Paylaş
80.500’den gelen düşüşün tek bir sebebi yok…
Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü
Son iki gündür önemli bir makro verinin bulunmaması, global borsa endekslerinin mevcut haber akışı içerisinde kendine yön bulmaya çalışmasına neden oluyor. Gerçi bu durum yurtdışı borsalar açısından daha gerçekçi olsa da, aynı şey yurtiçi piyasalar açısından bire bir aynı şekilde tezahür ediyor diyemiyoruz. Bu nedenle de, son günlerde yurtiçinde Borsa İstanbul’un neden bu kadar fazla değer kaybettiğine yönelik sorular sorulur ve BİST-100 endeksinin 80.500 seviyesinden başlattığı düşüşün sebebi aranır oldu.
Esasında sorunun cevabı basit ve bu son geri çekilmede tek bir faktörün rol oynamadığını görmek lazım. Tabiki 2-3 haftada %10’luk değer kaybı az bir rakam değil ve normalde ara desteklerden güç alarak en azından düşüşünü durdurması beklenirdi ama peşi sıra gelen negatif haber akışları maalesef ki buna imkan tanımadı.
Bu kapsamda;
- ABD’de beklentilerden daha iyi gelen makro verilerin (büyüme, tarım dışı istihdam vb) ve Fed toplantısında ekonomideki iyileşmeye dikkat çekilmesinin varlık alımlarının azaltılması sürecinde Aralık 2013 ve/veya Ocak 2014’ün fiyatlandırılmasına neden olması,
- Başbakan Yardımcısı Arınç’ın yaptığı açıklamalarla Başbakan Erdoğan’ın söylemlerinin uyuşmaması ve bunun hükümette sorun yaşandığı şeklinde yorumlanması,
- Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzının BİST’de baskı kurması,
- Avrupa Komisyonu’nun Euro Bölgesi`nin 2014 GSYH tahminini %1,2`den %1,1`e indirmesi, işsizlik tahminini %12,1`den %12,2`ye yükseltmesi,
- Çin Merkez Bankası`nın üst düzeyli yetkililerinden Guoqing’in, enflasyondaki artış nedeniyle para politikasının ılımlı şekilde sıkılaştırılabileceğini söylemesi,
- Çin`in en büyük bankalarının zarar olarak yazdıkları krediler 3 katına çıkması,
- Yurtiçinde enflasyon, cari açık gibi verilerin beklentilerden kötü gelmesi,
- Kur ve faizlerin tüm bu gelişmeler doğrultusunda yönünü yukarı çevirmesi,
80.500’den başlayan düşüşün ana sebepleri oldu diyebilirim.
Peki bu aşamadan sonra ne olabilir?
Yılsonuna kadarki periyodun sadece son iki haftasına yönelik pozitif bakışımın bulunuyor olmasına karşılık, daha önce defalarca karşılaştığımız üzere her an yurtdışından özellikle deflasyon endişesi ve ekonomilerin yeterince güçlenemediği gerekçeleriyle varlık alım programının uzunca bir süre devam ettirileceği ve/veya Avrupa Merkez Bankası’nın yeni parasal desteklerine yönelik haberler görebiliriz. Şayet önümüzdeki bir buçuk ay içerisinde bu yönde bir haber akışı oluşursa, bu durum global borsa endekslerine ve özellikle de gelişmekte olan ülke para birimleri ve borsalarına destek olacaktır. Şahsi kanaatim varlık alımlarının azaltılması için sıkça adı geçen Mart ayına gittikçe yakınlaşılması, bu tarihin önemini her geçen gün azaltacaktır. Bu haberin borsalarda doğrudan ve daha uzun süreli pozitif etkisinin olabilmesi için varlık alımlarında sürecin Mart değil, en azından Haziran ve sonrası şeklinde yeniden fiyatlara girmesi gerekmektedir.
Borsa İstanbul’un son haftalarda yaşadığı geri çekilme sonrasında yatırımcıların kafasında bu düşüşün nerede duracağına yönelik çokça sorular oluştuğunun farkındayım. Bu nedenle, olası dönüş noktası olarak daha önceki yükselişte 69.689 puanda bıraktığı boşluktan bahsedebiliriz. Bu görüşüme karşılık, gösterge endeksin bu seviyeye kadar inmesi gerekmiyor ve de düşmeyebilir de. Ama son yaşadığımız hareketler sonrasında kafaların oldukça karışmış olması daha temkinli hareket etmeyi ön plana çıkartıyor. Bu nedenle, BİST’de birkaç günlük yükseliş sonrasında dönüş görülmeden yeni pozisyon açılmasını tehlikeli buluyorum.
Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
KCHOL, TCELL
Şirket haberleri:
ANSGR (Hisseye beklediğim etki: “Nötr”): Access Turkey Opportunities Fund LLC, 12.11.2013 tarihinde şirket paylarından 25.776.924 adedini Mustafa Erhan Say’a sattı ve Mustafa Erhan Say’ın şirketteki payı %0’dan %5,1554’e yükseldi.
EKGYO (Hisseye beklediğim etki: “Halka arz fiyatının 2,50’den gerçekleşmesi nedeniyle Negatif”): Şirket paylarının işlem sırası 13.11.2013 tarihinde, 2,77 TL baz fiyatla açılacak.
EREGL (Hisseye beklediğim etki: “Para çıkışı nedeniyle sınırlı Negatif”): Bağlı ortaklığı İskenderun Demir ve Çelik A.Ş., sermayesini 1.435.751.841,28.TL iç kaynaklardan bedelsiz, 981.121.906,60 TL bedelli olmak üzere toplamda 2.416.873.747 TL artırarak, 483.126.252 TL`den 2.900.000.000 TL`ye çıkartmak üzere 28.11.2013 tarihinde Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı yapacak.
Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TCMB Eylül ayı cari işlemler dengesini açıklayacak (Beklenti: -2,7 milyar $, Önceki: -2,0 milyar $)
12:00 – (Euro Bölgesi) Eylül ayı sanayi üretimi açıklanacak
20:00 – (ABD) 10 yıllık tahvil ihalesi düzenleyecek
21:00 – (ABD) Ekim ayı Hazine bütçe dengesi açıklanacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır
Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz
Paylaş