Paylaş
Moody’s’in not artırımının ardından gelen kar realizelerinin 90.000 seviyesinden karşılanması, hem kar satışına yönelen hem de orta vadeli değerlendirmelerin değişmemesi kapsamında piyasaya yeni girenler veya pozisyon arttıranlar açısından sağlıklı ve normal hareketlerdi diyebilirim.
Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü
Özellikle yurtiçinde de reel getirilerin negatife dönmesinin yerli yatırımcıyı mevduattan Borsa’ya yönlendirebilecek bir gelişme olmasının yanı sıra yatırım yapılabilir ülke statüsüne geçmenin uzun vadeli fonları Türkiye’ye çekecek olması, Borsa İstanbul’da orta vadeli pozitif görüntünün devam etmesi açısından oldukça önemli diyebilirim.
Buna karşılık, FED Başkanı Bernanke’nin “eğer devamlı bir iyileşme görürsek ve bu iyileşmenin istikrarlı olduğuna dair bir güven oluşursa, önümüzdeki birkaç toplantı içerisinde varlık alım hızımızı bir adım düşürme kararı alabiliriz” şeklindeki dünkü açıklamasının yılsonundan önce varlık alım miktarının düşürülebileceğine yorulması (ki benim beklentim de bu yönde), şu an olmasa bile son çeyereğe kalmadan global borsa endekslerine (özellikle gelişmekte olan ülkelere) negatif yansımaya başlayacaktır görüşündeyim. Böyle bir durumda, yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’da ne kadar satış yapacağı bilinmez ama bu durumun ciddi bir baskı unsuru olacağını tahmin ediyorum. Buna da bağlı olarak, son çeyrekten önce Borsa İstanbul’un yeni tarihi zirveleri test etmesini bekliyor, son çeyrek itibarıyla da kısa – orta vadeli düşüş trendine girilmesini olası görüyorum.
Bugüne geldiğimizde, sabah itibarıyla Çin’de açıklanan ve kritik 50 olan sınırın altında gelen HSBC İmalat Sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi ile Bernanke’nin açıklamalarının Asya Pasifik borsalarında %7’ye ulaşan düşüşlere yol açtığını görmekteyiz. Asya’daki bu sert hareketlerin Avrupa vadelilerine yansıması ise, şimdilik %2 civarında bir düşüşü işaret ediyor. Bu kapsamda, Borsa İstanbul’un bugüne %1’e varan seviyede ekside başlamasını bekliyorum. Günün ilerleyen saatlerindeki yön ise, Avrupa ve ABD’de açıklanacak ve aşağıda yer verdiğim veriler etrafında şekillenecektir. Bu kapsamda, bugün şayet 92.000’nin altına inme görüntüsü sergilenirse, kısa vade için hisse azaltımına gitmekte fayda olabilir, aksi takdirde mevcut pozisyonlar korunmalıdır.
Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
BIMAS, TKFEN
Bugünkü Temettü Ödemeleri (Net Nakit):
CLEBI (%63,75), JANTS (%46,75)
Bugünkü Genel Kurullar:
AKFGY, ANELE, ARMDA, GLYHO, HATEK, NIBAS, SNGYO, TRCAS, YAZIC
Günlük piyasa takvimi:
09:58 – (Fransa) Mayıs ayı imalat sektörü PMI açıklanacak
10:28 – (Almanya) Mayıs ayı imalat sektörü PMI açıklanacak
10:58 – (Euro Bölgesi) Mayıs ayı imalat sektörü PMI açıklanacak
11:00 – (İtalya) Mart ayı perakende satışlar açıklanacak
11:00 – (Almanya) Mart ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak
11:30 – (İngiltere) 1.çeyrek GSYH ve Nisan ayı perakende satışlar açıklanacak
14:00 – (Türkiye) TCMB Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarını açıklayacak
14:58 – (ABD) Mayıs ayı PMI imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 50,8)
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 345.000)
16:00 – (ABD) Mart ayı ve 1.çeyrek FHFA konut fiyat endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,9%)
17:00 – (ABD) Nisan ayı yeni konut satışları açıklanacak (Beklenti: 425.000)
18:00 – (ABD) Nisan ayı Kansas FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: -2,0)
Paylaş