Bilançolar, TCMB ve BofA ML…

Yurtdışı borsalarda bilançoların etkili olduğu gün içerisinde, daha düşük önem derecesine sahip makro verilerle birlikte...

Haberin Devamı

Yurtdışı borsalarda bilançoların etkili olduğu gün içerisinde, daha düşük önem derecesine sahip makro verilerle birlikte karışık gelen sinyaller batı borsalarının dünü yatayda tamamlamasına veya hafif kayıplarla kapatmasına yol açarken, TCMB’nin faiz kararı sonrasında yayınlanan basın duyuruları ve Merril Lynch’in Borsa İstanbul için tavsiyesini ağırlığını artırdan piyasa ağırlığına düşürmesi yurtiçi piyasalara yön verdi.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Bu kapsamda, her ne kadar TCMB kararında abartılacak yada pozitif algılanacak bir durum olduğunu düşünmüyor olsam da, piyasa oyuncuları şimdilik bu adımı yeterli buldu ve USD/TL paritesi 1,90’ın altını gördü. Yılsonuna doğru yurtdışı piyasalarda beklediğim dalgalanma sebebiyle TCMB’nin bu adımının yetersiz kalacağını düşünüyor ve bu nedenle de ilerleyen aylarda TCMB’den ilave adımlar görmeyi bekliyorum.

Son çeyreğe 77.000 aşıldı aşıldı, yoksa 2014 sonuna kadar zor…

Dün TCMB kararına kadar Borsa’da olumlu hava yaşanarak 77.000’in test edilmesini, sonrasında kar satışları ile bu yükselişin bir kısmının geri verilmesini ve 75.500 – 77.000 aralığında hareket edilmesini beklediğimi ifade etmiştim. Merril Lynch’in Türkiye tavsiyesini düşürmesi her ne kadar tahmin edilemeyecek bir gelişme olsa da, TCMB kararı ile birleşerek bu beklentimin neredeyse birebir tutmasını sağladı ve gösterge endeks günü 75.500 desteğinin de altında tamamladı. Son dönemde 77.000 seviyesinin birkaç kez denenmesine karşılık bu seviyenin aşılamaması ve risklerin daha fazla artacağını düşündüğüm son çeyreğe kadar da geçilememesi halinde bu noktanın aşılmasını daha olanaksız hale getirecektir düşüncesindeyim. Bu nedenle, muhtemelen Ekim ayına kadarlık periyotta 77.000 geçilemezse, sonrasındaki bir yıllık süreçte bu seviyenin aşılması pek mümkün olamayabilir. Her ne kadar önümüzdeki iki aylık dönemde BIST-100 endeksinde 80.000 – 82.000 aralığının test edilmesi ihtimalini yüksek görüyor olsam da, yurtdışı kaynaklı riskler ve zayıflama sinyalleri veren makro ekonomik veriler ve artan siyasi endişeler nedeniyle bu seviyenin üzerinde kalınması çok da olası görmüyorum. Bu kapsamda da, olası 82.000 hareketinin görülmesi halinde hisse azaltımına gitmeyi uygun görüyorum.

Haberin Devamı


75.500 desteğinin altındaki tek günlük kapanış çok bir şey ifade etmiyor…

Bugün global borsa endeksleri, dün gece Apple’ın açıkladığı ve beklentilerden daha iyi gelen bilançosu, Japonya’da 4.ayda da artan ihracat verisi ve Çin’de düşüşünü sürdüren öncü imalat PMI verilerini fiyatlandıracaktır. Apple’ın olumlu katkısına karşılık, iyi gelse de beklentinin altında kalan Japonya ihracatı ve kötü gelen Çin verisi ile piyasaların bugün yön arayışı içinde olmasını ve borsaların da buna bağlı olarak kararsız seyretmesini muhtemel görüyorum. Günün ilerleyen saatlerinde Avrupa’da yayınlanacak imalat sektörü PMI verisinin yanı sıra ABD’deki PMI imalat endeksi ve yeni konut satışları borsaların yönünü bulmasında etkili olacaktır. ABD verilerine yönelik beklentilerin pozitif olmasına bağlı olarak dataların bu şekilde gelmesi halinde, bu durum ABD’nin varlık alımlarını azaltma düşüncesini destekleyeceğinden, ABD borsaları açısından pozitif fiyatlandırmaya imkan sağlasa da, gelişmekte olan ülke borsaları açısından aynı şeyi söylemek pek mümkün olmayacaktır. BIST-100 endeksinin dünü 75.500 desteğinin altında kapatmış olmasına karşılık desteğin altındaki tek günlük kapanış teknik açıdan çok bir şey ifade etmiyor ve bu nedenle de bugün nasıl kapanış olduğunun görülmesi gerekiyor. Şayet, gösterge endeks yine 75.500’ün altına kalırsa, o zaman hisse azaltımına gitmek mantıklı olacaktır, aksi takdirde mevcut pozisyonlar korunmaya devam edilmeli veya gün içi yeni pozisyon açılmalıdır.

Bugün açıklanacak ABD bilançoları:

Ford (14:00), Pepsi (14:00), Boeing (14:00), Caterpillar (14:30), Visa (Seans Sonrası), US Airways

Seans sonrası açıklanan bilançolar:
EGPRO

Günlük piyasa takvimi:

09:58 – (Fransa) Temmuz ayı imalat sektörü PMI açıklanacak
10:28 – (Almanya) Temmuz ayı imalat sektörü PMI açıklanacak
10:58 – (Euro Bölgesi) Temmuz ayı imalat sektörü PMI açıklanacak
11:00 – (İtalya) Mayıs ayı perakende satışlar açıklanacak
16:58 – (ABD) Temmuz ayı PMI imalat endeksi açıklanacak (öncü) (Beklenti: 52,8)
17:00 – (ABD) Haziran ayı yeni konut satışları açıklanacak (Beklenti: 481.000)

Yazarın Tüm Yazıları