Faiz artırımına doğru

Şirket bilançolarına karşılık makro veriler pozitif havayı destekledi…

Haberin Devamı

Şirket bilançolarına karşılık makro veriler pozitif havayı destekledi…

Adem ÖZEN
Sermaye Piyasaları Uzmanı


Teknoloji şirketlerinden gelen negatif bilanço haberlerine karşılık para politikasında belirleyici rol oynayan makro verilerin (haftalık işsizlik maaş başvuruları ve Philadelphia Fed endeksi) beklentilerden iyi gelmesi ve Cenevre’de yürütülen Ukrayna görüşmelerinde ilerleme kaydedilmesi dün yurtdışı borsalara pozitif anlamda yön verdi. Yurtiçinde ise, hafta başından bu yana spekülasyonu yapılan TCMB Başkanı Başçı’nın görevinden alınacağı söylentisinin gerçek olmadığının dünkü TCMB Genel Kurulu’nda ortaya çıkması rahatlama yaratırken, bu durum kurlarda aşağı yönlü, Borsa İstanbul’da ise yukarı yönlü fiyatlamaya neden oldu.

Veriler, “faiz artırımına yaklaşılıyor” diyor…

ABD makro verilerinin iyi gelmeye devam ettiği bir ortamda piyasa oyuncularının bir realiteyi fiyatlandırmak yerine halen Fed Başkanı Yellen’ın söylemleri üzerinden hareket etmesi esasında ciddi bir çelişki. Bu durum, şu an için borsalarda pozitif fiyatlandırılıyor olsa da, yakın gelecekte nasılsa gerçeklerle yüzleşilmek zorunda kalınacaktır. Ayrıca, hatırlanılacak olunursa, Fed’in bu yılki Yönetim Kurulu yapısında şu an “şahin” olarak tabir edilebilecek isimlerin ağırlıkta olması, Yellen istediği kadar piyasaların duymak istediğini söylemeye devam etsin, çok ekstrem birşeyler yaşanmadığı takdirde, varlık alımlarının azaltılması ve faiz artırımı sürecini durduramayacaktır. Bakmayın siz şu an bu yönde bir fiyatlandırma olmadığına. Şu an Ukrayna özelinde yaşanan gerginlik nedeniyle pek çok konu görülmüyor veya görülmek istenmiyor ama Cenevre’de varılan uzlaşının devamının gelmesi halinde piyasa oyuncuları tekrardan gerçeklere dönmek zorunda kalacaktır. Bu kapsamda, şayet önümüzdeki haftalarda Ukrayna’ya ilişkin tansiyon düşerse, bu durumun Türkiye piyasalarına yansımasının negatif olmasını yüksek bir ihtimal olarak görüyorum.

Bu beklentime yönelik başlıca sebeplerimi şu şekilde sıralayabilirim: 1) Bölgedeki gerilimin riskli yatırımların bir kısmının Türkiye’ye yönelmesine neden olmuş olması ve gerilimin düşmesi halinde bu durumun terse dönebileceğini düşünmem, 2) Ukrayna – Rusya’ya yönelik haber akışının Türkiye’deki gelişmelerin önüne geçerek yatırımcıların odak noktasının değişmesine sebep olması, 3) Son bir haftada JP Morgan, Morgan Stanley, Deutsche Bank gibi kurumların yanı sıra Moody’s ve S&P gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptıkları açıklamaların Türkiye hisse senetleri piyasasında gidecek çok bir yol kalmadığını göstermesi, 4) ABD verilerindeki iyileşme sürecinin devam ediyor olmasının 29-30 Nisan’daki Fed toplantısı öncesinde gelişmekte olan ülke hisse senedi piyasalarında rahatsızlık yaratma ihtimali, 5) TCMB’nin çizmeye devam ettiği pembe tabloya katılmıyor olmam, 6) Karşılaştırılan ülkelere fiyatlandırmaların cazibesini yitirmiş olması

Takip edilecek yeni nokta: 74.000…

Tüm bunlar çerçevesinde, BİST-100 endeksinin kısa vadede 74.000 seviyesini aşmasını zayıf buluyor olsam da, şayet yine bir ters fiyatlandırma yoluna gidilirse (mesela Avrupa Merkez Bankası’nın 1 trilyon euro tutarında parasal genişlemeye gitmesi gibi), bu hareketin 77.000’e kadar sürdürülebileceği ihtimalini de göz ardı etmiyorum. Bu kapsamda, BİST-100 endeksinde çok kısa vadeli hareket bandı olarak 72.000 – 74.000, biraz daha geniş bantta ise 70.000 – 74.000 ve 70.000 – 77.000 seviyeleri takip edilebilir.



Piyasa takvimi:

18 Nisan Cuma:
11:00 – (Almanya) Şubat ayı CB öncü göstergeler verisi açıklanacak (Önceki: 117,5)
14:30 – (Türkiye) TCMB Nisan ayı beklenti anketini yayınlayacak (Önceki: GSYH 2,6% (yılsonu))
17:00 – (ABD) Mart ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,5% ; Önceki: 0,5%)
xx:xx - ABD, Almanya, İngiltere, İtalya, Brezilya piyasaları Noel tatilinde olacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Tüm Yazıları