Türkiye’nin bölgesinde belki bilerek belki koşulların zorunlu kılması nedeniyle yalnızlaştığının, ABD ve Avrupa’nın destek vermekten imtina ettiği bir pozisyona sürüklendiği bilmekte de fayda var. Ve yine bunlara ilave olarak, global para hareketlerinin ve bölgesel politik gelişmelerin Türkiye ekonomisini orta vadede istemediği yerlere doğru itebileceği görüntüsüne karşılık henüz aktif bir tavır değişikliğine gidilmiyor olmasının yatırımcılarda yarattığı güven aşındırması da akılların bir kenarında durmalıdır.

Yurtiçinde terörün sona erdirilmesi yönünde yürütülen çalışmaların bir ara getirdiği toz pembe bulutların dağılmaya başlayarak riskli ve sert söylemlere doğru yönelişin yanı sıra 2013 yerel seçimleri öncesinde yürütülen anayasa çalışmaları da orta vadeli dönemin risk algısını artırabilecek (süreçlerin iyi idare edilmesine bağlı olarak pozitife çevrilebilir) unsurları olarak görülebilir. Tüm bu haber akışı içinde hiç mi iyi bir şey yok denebilir. Sorunun cevabı “tabi ki olumlu şeyler var” ama, bu “var” şu an için baskın olan negatif haber akışını terse çevirebilir mi, işte orası soru işareti.

Bu çerçevede, Borsa İstanbul’da 70.000 seviyesinin aşağı yönde kırılması artık bu noktanın önümüzdeki günlerde direnç halinde geleceğini gösteriyor. Bu nedenle, yeni pozisyon açarken, açmayı düşünürken veya kapatmak isterken bu seviyenin takip edilmesi gerekecektir.

Bana göre, daha önce de söylediğim üzere, bu aşamadan sonra yükselişler cılız kalacağı için her ana direnç seviyesi hisse azaltımı için değerlendirilebilir ve maliyet azaltma işlemleri doğrultusunda hareket tarzı olarak da bir süre daha sat-al benimsenebilir. Şu an için gelişmekte olan ülke borsalarına destek olabilecek haber akışının oldukça zayıf kalması, BİST-100 endeksinin 65.000 seviyesine kadar gevşemesini beraberinde getirebilir. Buna karşılık, şayet önümüzdeki günlerde ABD 10 yıllık faizleri tekrar gevşemeye başlar, yurtiçinde de benzer şekilde kurlar ve faizler yönünü aşağı çevirirse bu durum 70.000’in yukarı yönde kırılması için bahane oluşturacağından, bu dönemde kurlar ve faizler başta olmak üzere global likiditenin yönü takip edilerek portföylerdeki hisse pozisyonları yapılandırılmalıdır.

Bugün içinde yukarı yönde tepki alımları görmeyi beklesem de kur ve faizler aşağı gelmedikçe yeni pozisyon açılmasını öneremeyeceğim. Bu doğrultuda, yeni dönemde 65.000 seviyesi destek, 70.000 seviyesi ise direnç olarak takip edilmelidir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
TCELL, TKNSA

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:
TKNSA (Hisseye beklenen etkisi: POZİTİF): Teknosa, pazarın bir diğer yabancı oyuncusu Fransız Darty’yi almak için görüşme başlattı. (Milliyet)

Seans Sonrasında Açıklanan Bilançolar:
AEFES, AKCNS, ARMDA, ASELS, BRKO, HURGZ, KCHOL, KERVT, MGROS, NETAS, TCELL, TKFEN, VESTL

Günlük piyasa takvimi:
09:00 – (Almanya) 2.çeyrek GSYH açıklanacak (final)
11:00 – (Türkiye) TÜİK Temmuz ayı ziyaretçi sayılarını açıklayacak
11:30 – (İngiltere) 2.çeyrek GSYH açıklanacak (2.tahmin)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı yeni konut satışları açıklanacak (Beklenti: 487.000)
17:00 – (Euro Bölgesi) Ağustos ayı tüketici güven endeksi açıklanacak (öncü)
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Tüm Yazıları