Kırım’ın 16 Mart’ta referanduma giderek Rusya’ya bağlanma konusunu oylayacak olması, önceki cumhurbaşkanı Yanukoviç’in şehrinde Rusya yanlıları ile karşıtlarının gösterilerine devam etmesi ve ara ara çatışmalar yaşanması, Ukrayna’daki duruma ilişkin olarak bugünkü Kerry –Lavrov görüşmesi öncesinde ABD’nin Rusya’nın tutumuna sert göndermelerde bulunması, Çin’den ekonomiye dair son gelen veriler ve haberlerin yarattığı tedirginliğin Çin CDS’lerinin İrlanda’nın da üzerine çıkmasına neden olması, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin dolar karşısında değerlenmeye devam eden euro’ya sözlü müdahalede bulunması yatırımcıları risk alma iştahından uzaklaştırarak, daha güvenli liman olarak ABD varlıklarına yöneltti ve bu kapsamda ABD 10 yıllık tahvil faizleri %2,73’den %2,65’e, €/$ paritesi de 1,3967’den 1,3850’lere geriledi. Tabi bu gelişmeler günün ilk yarısında %1 civarında artıda seyreden BİST-100 endeksinin kazançlarını büyük ölçüde geri vermesine, 2,2191’e kadar gerileyen USD/TL’nin de 2,2345’e yükselmesine yol açtı.
Yatırımcılara halen riskten uzak durmalarını tavsiye ediyorum…
Dünün özetini bu şekilde ifade ederken, bugüne piyasalar Japonya’da beklentilerin altında gelen sanayi üretimi verisinin yanı sıra Japonya ve Rusya’daki %3’ün üzerinde kayıpların negatif yansımasıyla başladı. Günün ilerleyen saatlerinde piyasalara yön verecek gelişmeler ise, yine Rusya-Ukrayna ile ABD’de açıklanacak ÜFE ve tüketici güven endeksi gibi datalar olacak gibi görünüyor. Kırım’daki referandumun durdurulmasını isteyen Batıya karşı Rusya’nın gösterdiği net tavır, bu konuda ABD ve Avrupalı müttefiklerinin pek de başarılı olamayacağının daha yüksek bir ihtimal olarak ön plana çıkmasına neden oluyor. Bu kapsamda, bugün ABD ve Rusya Dışişleri Bakanlarının yapacakları toplantıdan gerginliği düşürebilecek açıklamalar gelmesini düşük görüyorum. Gerek bu durum, gerekse Çin’den hafta başından bu yana pek de iç açıcı gelmeyen haberler, önümüzdeki dönemde yurtdışı piyasalarda risk algısının daha düşük seyredebileceğini ve paranın güvenli limanlara hareket edebileceğini gösteriyor. Benzer bir unsur da, gelecek bir yılda yapılacak 3 ayrı seçim nedeniyle yurtiçi piyasalar için geçerli olacak gibi görünüyor. Bu kapsamda özetle, geçmiş öngörülerimi koruyarak yatırımcılara halen riskten uzak durmalarını tavsiye ediyorum.
Günlük piyasa takvimi: 10:00 – (Rusya) Rusya Merkez Bankası, faiz kararını açıklayacak 11:00 – (IEA) Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) aylık raporu açıklanacak 14:30 – (ABD) Şubat ayı ÜFE açıklanacak (Beklenti: ÜFE 0,2%, çekirdek ÜFE 0,1%; Önceki: ÜFE 0,2%, çekirdek ÜFE 0,2%) 14:30 – (Türkiye) TCMB Mart ayı beklenti anketini yayınlayacak 15:55 – (ABD) Mart ayı 1.dönem Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi açıklanacak (Beklenti: 81,8; Önceki: 81,6) 19:00 – (Moody’s) Avrupa Birliği, İzlanda ve İsviçre için kredi notu değerlendirmelerini açıklayacak *Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır
Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz