Paylaş
Revize edilen Temmuz ayı istihdamı varlık alımlarının azaltılması beklentisine darbe vurdu…
Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü
Önceki veri aşağı yönde revize edilmemiş olsaydı, Cuma günü yayınlanan tarım dışı istihdam verileri ABD ekonomisinin güç kazanmaya devam ettiğini ortaya koyacağı gibi, bu durum 18 Eylül’deki Fed toplantısında varlık alımlarının azaltılacağı beklentisinin kesinleştirilmesi anlamına da gelecekti. Fakat Temmuz ayı verisinin 162.000’den sert bir şekilde 104.000’e revize edilmesi, Ağustos ayında gelen 169.000 tahmininin ve %7,3’e gerileyen işsizlik oranının olası pozitif etkisini ortadan kaldırdı. Data sonrasında ABD 10 yıllık tahvilleri %2,98’den %2,90’in altına gerilerken, bu durum gelişmekte olan ülke borsalarına alım yönünde destek verdi. Haberin yurtiçine yansıması ise, 2,08’i aşan USD/TL paritesinin 2,05’e, 2 yıllık gösterge tahvillerin %9,50’den %9,36’ya gerilemesi ve BİST’e alım şeklinde oldu.
Bu hafta yön 5 ana haberle birlikte yukarı görünüyor…
Bu hafta Borsa İstanbul beş farklı haber akışı çerçevesinde yön bulmaya çalışacak. Bunlar; 1) İtalya’da Berlusconi’nin senatörlüğünün düşürülüp düşürülmemesi konusunda yapılacak oylama, 2) Yurtiçinde açıklanacak sanayi üretimi, büyüme ve cari denge verileri, 3) ABD’de Suriye’ye yapılması öngörülen askeri müdahaleye yönelik oylama, 4) Birleşmiş Milletlerin açıklaması beklenilen Suriye raporu, 5) ABD’de yayınlanacak olan perakende satışlar, tüketici güveni, işsizlik maaş başvuruları verileri olacaktır. Bu gelişmelerin haftanın her bir gününe dağılacak şekilde yayılmış olması, hafta boyunca bu haber akışlarının yakından izlenmesini gerektiriyor.
Şayet bugün yapılması beklenen oylamada olur da Berlusconi’nin senatörlüğü düşürülürse, bu durum daha önce Berlusconi’nin ifade ettiği hükümetin bozulması sürecinin önünü açacağından ve bunun da sıkıntıda olan İtalya ekonomisini daha da zorlaması anlamına geleceğinden borsalar açısından negatif bir durum olacaktır. Bu yönde bir gelişme yaşanması ihtimali, mevcut zorlayıcı koşullar çerçevesinde zayıf bir ihtimal olarak görünüyor.
Yurtiçinde açıklanacak olan makro veriler son gelişmeler çerçevesinde beklentilerden de kötü gelirse bu durum piyasadan para çıkışının devamına yol açabileceğinden, BİST açısından yine negatif bir gelişme olacaktır. Datalara yönelik beklentim karışık bir tablo çizecekleri yönündedir. Bu ise, her veri sonrasında farklı bir fiyatlandırma ihtiyacını doğuracaktır.
ABD’de Suriye’ye yönelik askeri müdahale görüşmelerinin Salı gecesi yapılması bekleniyor. Gerek kamuoyu yoklamalarının halkın %56’sının savaş istemediği ve sadece %19’luk bölümün buna onay verdiğini ortaya koyması, gerekse de Temsilciler Meclisi ve Senato’da operasyona sıcak bakmayanların sayısının ağır basması nedeniyle böyle bir durumun gerçekleşmesi şu anki verilerle zayıf görünüyor. Bu nedenle de, ABD’deki oylamanın piyasalardaki tansiyonu artırmasını beklemiyorum.
Birleşmiş Milletler denetçileri hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde Suriye’deki çalışmalarını tamamlayarak ülkeden ayrıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın, Suriye`den numuneler alan kimyasal silah denetçilerinin, raporlarını önümüzdeki hafta sonunda açıklayabileceğini söylemesi, Fransa’nın parlamentoda yapılacak oylama için BM kararını bekleyeceğini açıklamış olması ve Birleşmiş Milletler raporundan tam olarak ne çıkacağının bilinmeyişi nedeniyle (ABD, İngiltere ve Fransa, Esad’ın kullandığını iddia etsede) rapora yönelik olarak temkinli bir bekleyişin olacağını tahmin ediyorum.
ABD’de özellikle Cuma günü yoğunlaşacak veri akışı içerisinde datalara yönelik beklentilerde net bir yön bulunmaması nedeniyle bu yönde bir tahminde bulunmak zor görünüyor ama 18 Eylül Çarşamba günkü Fed toplantısı öncesinde şayet bu veriler beklentilerden iyi gelirse, gelişmekte olan ülke borsalarına muhtemel etkisi düşüş yönlü olacaktır, aksi halde ise yükseliş.
Tüm bu haber akışı içerisinde, hafta boyunca yayınlanacak haberler doğrultusunda, BİST-100 endeksinin dalgalı ama pozitif yönde kalmaya çalışarak 70.000’e doğru hareket edeceğini tahmin ediyorum. Şayet, haber akışı negatif tarafta yoğunlaşırsa, 66.500 seviyesi destek olarak değerlendirilebilir.
Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
GARAN, DOAS, HALKB
Haberlerin etkileyebileceği hisseler:
ARCLK (Hisseye beklenen etkisi: sınırlı POZİTİF): Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, Arçelik bünyesindeki 10 markayla dünyanın pek çok bölgesinde önemli pazar payları elde ettik. Bundan sonra hedefimiz stratejik ortaklıklar ve satın alma yoluyla büyümek dedi. (Sabah)
BJKAS (Hisseye beklenen etkisi: sınırlı NEGATİF): Şirket, özel döneme tabi 12 aylık bilançosunda -68.299.282 TL zarar açıkladı.
BOYNR (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Boyner hisselerinde kesinleşen çağrı fiyatı 7,0835 TL olarak belirlendi.
DOAS (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Şirket, Tüvturk İstanbul Taşıt Muayene İstasyonları İşletim A.Ş.’deki %16,80 oranındaki hissesini 37.992.611 TL bedel üzerinden Müştereken Kontrol Edilen Ortaklıklarına sattı.
DYHOL, HURGZ (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Fitch, Şirketlerin yerel ve yabancı para cinsinden kredi notunu B+ dan BB- ye yükseltti.
GSRAY (Hisseye beklenen etkisi: sınırlı NEGATİF): Şirket, özel döneme tabi 12 aylık bilançosunda -99.881.636 TL zarar açıkladı.
ISGSY (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Türkmed Diyaliz ve Böbrek Sağlığı Kurumları A.Ş.`de (Türkmed) sahip olduğu payların tamamını mevcut pay sahiplerinden Basri Yılmaz`a satmak için görüşmelere başlama kararı aldı.
Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TÜİK Temmuz ayı sanayi üretimi verilerini açıklayacak
11:30 – (Euro Bölgesi) Eylül ayı Sentix yatırımcı güven endeksi açıklanacak
13:30 – (Türkiye) Hazine, 5 ve 10 yıl vadeli tahvil ihaleleri yapacak
22:00 – (ABD) Temmuz ayı tüketici kredileri verisi açıklanacak (Beklenti: 12,3 milyar $)
xx:xx – (İtalya) Berlusconi’nin senatörlüğünün düşürülüp düşürülmemesi konusunda oylama yapılacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır
Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz
Paylaş